Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodni politički odnosi
Šifra: 55467
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
izv. prof. dr. sc. Đana Luša
Izvođači: Đana Luša - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Osnovni zadatak međunarodnih političkih odnosa pronaći je u dinamici svjetskih kretanja one osnovne kategorije, zakonitosti i tendencije koje određuju taj razvoj te uz čiju se pomoć spomenuti ostvaruje. Međunarodni politički odnosi prije svega iznimno su kompleksna znanstvena disciplina koju uokviruju i uobličavaju teorije međunarodnih odnosa, a preduvjet prelaska s empirijskog na sustavno teorijsko proučavanje stvoren je institucionalizacijom znanosti o međunarodnim odnosima. Osnovni cilj kolegija usmjeren je analizi povijesnog razvoja sustava međunarodnih odnosa, pristupa proučavanju istih, definiranju teorija, subjekata, faktora, te tipova međunarodnih odnosa koji sadrže deskriptivne, spekulativne, normativne te komponente objašnjavanja i predviđanja, kako bi studenti dobili temeljno znanje o međunarodnim odnosima. Nadalje koristeći spomenuti instrumetarij studenti bi trebali biti sposobni uređivati i poopćavati međunarodnu stvarnost, razumijevati uzročne veze među pojavama u međunarodnim odnosima, predviđati buduća zbivanja, razlikovati bitno od nebitnog te u konačnici objašnjavati suvremena zbivanja u međunarodnim odnosima.
Literatura:
  1. Radovan Vukadinović; Medunarodni politički odnosi.; Politička kultura, Zagreb (2004), str. 262
  2. Vukadinović, Radovan; Amerika i Rusija, Politička kultura, Zagreb; Politička kultura, Zagreb (2008), str. 166
Preporučena literatura:
  1. Heywood, A., 2011. Global Politics, Palgrave,;
  2. Jackson, R, Sorensen, G.2011. Introduction to International Relations Theories and Approaches 4th edition, Oxford University Press;
  3. Kegli, Č.V., Vitkof, J.R. 2002. Svetska politika. Trend i transformacija, Beograd;
  4. Ray, J. 1998. Global Politics, New York;
2. semestar
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Razlikovni kolegiji DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

6. semestar
Temeljni opći NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 13. 9. 2020. u 12:07
Uređeno: 13. 9. 2020. u 12:10
Đana Luša

Poštovani kolegice i kolege

Nitko nije prijavio ispit za izvanredni rok!

Ukoliko još netko planira na usmeni ispit molimo da se javi što prije na mail kolegija

Srdačno

Objavljeno: 27. 8. 2020. u 22:11
Đana Luša

Poštovani kolegice i kolege,

Ostao je još jedan rok za usmeni ispit prije izvanrednog ispitnog roka!

Molim vas da mi javite ukoliko netko planira izaći na usmeni ispit 3.9. Ispit se održava preko Skype-a!

Srdačno

Đana Luša

Objavljeno: 9. 6. 2020. u 19:18
Đana Luša

Poštovani kolege, poštovane kolegice

U prilogu se nalazi raspored polaganja usmenog ispita kod prof.dr.sc. Dejana Jovića (na fakultetu i online) i kod doc.dr.sc. Đane Luša (na fakultetu i online)

Raspored prof.dr.sc. Jović na fakultetu /_news/65556/raspored_ispit_jovic_fakultet.docx

Raspored prof.dr.sc. Jović online /_news/65556/raspored_ispit_jovic_online.docx

Raspored doc.dr.sc. Luša na fakultetu /_news/65556/raspored_ispit_lusa_fakultet.docx

Raspored doc. dr.sc. Luša online /_news/65556/raspored_ispit_lusa_online.docx

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju

Srdačno 

Dejan Jović

Đana Luša

Objavljeno: 5. 6. 2020. u 15:09
Uređeno: 6. 6. 2020. u 18:39
Đana Luša

Poštovane kolegice, poštovani kolege

Molimo sve one koji planiraju pristupiti usmenom ispitu za vrijeme prvog ispitnog roka da ispit prijave do ponedjeljka 8.6. kako bismo mogli vidjeti o kojem se broju studenata radi te napraviti raspored polaganja.

U ponedjeljak će onima koji su prijavili ispit prof. Jović poslati upitnik želite li doći fizički na fakultet ili polagati ispit putem interneta. Nakon toga ćemo objaviti raspored polaganja usmenog dijela ispita.

Srdačno

Objavljeno: 25. 6. 2020. u 18:01
Dejan Jović

Poštovani kolege, poštovane kolegice,

Studenti koji su položili ispit iz MPO u ljetnom (lipanjskom) roku ali im ocjena nije upisana u indeks mogu doći na fakultet u ponedjeljak, 29. lipnja u 11.45 u moj kabinet (broj 16, treći kat) gdje ću im upisati ocjenu. Mogu indekse poslati po drugome, također. 

Svi koji planiraju polagati ispit 2. srpnja moraju se prijaviti na uobičajeni način za ispit, i to što prije. Nekoliko dana pred sam termin kontaktirat ćemo ih mailom i objasniti hoće li ispit biti samo online ili u kombinaciji online i uživo - ovisi o situaciji do tada.

Srdačan pozdrav

Dejan Jović 

Objavljeno: 1. 5. 2020. u 10:00
Dejan Jović

Poštovani kolege, poštovane kolegice,

Molim da eseje predajete ISKLJUČIVO emailom, kao što piše u silabusu, i to na: medjunarodna.politika@gmail.com, a ne preko Intraneta. Jedino ako predate esej emailom bit ćemo u mogućnosti vratiti vam komentare i obrazloženje ocjene, jer ćemo tako imati odgovarajuću emailsku adresu na koju možemo odgovoriti. Kolegu koji je predao esej Intranetom molim da ga pošalje i na email, ako želi dobiti ocjenu.

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović

Objavljeno: 26. 4. 2020. u 11:07
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Nadam se, prije svega, da ste dobro i da sve ide kako treba u okvirima koji su nam zadani pandemijskom krizom. 

Predavanja na našem predmetu, kao što vidite, idu po planu, i tako će se nastaviti do kraja semestra. No, kako se približavaju rokovi za predaju eseja (u srijedu , 6. svibnja do 23.59) i onda kolokvij (21. svibnja u 12 - 14 sati), dobio sam jedan broj pitanja koja su od interesa za sve, pa sam držao potrebnim da dam neka dodatna pojašnjenja. 

Esej: već sam dobio prve eseje i potvrdio njihov prijem. Potvrdit ćemo prijem svakog eseja koji stigne - molim sačekajte 48 sati za potvrdu: ako ne stigne do tada, pišite nam. Eseje treba slati na: medjunarodna.politika@gmail.com. U redu je ili u pdf-u ili u doc-u (nema potrebe da šaljete u oba formata), sve dok možemo otvoriti dokument. Za sve ostalo (broj riječi i sl.) molim pogledajte u silabusu. Budući da ćemo sačekati istek onog "zadnjeg" roka (do kojeg i dalje možete predati esej ali uz smanjenje ocjene, dakle, to je do ponoći u nedjelju 10. svibnja) za slanje ocjena i komentara - njih možete očekivati od 11. svibnja nadalje. Dobit ćete od nas a) esej sa komentarima i b) obrazloženje ocjene u posebnom dokumentu (formularu). Ocjena i esej doći će dovoljno rano da biste se - i temeljem našeg obrazloženja ocjene - mogli bolje pripremiti za kolokvij.

 

Kolokvij: termin za kolokvij ostaje isti, 21. svibnja u 12 sati. Sve ostaje isto kao što je napisano u silabusu, osim što se ne piše u učionici nego kod kuće. Dat ćemo detaljnije upute kad dođe vrijeme za to. 

 

Preklapanje tema: Bilo je nekoliko pitanja o tome je li dopustivo preklapanje tema onih prezentacija za 2.5 ECTS-a koje ste neki od vas dobili preko pisanih podnesaka - s temom eseja i sa temama odabranim za kolokvij. Držimo da to u principu ne bi trebalo dopustiti, jer je oportunistički i na neki način je korištenje "linije manjeg otpora". Međutim, s obzirom da se to pitanje postavilo tek nedavno, odlučili smo sljedeće: za kolokvij definitivno ne možete ponoviti ni temu o kojoj ste pisali esej ni temu o kojoj ste pisali za 2.5 ECTS-a. Za esej, međutim, budući da je velik broj vas već počeo pisati ili se pripremati za esej, dopuštamo (iako ne potičemo) da se piše i na temu na koju ste pisali za 2.5 ECTS-a, ali ne smije biti autoplagiranja, tj. ne smijete koristiti isti tekst koji ste koristili u jednom i za drugo. To ni ne bi trebalo biti moguće, jer su pitanja za 2.5 ECTS-a (tj. za seminare) različita od esejskih pitanja, pa nije logično da koristite isti tekst. Ali, želimo biti o tome sasvim jasni, pa zbog toga eksplicitno spominjemo, budući da je bio jedan broj pitanja na tu temu. Dakle, iznimno dopuštamo preklapanje samo za esej, ne i za kolokvij.

 

Usmeni ispiti: ostaju kako je planirano. Još je prerano reći više o formatu usmenih ispita, pa ćemo o tome obavijestiti naknadno. 

 

Konzultacije: Svi studenti koji se žele konzultirati sa mnom, to mogu učiniti i video-linkom preko Skype-a, s tim što molim da mi se jave na email: dejan.jovic@fpzg.hr, pa ćemo dogovoriti točno vrijeme kad se možemo čuti i vidjeti. U dogovoru s dr. Lušom, u četvrtak ćemo oboje biti prisutni u prvom dijelu njenog predavanja, tako da eventualna pitanja o svemu ovome možete postaviti i tada. Prvi dio predavanja bit će o ovim, organizacijskim, pitanjima, a potom ću se ja isključiti a prof. Luša će održati predavanje.

 

Nadam se da ove informacije pomažu da što bolje pripremite esej i kolokvij, kako bismo što uspješnije završili ovaj semestar. 

Srdačno vas pozdravljam, do skorog viđenja,

 

Dejan Jović

 

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 10:41
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što znate, nastupile su izvanredne okolnosti zbog kojih je obustavljena nastava "uživo" na svim predmetima, pa i na MPO-u. No, probat ćemo i dalje održavati nastavu kroz komunikaciju sa studentima i u nekoj vrsti "online" kontakta. 

Za ovaj predmet, to znači sljedeće:

1. Umjesto predavanja, nastavnici će postaviti na intranetu - pod "nastavni materijali" - detaljnije power-points prezentacije, prilagođene novim okolnostima. 

2. Za predavanja za koja postoje uvodni članci koji su već objavljeni a odnose se na temu predavanja, ti će članci biti postavljeni među "nastavne materijale", tako da ih ne morate posuđivati u biblioteci fakulteta. Npr., umjesto predavanja prof. Jovića o marksističkim teorijama, naći ćete u "nastavnim materijalima" uskoro cijelu knjigu "Marksističke teorije međunarodnih odnosa", u kojoj se nalazi i profesorova uvodna studija - koja je nastala iz prethodnih predavanja na ovu temu. To će biti zamjena za izgovoreno predavanje. Postavit ćemo i preostale tri knjige iz teorija međunarodnih odnosa, kako bismo vam olakšali pristup.

3. Tamo gdje nema takvih tekstova (npr. na temi "teokratski pristupi" ili "globalizacija" ili sl.) - nastavnici će napisati pisanu verziju predavanja, ili će se odlučiti za širu verziju power-points izlaganja. To će vam, također, biti dostupno među "nastavnim materijalima".

4. Seminari se ne održavaju do daljnjega. Međutim, studenti koji su dogovorili izlaganje u seminaru za 2.5 ECTS.a i dalje moraju poslati (do utorka u tjednu kad je na redu njihova tema) pisanu verziju izlaganja, koja će im biti priznata kao ispunjena obaveza. Ti će podnesci biti svim studentima dostupni - isto u "nastavnim materijalima". 

5. Konzultacija nema do daljnjeg. Međutim, studenti koji imaju potrebu za konzultiranje, mogu pisati e-mailove nastavnicima, pa će se tako nastaviti komunikacija.

6. Za sada, rokovi za eseje ostaju isti, pa savjetujemo sve studente da iskoriste vrijeme kad mogu raditi od kuće da čitaju i pripremaju eseje. 

Nadamo se da će ove privremene mjere biti krakotrajne i da ćemo se uskoro vratiti u normalni ritam obaveza. Želimo vam svima mnogo sigurnosti i zdravlja - pazite na sebe i svoje bližnje. 

Srdačan pozdrav

 

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Doc. dr. sc. Đana Luša

 

Objavljeno: 24. 2. 2020. u 07:28
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava iz predmeta Međunarodni politički odnosi počinje u četvrtak, 27. veljače 2020. u 12 sati - uvodnim susretom te prvim predavanjem, u dvorani A zgrade u Lepušićevoj 6. 

U pripremi prvog susreta - tijekom kojeg ćemo objasniti strukturu predmeta, studentske obveze i način rada - molimo sve studente da pronađu i pročitaju silabus za ovaj predmet, koji je već dostupan na intranetu ("Nastavni materijali"). Objavili smo i informaciju studentima koji su upisali MPO ove godine, a prethodno su već položili predmet Uvod u studij međunarodnih odnosa - pa molim te studente da je pogledaju.

U sljedećih nekoliko dana bit će na istom mjestu postavljen i raspored studenata po seminarskim grupama (bit će ukupno tri).

Radujemo se prvom susretu s vama u četvrtak i srdačno pozdravljamo,

 

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Doc. dr. sc. Đana Luša