Jezik | Language: HRV ENG
Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima
Šifra: 92652
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: prof. dr. sc. Siniša Tatalović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje etničkih odnosa i sukoba koji su od uvijek bili značajan problem pojedinih država i međunarodne zajednice. Trajnost etničkih sukoba na određenim područjima i teškoće u njihovom rješavanju, imale su za posljedicu izbijanje mnogih oružanih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa s nesagledivim sigurnosnim posljedicama za čovječanstvo. Zbog toga, etničke manjine kao problem suvremenog svijeta, privlače sve veću pozornost istraživača. Unatoč sve većim izazovima i potrebama još uvijek se ne može govoriti o nekom do kraja ujedna čenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja etničkih sukoba i s njima povezanih problema etničkih manjina. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi koje uzrokuju neriješeni odnosi etničkih manjina i etničke većine, kao i politike njihovog rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja etničkih sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović; Globalna sigurnost i etnički sukobi; Politička kultura (2010), str. 280
2. semestar
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 26. 3. 2020. u 19:11
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

nadam se da ste svi dobro, a posebno oni iz potresom zahvaćenih područja. Zadovoljan sam dosadašnjim načinom provođenja nastave te se nadam da i vama odgovara. Koliko sam vidio, do sad nismo naišli na veće poteškoće pa ćemo i u narednim tjednima zadržati ovaj pristup radu.

Kolokvij iz kolegija Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima predviđen za 6. travnja 2020. održat će se prema rasporedu, no u nešto drugačijem obliku od planiranog.

Uslijed promijenjenih okolnosti i uvođenja novog načina održavanja nastave - nastave na daljinu, provjeru znanja pisat ćete kod kuće (tzv. take home exam), a ona će biti koncipirana na sljedeći način:

Ispit će se sastojati od 6 pitanja. Za svako će pitanje biti moguće dobiti do 5 bodova, maksimalno će biti moguće ostvariti 30 bodova.

Ispit će se pisati 60 minuta, do 10 minuta po odgovoru. Odgovori će biti kraćeg esejskog tipa.

Dokument s ispitnim pitanjima bit će dostupan na intranetu pod Nastavnim materijalima točno u 15:30 dana 6. travanja i od tog trenutka počinje isticati vrijeme od 60 minuta. Dužni ste dokument preuzeti i ispuniti ga vašim odgovorima. Na vrhu dokumenta upisat ćete svoje ime i prezime, a zatim odgovarati pitanje po pitanje. Naziv dokumenta nećete trebati mijenjati, samo ćete ga ispunjenog staviti u posebnu mapu 'Prvi kolokvij' koja će biti kreirana u rubrici Predaja studentskih radova. Svi ispiti poslani nakon 16:30 neće biti prihvaćeni.

Ispitna pitanja obuhvaćat će gradivo obrađeno u ovom djelu semestra. Trebate pročitati poglavlja iz moje knjige Globalna sigurnost i etnički sukobi navedena u Uvodnoj prezentaciji zaključno sa šestim susretom. Knjiga je dostupna u Nastavnim materijalima.

Srdačno,

Siniša Tatalović

Popis obavijesti