Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Metodika političkog obrazovanja

Metodika političkog obrazovanja


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55471

ECTS:

5.0

Nositelji:

pred. dr. sc. Lidija Eret

Izvođači:

pred. dr. sc. Lidija Eret - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Ovim predmetom studenti u prvom redu stječu kompetencije za primjenu usvojenih znanja i vještina s područja pedagogije i didaktike u nastavnom procesu. Spoznat će kako na suvremen način planirati, organizirati i provesti odgojno-obrazovni proces, odnosno evaluirati ishode učenja i poučavanja. Pritom će steći kompetencije koje se odnose na mikro i makro planiranje odgojno-obrazovnog procesa, svrsishodnu digitalizaciju nastave, individualiziran pristup odgajaniku i suvremene metode, strategije i postupke u nastavi. Dosad stečena znanja i vještine koje se odnose na pozitivnu psihologiju i komunikaciju upotpunit će i nekim novima, a koja se odnose na unapređenje međuvršnjačkih odnosa i socijalizacije. Govorit će se i o važnosti odgojno-obrazovne okoline, odnosno čimbenika koji na određen način utječu na kognitivno-psihosocijalni razvoj odgajanika. Što se tiče programskih sadržaja, važnost će posebno pridodati odgoju i obrazovanju za ljudska prava. Studenti će proučavanjem suvremene znanstvene i stručne literature kritički razmatrati kako motivirati učenike za odgojno-obrazovni proces. Naglasak pri oblikovanju nastave vodit će se paradigmom konstruktivizma i usmjerenosti učeniku i učeničkim aktivnostima u odgojno-obrazovnom procesu. Kompetencijama stečenim stručno-pedagoškom praksom u školskoj nastavi i simulacijama nastavnog sata u sklopu aktivnosti seminara kolegija bit će pripremljeni za izvođenje nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u srednjim školama.

LITERATURA:

  1. Milan Matijević, Diana Radovanović; Nastava usmjerena na učenika; Zagreb: Školske novine (2011)


NASTAVA

7. SEMESTAR

Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti

16.11.2021
Konzultacije dr. sc. Lidije Eret na dan 25.11.2021.
Na dan 25. studenoga 2021. godine (četvrtak) dr. sc. Lidija Eret održat će konzultacije online putem MS Teamsa . Konzultacije će se održati po redovnoj satnici. Studenti koji taj dan žele pristupiti konzultacijama nužno trebaju najaviti dolazak 24 sata ranije kako bi se dogovorio točan termin pristupa sastanku.
06.10.2021
Obveze uz početak nastave
Poštovani kolege, U repozitoriju je dokument u kojemu je vidljiva prezentacija današnjeg uvodnog predavanja. Proučiti ponovno radi rasporeda nastave, obveza, sadržaja i ishoda kolegija. Do sutra (četvrtak, 07.10.2021.) u 'Predaja studentskih radova' učitajte potpisane suglasnosti (obrazac u repozitoriju), a preko Tereze pošaljite tablicu s upisanim zamjenama za svoja seminarska izlaganja (također u repozitoriju). Radi što uspješnijeg početka nastave, proučite i ostale dokumente iz repozitorija! Srdačno, dr. sc. Lidija Eret
18.09.2021
Konzultacije nositeljice kolegija u zimskom semestru
Konzultacije nositeljice kolegija dr. sc. Lidije Eret u zimskom semestru ak. god. 2021./22. održavat će se kontaktno četvrtkom od 15.30-16.30h u kabinetu 19, uz prethodnu obveznu najavu dan ranije e-mailom na lidija.eret@fpzg.hr. Konzultacije je moguće održati i online , po prethodnom dogovoru.
15.09.2021
Uvodno predavanje i dogovor za stručno-pedagošku praksu
Poštovani kolege! Imajte na umu da je obavezna nazočnost uvodnom predavanju kolegija (06. listopada u 12h), obzirom ćemo nakon predavanja, umjesto seminarskih vježbi, održati dogovor s mentoricom stručno-pedagoške prakse u II. gimnaziji. Sretan nam početak nove akademske godine! Srdačno, dr. sc. Lidija Eret