Jezik | Language: HRV ENG
Metode i tehnike novih medija
Šifra: 92679
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente novinarstva s najvažnijim metodama i tehnikama novih medija. Stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalni razvoj pojedinih medijskih oblika na webu. Upoznavanje s metodama i programima koji se koriste za mjerenje učinkovitosti web izdanja. Upoznavanje studenata s alatima koji se koriste u novim medijima. Osposobljavanje studenata da samostalno vode projekte u novim medijima.
Literatura:
  1. Newman, N.; Levy, D.; Nielsen Kleis, R. (2015) Reuters Institute Digital News Report: Tracking the Future of the News. Reuters Institute for the Study of Journalism (odabrana poglavlja)
  2. Lievrouw, L.A.; Livingstone, S. (2006) The Handbook of New Media. London: Sage Publications.
  3. Manovich, L. (2006) What is New Media, 5-10.In: Hassan, R.; Thomas, J. (2006) The New Media Theory Reader. London: Open University Press
  4. Rosen, J. (2012) People formally known as audience in: Mandiberg, M. (2012) The Social Media Reader. New York: New York University Press
5. semestar
Usmjerenje NOVI MEDIJI nov. 5 semsetar - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Usmjerenje NOVI MEDIJI nov. 5 semsetar - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 2. 2021. u 13:48
Domagoj Bebić

Poštovane kolegice i kolege, 

 

Danas je bio prvi rok, budući da je stigao veliki broj radova i portfolia, ne stignem svima pojedinačno odgovoriti na mail. 

Sutra prijepodne na porti fakulteta ostavit ću kutiju u kojoj ćete ostaviti svoj indeks za upis ocjene. Ja ću vam ponovno staviti obavijest kada vratim upisane indekse na portu. Molim vas da najkasnije do četvrtka navečer ostavite indekse na porti (u predviđenu kutiju).

 Tablicu s ocjenama objavit ću vam ovdje kada ispravim sve radove. 

 

Velik pozdrav! 

Objavljeno: 18. 1. 2021. u 17:11
Domagoj Bebić

Poštovane kolegice i kolege, 

 

Budući da smo odradili sve naše obaveze i održali sve prezentacije na vrijeme, sutrašnje predavanje se neće održati. 

Ostavljam vam vremena da se posvetite pisanju rada i portfolia. 

Podsjećam još jednom, prijavljujete ispit na kojem ćete predati svoje radove (esej i portfolio). 

 

Velik pozdrav svima! 

Objavljeno: 23. 12. 2020. u 11:44
Domagoj Bebić

Umjesto standardnog ispitnog upitnika  student imaju priliku raspisati seminarski rad na temu online medija. 

Pronađite područje online medija koje vas zanima (koje vam je izazovno, koje može pomoći vama u zaposlenju, koje može pomoći vašem klijentu/poslodavcu, vašem studiranju…)

 

Nacrt rada:

Prije nego li krenete s pisanjem rada na mail: domagoj@edemorkacija pošaljite kratki nacrt rada (odvojeni word dokument)  u kojem ćete navesti naslov teme, uvod u temu (zašto je ta tema važna u smislu društvenih medija, do kojih promjena je dovela, kako je nastala), zatim metodologija (koju metodu planirate koristiti i zašto je ta metoda priklada za vaše istraživanje) i na kraju katrki opis/popis literature koju mislite koristiti, nije nužno da sadrži sve jedinice literature koje ćete koristiti u pisanju rada, njih ćete navesti u radu koji predajete na ocjenjivanje)

 

Seminarski rad:

U prosjeku neka to bude logičko strukturirani rad temeljen na pročitanoj literature te (samostalnom) kratkom istraživanju. Rad mora sadržavati minimalno 5 jedinica stručne i znanstvene literature. 

 

Prosjek 2.000 – 2.500 riječi. 

 

Rad raspišite i pošaljite do zakazanog ispitnog roka (ispitni rok koji prijavite) na mail: domagoj@edemorkacija.hr

 

Prilikom pisanja rada OBAVEZNO JE pridržavati se uputa za pisanje akademskih radova (upute su dostupne na stranici Fakulteta). Radovi koji ne budu u skladu s uputama bit će vraćeni na ispravak. Rad mora sadržavati uvod u temu, teorijsku razradu, metodologiju te zaključak. 

 

  • Cilj ovakvog načina polaganja ispita je:

 

-Napredovanje u akademskom smislu

-Primjena znanja i praksi u pisanju

-Razvijanje metodičkog, analitičkog i istraživačkog načina pisanja

-Pronalazak najboljeg rješenja za izvršavanje svih obaveza studenata bez odgađanja

 

Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju putem maila. 

 

Velik pozdrav!

Objavljeno: 22. 11. 2020. u 11:15
Domagoj Bebić

Drage kolegice i kolege, 

 

U cilju zaštite zdravlja svih nas, nastavljamo s nastavom u online modelu. Što znači da i na idućem susretu svi sudjelujemo online. Molim sve vas koji imajte predviđene prezentacije da se prirpemite za online prezentaciju. 

 

Nastavit ćemo raditi u online modelu sve dok vas ne obavijestim drugačije. 

 

Velik pozdrav! 

Objavljeno: 16. 11. 2020. u 18:13
Domagoj Bebić

Drage kolegice i kolege, 

 

Zbog specifične situacije predavanje predviđeno za sutra održat će se u online formi za sve. Dakle, predavanje se neće održati na fakultetu. Idućeg tjedna nastavljamo u običajenoj formi rada, dio vas online, dio na fakultetu (pratite predviđeni raspored rotacije). 

 

Što se tiče predavanja sutra, možete se priključiti putem mobitela ili laptopa, ovisno kako vam je jednostavnije obzirom na druge obaveze (ako predavanje prije našega imate fizički na fakultetu). 

Također molim sve koji imaju predviđene prezentacije za sutra da budu spremni za izlaganje online. 

 

Velik pozdrav! 

Objavljeno: 27. 10. 2020. u 20:23
Uređeno: 27. 10. 2020. u 20:25
Domagoj Bebić

Drage kolegice i kolege, 

 

Sve koji to do sada nisu učinili molim vas da do kraja tjedna prijavite projekte, rubrike i prezentacije! 

U prethodnoj obavijesti još jednom sam naveo koliko pojedini element nosi bodova. 

 

Važno je da što prije krenete u realizaciju svojih projekata i da prijavite rubrike (ako netko nije) budući da će se vaš rad na projetima i na člancima na portalu Studosfera pratiti tijekom cijele godine. Molim vas da se pridržavate rokova predaje članaka koje vam zadaju vaše urednice! 

Također, imajte na umu da projekte morate voditi tijekom cijelog semestra, budući da na kraju semestra predajete portfolio, ali vaš rad će se pratiti cijeli semestar. 

 

Ukoliko još niste prijavili projekt evo nekoliko smjernica: 

- To je vaša inicijativa, može biti samostalni ili grupni rad. Ali portoflio predajete samostalno!

- Tema vašeg projketa može biti nešto što vi volite, čime se bavite, što vas zanima. 

- Inicijativu vodite na jednoj ili više odabranih platformi: Tik Tok, Instagram, Facebook, YouTube... 

- Kako bi projekt bio uspješan morate definirati: koji je vaš cilj, kojim skupinama se obraćate, kako ćete doprijeti do tih skupina (kanali i alati), ritam objava i slično 

 

Kada definirate svoj projekt, na mail: domagoj@edemokracija.hr pošaljite mi vaš prijedlog i objašnjenje zašto ste odabrali taj projekt. Nakon što vam odobrim projket naziv projekta javite demonstratorici Jeličić na mail: ivona.jelicic@hotmail.com kako bi mogli nastaviti pratiti vaš rad. 

 

Zbog epidemiološke situacije ispit će se polagati na kraju semestra u formi eseja, više detalja o temama i tehničkim elementima objavit ću vam nekoliko tjedana prije kraja semestra! 

 

Objavljeno: 27. 10. 2020. u 20:09
Domagoj Bebić

Kratki podsjentnik na strukturu bodovanja na kolegiju! 

 

Ukupna ocjena iz kolegija temelji se na zbroju bodova iz pojedinih segmenata ocjenjivanja. Tako dolascima ostvarujete do maksimalnih 10% ocjene, odnosno 10 bodova, iz prezentacije 10%, projekt 40% i kolokvij/esej 40% (ukupno 100 bodova). 

Bodove iz projekta dobivate na temelju predanog portfolia. Portfolio predajete na ispitnom roku koji prijavite,u digitalnom formatu. 

Ono što je važno je da u portfoliju navodite samo ono što ste vi, kao pojedinac radili na projektu, a ne kao cijeli tim. Kod izrade portfolija budite maksimalno kreativni. :) 

Ispit se piše jednom u semestru, zbog epidemiološke situacije ispit će se održati u formi eseja. 

 

Velik pozdrav, 

Domagoj Bebić