Jezik | Language: HRV ENG
Metodološki praktikum
Šifra: 187584
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Daniela Širinić
Izvođači: doc. dr. sc. Daniela Širinić - Seminar

doc. dr. sc. Daniela Širinić - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Literatura:
 1. Lisa A. Baglione; Writing a Research Paper in Political Science; CQ Press (2015), str. (object Object)
 2. Paul Kellstedt, Guy Whitten; The Fundamentals of Political Science Research; Cambridge University Press (2013), str. (object Object)
 3. William Gibson, Andrew Brown; Working with Qualitative Data; SAGE (2009), str. (object Object)
 4. Paul Pennings, Hans Keman, Jan Kleinnijenhuis; Doing Research in Political Science; SAGE (2006), str. (object Object)
 5. Gary King, Robert O. Keohane, Sidney Verba; Designing Social Inquiry; Princeton University Press (1994), str. (object Object)
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 27. 3. 2020. u 13:39
Daniela Širinić

Šaljem vam obavijest kolege prodekana:

 

Poštovane kolegice i kolege,

 

nastavno na prethodnu odluku o produženju roka za prijave tema diplomskih radova na diplomskom studiju politologije  (17. travnja 2020.), u ovim izvanrednim okolnostima bit ćedovoljno da studenti predaju obrazac D1 u elektronskom formatu mentorima, a mentori isti pošalju na mail hspehar@fpzg.hr ako to već nisu učinili na uobičajen način prije zatvaranja zgrade fakulteta.

Smatrat će se da su mentori suglasni s temom i bez potpisanog obrasca, ako ga proslijede sa službene e-mail adrese.

 

Želim svima mnogo mira i zdravlja!

Lijep pozdrav,

Objavljeno: 20. 3. 2020. u 18:06
Daniela Širinić

Dragi kolege i kolegice,

Svi trebate otvoriti Acadly račun do danas u ponoć, ako to još niste napravili sada je pravi trenutak. Za sada vas vidim samo 50. Bez toga nemate pravo na potpis iz kolegija. 

Srdačno,
Daniela

 

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 22:58
Daniela Širinić

Dragi kolege i kolegice,

U nastavnim materijalima možete pronaći prezentaciju predavanja o istraživačkom pitanju - vašem prvom zadatku. Tjedan nakon što predate istraživačko pitanje, kako je i bilo predviđeno silabusom, imamo konzultacije. Stara tablica za konzultacije više ne vrijedi pa vas molim da se upišete za termin u do petka na ovom linku: https://doodle.com/poll/ny2xyz3w3x7rwsui.

Imamo i druge mehanizme za slanje zadataka pa informacije iz starog silabusa (slanje preko Dropbox-a) više ne vrijede. Za svaki zadatak ću upute poslati tu i na Acadly.

Upute o pripremi i slanju istraživačkog pitanja - prvog zadatka.  

 1. U svom području istraživanja (primjerice komparativna politika, međunarodni odnosi, sigurnosne studije, politička teorija, javne politike …) pronađite 2 vrhunska međunarodna časopisa vodeći računa o kriterijima izvrsnosti predstavljenim na prvom seminaru (prezentacija je u Nastavnim materijalima). Čak i ako se u vašem istraživanju bavite temama za koje je ponekad prikladnija i bliža literatura na hrvatskom jeziku, cilj zadatka je identificirati ključne međunarodne časopise i upoznati se sa strukturom znanstvenog članka u vašem području. Primjerice, čak i ako se želite baviti obrazovnim politikama u Hrvatskoj, dobar odabir za ovaj zadatak bio bi časopis Journal of European Public Policy i članci koji obrađuju teme iz obrazovne politike neovisno o slučajevima kojima se bavi (bila to studija slučaja Poljske ili pak komparativna analiza obrazovnih politika u Istočnoj Europi). 
 2. U izdanjima odabranih časopisa identificirajte po 1 znanstveni članak koji je blizak vašoj istraživačkoj temi. 
 3. Detaljno pročitajte 2 odabrana članka.
 4. Dobro razmislite o vašoj istraživačkoj temi i istraživačkom pitanju. Istraživačko pitanje koje sada odaberete i o kojem ćemo razgovarati na konzultacijama možete koristiti kao polazište nacrta istraživanja. Oslonite se na detaljno pretraživanje srodne i relevantne literature, članke koje ste izdvojili za ovu seminarsku vježbu i upute koje sam navela u prezentacijama. 
 5. Nakon što ste odradili zadatke od 1. do 4. otiđite na ovaj link https://forms.gle/HuhYrqrnpyDek4UEA i odgovorite na postavljena pitanja do 24/03/2020 u 24h.
Srdačno,
Daniela
Objavljeno: 16. 3. 2020. u 13:48
Uređeno: 16. 3. 2020. u 13:49
Daniela Širinić

Pravila rada u izvanrednom stanju ak. god. 2019./2020., ljetni semestar

U slučaju da Sveučilište ili uprava Fakulteta kasnije donesu obvezujuće odluke o rokovima i načinima izvođenja nastave te odluke imaju prednost i pobijaju pravila koja slijede, a kojima sam odlučila do daljnjega urediti rad na kolegiju. 

Nastava iz obaveznog kolegija diplomskog studija Metodološki praktikum će se nastaviti redovito odvijati online. Plan koji prilažem polazi, od moje osobne, pretpostavke da će trenutačno "izvanredno" stanje potrajati najmanje dva mjeseca, a možda i do kraja semestra. 

Nemojte se brinuti oko rokova vezanih uz prijavu teme diplomskog rada, obranu diplomskog ili ispitnih rokova jer će se svi pomicati sukladno produženju izvanredne situacije i svi ćete stići odraditi sve planirane aktivnosti. 

Održavanje nastave: Svaki tjedan ću, najkasnije do početka uobičajenog termina predavanja, na intranet učitati za taj susret predviđenu prezentaciju. Uz prezetaciju ću, po potrebi ili ako to zatražite e-mailom, pripremiti i kratki video zapis u kojem dodatno pojašnjavam sadržaj predavanja ili seminara. To znači da se nastava neće održavati u stvarnom vremenu nego organizacija rada na kolegijima ovisi isključivo o vama. 

Kratki testovi: Broj tjednih testova znanja smanjuje se s planiranih 10 na 5. Testovi će se održavati u razmacima od dva tjedna. Testovima ćete svaki drugi UTORAK točno u 14:00 svi moći pristupiti preko ACADLY aplikacije. Kreirala sam novi kolegij “IZVANREDNI MP” gdje ćete svi biti ulogirani i koji možete pronaći pod šifrom FD16MU. Od sada koristimo samo taj kolegij.

Test će trajati svega par minuta. Da bi ga ispunili trebate biti na internetu u 14 sati i ulogirani u aplikaciju.

Svi morate položiti bar 3 od 5 testova kako bi dobili prolaznu ocjenu iz kolegija i svi trebate otvoriti Acadly račun do petka u ponoć. Ako niste dobili podatke za aktivaciju fpzg e-mail računa Acadly račun možete otvoriti i koristeći druge e-mail adrese. Molim studente koji iz nekog razloga ne mogu ispunjavati testove u predviđeno vrijeme da mi se što prije jave, najkasnije do petka u ponoć. 

Kao što je predviđeno u silabusu, testovi će pokrivati gradivo prethodna dva tjedna (obaveznu literaturu i prezentacije).

!!! Prvi test će biti aktiviran u UTORAK, 24.03. u 14h. Test će uključivati prezentacije s prva dva predavanja i poglavlje Norman Blaikie, 2009. „Research Questions and Purposes“, u N. Blaikie, Designing Social Research. (str. 56-78.). Seminarske prezentacije nisu uključene u testove.

Vaše istraživanje: Drugi dio testiranja znanja je u silabusu podijeljen na 3 zadataka: formuliranje istraživačkog pitanja, pisanje pregleda literature za nacrt ili pisanje kritičke recenzije odabranih tekstova, te pisanje nacrta istraživanja. 

 1. Prvo, svi trebate do 24. ožujka (23:00h) pripremiti prijedlog samo jedne teme istraživanja i formulirati jedno preliminarno istraživačko pitanje. 
 2. S obzirom da nećemo održavati redovitu seminarsku nastavu i da moramo na neki način nadoknaditi ECTS bodove ukidam opciju kritičke recenzije. Umjesto toga SVI studenti trebaju najkasnije do 1. svibnja (23:00h), predati kritički pregled literature nacrta istraživanja koji pripremaju za kolegij. Pregled literature mora zadovoljiti kriterije izložene na predavanju i treba imati od 1500 do 2000 riječi. Pregled nosi 20% ocjene. 
 3. Nacrt istraživanja posljednji je element provjere znanja. Trebate pripremiti nacrt od 3500 - 4000 riječi i predati ga najkasnije do 5. lipnja

Detaljnije upute o formatu pitanja, literature i nacrta, te o odrađivanju konzultacija i rezervacijama termina za konzultacije preko online servisa (Zoom ili Skype) ću vam poslati do sutra. 

I dalje vrijedi pravilo da se za svaki dan kašnjenja predaje zadataka oduzima se 10% od ukupne ocjene, molim vas da o tome vodite računa.

Kao i inače, dostupna sam putem e-maila za sve vaše upite. Svaki utorak nakon testa, od 14;30 do 16:00 ću biti dostupna i na Skype-u. Ako imate dodatnih pitanja slobodno mi tamo pišite pa se možemo čuti po potrebi. 

Možete me pronaći na Skype-u preko ovog linka: https://join.skype.com/invite/pdCW7fR4QBKL

 

Čuvajte se,

Daniela

Objavljeno: 23. 2. 2020. u 20:52
Uređeno: 23. 2. 2020. u 20:52
Daniela Širinić

Dragi kolege i kolegice,

Prvo predavanje iz Metodološkog praktikuma će se održati po zadanom rasporedu, u utorak od 13,45 u dvorani A. 

Tijekom semestra predavanja će se održavati utorkom od 13,45 do 15,15h u A dvorani ili seminaru V na 4. katu - ovisno o tome koliko budete redoviti na nastavi - više detalja na prvom predavanju.  

Seminarska nastava će se održavati od 03.03. u informatičkom kabinetu na 4. katu.

 1. utorkom od 15,30 do 17,00 za prvu grupu studenata (od Anić do Jukić),
 2. srijedom od 12,00 do 13,30 za drugu grupu studenata  (od Kamberovski do Polančec) i
 3. srijedom od 13,45 do 15,15 za treću grupu studenata (od Posavec do Zwicker).

* Promjena grupa je moguća samo ako nađete kolege iz druge grupe s kojima se možete zamijeniti za mjesta. Ako se dogovorite samo dođite u grupe koje vam odgovaraju i javite mi da evidentiram zamjenu.

VAŽNO! Zbog primjene nove mobilne/web aplikacije za nastavu molim sve studente da provjere funkcionalnost svojih @fpzg.hr e-mail adresa, bez njih neće moći aktivno sudjelovati u kolegiju (uključujući i Erasmus studente).

Također molim studente koji su na Erasmusu još par dana strpljenja. Sve informacije će dobiti iz silabusa koji ću postaviti najkasnije sutra navečer.

Srdačno,

Daniela Širinić