Jezik | Language: HRV ENG
Mediji i pravo djeteta
Šifra: 92674
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Gordana Vilović
Izvođači: Željana Ivanuš - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Temeljni ciljevi predmeta jest upoznati studente novinarstva s pravima djeteta u medijima kao i s pravima djeteta u javnosti. Budući novinari i djelatnici odnosa s javnostima moraju se senzibilizirati za komunikaciju s djecom, te izbjegavati korištenja djece u promidžbene svrhe i kao izvora u novinarskim istraživanjima. Sadašnja iskustva u načinu prikazivanja djece u medijima pokazala su da su novinari vrlo često neupućeni s jedne strane, ali i češće nemarni kad je u pitanju tretman djece i dječjih problema u medijima, s druge strane. Ovaj predmet bi trebao zahvatiti u najširem smislu zaštitu prava djeteta u medijima. Posebno one djece koja su na bilo koji način drukčija od većine - bilo da je riječ o bolesnoj djeci, ili onima ugroženim posljedicama ratnih događanja, djeci u kaznenom postupku, djeci čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora, zlostavljanoj, djeci s posebnim potrebama ili onima bez roditeljske skrbi. Kolegij će problemski obraditi i utjecaj novih medijskih tehnologija na dijete, dobre i loše strane. Kako chat, forum, blog ili Facebook mogu biti zloupotrebljeni? Zašto se pojava cyberbullinga kadšto može mjeriti i s najgorim oblicima fizičkog zlostavljanja među djecom. Osim ovog temeljnog sadržaja predmeta, polaznici kolegija će učiti i o problemima odgoja za medije.
Literatura:
  1. (Ciboci, Lana; Kanižaj, Igor i Labaš, Danijel ur.); Djeca medija - Od marginalizacije do senzacije; Matica hrvatska, Zagreb (2011), str. (35-189)
  2. Kunzcik, M i Zipfel, A. (ur.); Uvod u znanost o medijima i komunikologiju; Friedrich Ebert Stiftung, Zagreb (2007), str. 35-189
  3. Turkle, Sherry; Sami zajedno; Tim Press (prijevod) (2012)
  4. Malović, Stjepan; "Obrazovna funkcija novina" u Jezik, književnost i mediji u nastavi hrvatskog jezika (ur. Češi M. i Barbaroša Šikić M, ); Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske (2008)
  5. Gordana Vilović; "Medijska psimenost nove generacije" u Jezik, književnost i mediji u nastavi hrvatskog jezika (ur. Češi, M. i Barbaroša Šikić M); Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske (2008)
  6. (ur. Popović, Stjepka i Salopek, Igor); Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci (2015)
  7. Franjo Maletić; "Medijska pismenost" u Masovno komuniciranje (ur. Malović, Stjepan); Golden Marketing - Tehnička knjiga, Zagreb (2014), str. 137-205
  8. Gabelica Šupljika Maja (ur.); Pozitivni sadržaji za djecu i o djeci; Pravobranitelj za djecu, Zagreb (2007)
  9. Konvencija o pravima djeteta; UNICEF Hrvatska (1998)
3. semestar Ne predaje se
Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti - Arhiva
arrowl Povratak

Rezultati 1 - 5 od 5
Stranica 1 od 1
Po stranici: 
Sortiraj po: Naslov    Autor    Datum ↑  
[^] Terenska nastava - izložba UNICEF-a o djeci svijeta u Tunelu Grič
Objavljeno 8. 12. 2018. u 20:24  ( Gordana Vilović )
[^] Drugi kolokvij
Objavljeno 21. 1. 2019. u 09:57  ( Gordana Vilović )
[^] UPIS OCJENA IZ PREDMETA MEDIJI I PRAVO DJETETA
Objavljeno 26. 1. 2019. u 13:53  ( Gordana Vilović )
[^] Rezultati ispita - 29. siječnja 2019.
Objavljeno 3. 2. 2019. u 22:05  ( Gordana Vilović )
[^] Rezultati i upis ocjena iz predmeta Mediji i pravo djeteta
Objavljeno 13. 2. 2019. u 12:54  ( Gordana Vilović )