Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Mediji i javnost

Mediji i javnost


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55461

ECTS:

5.0

Nositelji:

Izvođači:

prof. dr. sc. Marijana Grbeša-Zenzerović - Seminar
pred. Marija Volarević - Seminar
doc. dr. sc. Milica Vučković - Seminar

doc. dr. sc. Milica Vučković - Predavanja

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Ciljevi ovog predmeta su višestruki. Kao prvo, cilj ovog predmeta je upoznati studente s različitim koncepcijama i određenjima pojma javnost, kao jednim od temeljnih koncepata u suvremenim politološkim i medijskim teorijama i istraživanjima. Kao drugo, cilj je ovog predmeta upoznati studente s ključnim, nerijetko međusobno sukobljenim, autorima koji su se bavili određenjem pojma javnost (npr. Lippmann, Dewey, Habermas). Kao treće, studenti će se na ovom predmetu upoznati s idejom javnog mnijenja te različitima određenjima i pristupima tome pojmu. Isto tako, na kolegiju će biti govora o istraživanjima javnog mnijenja nekad i danas. Kao četvrto, cilj ovog kolegija je upoznati studenti s ključnim temama koje se javljaju tamo gdje se mediji i javnost sreću. Kao peto, studenti će se upoznati s teorijama i istraživanjima koja govore o tome kako mediji oblikuju javno mnijenje te kakvo je uopće razumijevanje uloge medija u kontekstu teorija javnosti i kreiranja javnog mnijenja. Na kraju, studenti će naučiti kako je razvoj on-line medija utjecao na ideju javnosti, koncept javne sfere te kakav je odnos javnog mnijenja i odnosa s javnošću.

LITERATURA:

  1. (E);
  2. l;
  3. Majerson, Džordž (George Mayerson) (2003) Hajdeger, Habermas i mobilni telefoni, Esotheria;
  4. Alinea. (I. dio, II. dio, 1. poglavlje);
  5. . Naprijed: Zagreb. (poglavlja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. i 15., 16., 17.);
  6. Kunczik, M. i Zipfel, A. (2006) Uvod u znanost o medijima i komunikologiju. (V. dio, poglavlja 1., 2., 6. i 7. i (Cijela je knjiga dostupna na stranicama Friedrich Ebert Stiftunga http://www.fes.hr/index-6.html);


NASTAVA

2. SEMESTAR

Obavezni predmet - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA


21.04.2022

Dan planeta Zemlje može vam donijeti dodatnu dolaznost na kolegiju Mediji i javnost

Dragi kolege, sutra se obilježava Dan planeta Zemlje i time se jedinstvene radionice i rasprava odvijaju na FPZG. Naime, po prvi puta održava se rasprava  našeg premijera sa studentima. Ovo je prvi puta da se ovakva rasprava odvija na Sveučilištu, zato vas sve pozivam da se odazovete i priključite radionici i raspravi. 

Svi vi koji budete prisutni na predavanju dobit ćete dodatni bod dolaznosti na seminaru, no, trebate mi se na mail ili MS Teams javiti sutra (22.4) do 09:00 sati hoćete li prisustvovati, tako da kolege mogu znati koliko vas dolazi jer je broj mjesta ograničen.

Sve upite možete poslati na: marija.volarevic@fpzg.hr.

Cjelovitu obavijest vam šaljem niže:

 

Drage kolegice i kolege,

u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, organiziramo raspravu naših studenata politologije i novinarstva s predsjednikom Vlade Plenkovićem, na temu: „Klimatske promjene u obrazovnom sustavu – uloga akademske zajednice, civilnog društva i medija“, u petak 22. travnja od 14:00 do 14:45, u dvorani A našeg Fakulteta.

U kontekstu aktualnog predsjedanja Francuske Vijećem EU, cilj je ovog događanja potaknuti razgovor o mogućnostima provedbe prioritetnih mjera Europskog zelenog plana i politika prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju.  Facilitacija rasprave je osigurana uz podršku Diplomatskog kluba FPZG-a.

Molim javite ukoliko je netko od Vas ili Vaših studenata zainteresiran pridružiti se ovoj kratkoj raspravi s premijerom u petak u 14h u dvorani A

Raspravi će prethoditi trosatna radionica pod nazivom „Klimatski kolaž“ (10-13h u dvorani A) koju će za naše studente (i zainteresirane profesore) voditi udruga Tatavaka, uz podršku Francuskog veleposlanstva. Radionica je nedavno organizirana i za sve članove Vlade, a prvi put se organizira na jednoj od sastavnica sveučilišta, kao doprinos edukaciji za klimatsku akciju. Imamo još par slobodnih mjesta na radionici pa ako je netko zainteresiran, slobodno javite.

Srdačan pozdrav,

 

Igor Vidačak

Popis obavijesti