Jezik | Language: HRV ENG
On line novinarstvo i novi mediji
Šifra: 131741
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić
Izvođači: pred. Tomislav Klauški - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija "Online novinarstvo i novi mediji" je studente upoznati i obučiti novim medijskim trendovima i promjenama u medijskom okruženju. Novi mediji uveli su promjenu u svim segmentima komunikacije i ne samo da su promijenili poslovanje brendova i tvrtki, promijenili su i medijske procese. Također, medijski sadržaji sadržaji više nisu masovni, nego su specijalizirani za točno određenu publiku pa korisnici sada prema svojim interesima posjećuju, prate i čitaju specijalizirane blogove i stranice na društvenim medijima. Budući da ovaj segment komunikacije postaje sve važniji na svim komunikacijskim razinama cilj je studente upoznati s načinom funkcioniranja novog medijskog okruženja.
Cilj je stvoriti naviku pisanja kod budućih novinara i medijskih djelatnika. Zato će studenti u sklopu kolegija pisati za studentsku blog platformu Studosfera.net
Literatura:
  1. Brautović, Mato; Online novinarstvo; _Školska knjiga (2011)
  2. Bebić, D. i Grbeša, M.; Going offline: how online initiatives revive offline civic engagement, The Future of Information Sciences: INFuture2007 - Digital Information and Heritage / Seljan, Sanja; Stančić, Hrvoje (ur.).; Zagreb: Odsjek za Informacijske znanosti, Filozofski fakultet Zagreb (2007), str. 243-254
  3. Brautović, M., Milanović-Litre I.,; John Romana, Journalism and Twitter: Between Journalistic Norms and New Routines,; Medianali, Vol. 7, No. 13 (2013)
  4. Huang E.; Davison K., Shreve S; Davis T.,; Elizabeth Bettendorf and Anita Nair A.; Facing the Challenges of ConvergenceMedia Professionals Concerns of Working Across Media Platforms; .; SAGE (2006)
  5. Ricchiardi S.; Can quality journalism survive digital age; ; Vol.1 No.1, 2012.
  6. Oblak T.; Internet kao medij i normalizacija kibernetskog prostora; Medijska istraživanja, Vol.8 No.1 (2002)
  7. McBride K.; Rosenstiel T.; The New Ethics of Journalism Principles for the 21st century; SAGE (2014), str. 1-59
4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 21. 4. 2020. u 17:47
Tomislav Klauški

Dragi kolege,

imate jedan sladak zadatak za ovotjedni seminar.

Tema je Julien Assange i WikiLeaks. 

Podijeljeni po grupama prokopajte, zguglajte, pogledajte neke klipiće na Youtubeu i napišite do tri kartice teksta pod naslovom "Julien Assange: Heroj ili zločinac?".

Analizirajte zašto je heroj, zašto je zločinac. I stavite vaš zaključak i argumentirajte ga.

Ima toga puno, ali ne morate ići previše široko ni preduboko, dovoljno da steknete sliku o njemu i ocijenite je li bio pozitivac ili negativac.

Recimo, slučaj provaljivanja mejlova Demokratske stranke na izborima u SAD-u 2016. godine koji su pomogli Donaldu Trumpu. 

Ili pomoć koju je dobio od The Guardiana i New York Timesa u objavljivanju svojih informacija. Zašto su mu trebali tradicionalni mediji? 

Ili objava informacija koje su ugrozile ljudske živote.

U ovome nema točnog odgovora, tako da si dajte slobode da o tome složite nešto suvislo. 

Slobodno se podijelite unutar grupe na one koji su za i one koji su protiv Assangea i WikiLeaksa kao necenzuriranog, hakerskog izvora informacija.

Bit će vam to fora.

Dobra vježba za buduće novinare. 

Eto, radujem se vašim radovima. Rok je idući ponedjeljak. Ne treba više od tri kartice.

Popis obavijesti