Jezik | Language: HRV ENG
Osnove nacionalne sigurnosti
Šifra: 55489
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje sigurnosti kao jednog od temeljnih fenomena ljudskog društva u svim fazama njegovog razvoja. Bilo da je riječ o sigurnosti pojedinca, države, skupine država ili međunarodne zajednice uvijek se radi o nastojanju da se osiguraju vrijednosti i stanje za koje se smatra da su od vitalnog značaja. Sigurnost je istovremeno interes, cilj i vrijednost, ali i stanje te svjesno htijenje odnosno djelatnost (sustav) kako pojedinca tako i društvene skupine, nacije, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je strukturni element opstanka i djelovanja pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice. Sigurnost je kompleksan fenomen, stoga je za njegovo razumijevanje potrebno i njegovo proučavanje s različitih stajališta. Zbog toga će se na kolegiju proučavati temeljne kategorije: pojam sigurnosti (sadržaj, elementi), vrste sigurnosti, mehanizmi za postizanje sigurnosti, vrste ugrožavanja, komparativni sustavi (nacionalne) sigurnosti i komponente sustava (nacionalne) sigurnosti. Istraživanja nacionalne sigurnosti uključivat će: istraživanje pojma i fenomena nacionalne sigurnosti, metoda i instrumenata nacionalne sigurnosti, istraživanje nacionalne u odnosu na globalnu i regionalnu sigurnost, te istraživanje novih, nevojnih, izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Alan Collins (ur.); Suvremene sigurnosne studije; Politička kultura (2010), str. 484
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 13. 3. 2020. u 18:04
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

u nastavku ove obavijesti slijede smjernice o načinu održavanja nastave na kolegiju Osnove nacionalne sigurnosti 16. i 17. ožujka 2020. Molim Vas da pažljivo pročitate i pridržavate se navedenih uputa kako bismo mogli što kvalitetnije izvesti ovaj oblik izvođenja nastave.

SEMINARSKE OBVEZE

Prezenteri:

U mapu 'Prezentacije sa seminarske nastave' u rubrici 'Predaja studentskih radova' (Klikom na Intranetu na kolegij Osnove nacionalne sigurnosti i otvaranjem Izbornika predmeta, ova se rubrika nalazi ispod rubrike 'Nastavni materijali') studenti/ce su dužni  ovdje stavljati prezentacije za seminarske teme koje su im dodijeljene u Uvodnoj prezentaciji kolegija, dostupnoj na intranetu.

'Grupa A' kod doc. Picule dužna je objaviti u ovoj mapi prezentaciju do ponedjeljka do 17h.

'Grupa B' kod prof. Tatalovića svoju je prezentaciju dužna objaviti do utorka do 17h.

Prezentacija se treba imenovati ovako: PPT_datum_grupa (dakle pr. PPT_1603_grupaA/PPT_1703_grupaB).

U svakoj je prezentaciji potrebno na naslovnom slideu navesti imena prezentera. Svaki dio koji izlaže pojedini student potrebno je označiti zasebnim slideom navođenjem podnaslova i imena osobe koja izlaže idući dio teme.

U mapu se stavlja JEDNA zajednička prezentacija po grupi, a svaki je prezenter dužan na dnu svakog slidea svog djela prezentacije upisati bilješke vezane uz natuknice ili druge sadržaje koji se nalaze na slideu (Ispod svakog slidea nalazi se okvir Kliknite da biste dodali bilješku - u njega su prezenteri dužni upisati ono što bi inače usmeno o slideu pričali kolegama, dakle pojašnjenje eventualnih grafova, fotografija, video zapisa, prošireni komentari o sadržaju na slideu navedenom u natuknici).

U grupama se dogovorite koja će osoba u ime grupe zajedničku prezentaciju objaviti u ovoj mapi, do roka koji je gore naveden.

 

Svi (osim prezentera):

U mapu 'Komentari na seminarske prezentacije' u rubrici 'Predaja studentskih radova' (Klikom na Intranetu na kolegij Osnove nacionalne sigurnosti i otvaranjem Izbornika predmeta, ova se rubrika nalazi ispod rubrike 'Nastavni materijali') svi su polaznici kolegija dužni staviti komentare napisane u Word dokumentu, vezane uz prezentaciju za susret iz tog tjedna.

Studenti/ce koji pohađaju seminarsku nastavu ponedjeljkom pišu komentare na objavljenu prezentaciju 'Grupe A' i šalju ih u navedenu mapu u ponedjeljak u vremenu između 17 i 20.30 u podmapu 'Grupa A'.

Studenti/ce koji pohađaju seminarsku nastavu utorkom pišu komentare na objavljenu prezentaciju 'Grupe B' i šalju ih u navedenu mapu u utorak u vremenu između 17 i 20.30 u podmapu 'Grupa B'.

.

(Prilikom slanja vidljivo je vrijeme u trenutku u kojem je dokument poslan, svi dokumenti poslani nakon navedenog roka neće biti prihvaćeni)

Prezentacije svake grupe bit će dostupne u rubrici 'Predaja studentskih radova' prije početka seminarske nastave. Studentima će se komentari brojiti kao DOLAZAK na nastavu, a oni koji ne pošalju komentare, gube bodove za dolazak na nastavu za taj susret.

Kad šaljete svoje komentare, Word dokument u kojem ih pišete imenujete ovako: Prezime_ime_datum_grupa (pr. Ivić_Iva_1603_grupaA/Petrić_Petar_1703_grupaB).

Potrebno je napisati između 1500 i 2000 znakova (s prazninama) kao osvrt na prezentaciju za taj susret. Dakle, možete pisati komentare, nejasnoće, sugestije ili postaviti pitanja o kojima bi se mogla pokrenuti rasprava vezana uz sadržaj koji ste pregledali u prezentaciji.

Kada otvarate prezentacije, dužni ste ispod svakog slidea pročitati bilješke koje su napisali kolege prezenteri (Ispod svakog slidea nalazi se okvir u kojem piše 'Kliknite da biste dodali bilješku' u kojem će se nalaziti bilješke prezentera, koje ste dužni pročitati kako biste bolje razumjeli natuknice i druge sadržaje predstavljene na slideu).

 

PREDAVANJA

Na intranetu će u Nastavnim materijalima biti objavljene prezentacije s predavanja na teme prema tjednom rasporedu navedenom u Uvodnoj prezentaciji.

Za sve eventualne nejasnoće i upite u vezi ove obavijesti možete se javiti na mail kolegija.

 

KONZULTACIJE

Konzultacije u vezi prezentacija za naredne susrete (23. i 24. ožujka) šaljite na mail adrese predavača u čijoj ste grupi, pri tome neka jedna osoba šalje mail, a u CC neka stavi ostale kolegice i kolege koji su uključeni u izradu zajedničke prezentacije.

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Popis obavijesti