Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Komparativni politički sustavi

Komparativni politički sustavi


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55456

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Nenad Zakošek

Izvođači:

doc. dr. sc. Marjeta Šinko - Seminar prof. dr. sc. Nenad Zakošek - Seminar
doc. dr. sc. Marjeta Šinko - Predavanja

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Kolegij Komparativni politički sustavi ima trostruku zadaću. Prvo, treba upoznati studente s teorijskim kategorijama i analitičkim instrumentima kojima se u komparativnoj politici opisuju i uspoređuju politički sustavi, s pojmom i teorijama transformacije političkih režima te odnosom između političkih ideja i političkih institucija.
Drugo, treba prikazati genezu i raznolikost suvremenih političkih institucija, upoznati s najvažnijim vrstama klasifikacije i tipologije te dati pregled glavnih tipova političkih sustava. Osobito se obrađuju slijedeći pojmovi: politički sustav, demokratski i autokratski režimi, autoritarni i totalitarni režimi, konsolidirane i "defektne" demokracije, promjena režima (tranzicija), konsolidacija demokracije, predsjednički, parlamentarni i polupredsjednički sustavi vlasti, većinske i konsenzusne demokracije.
Treće, prikazuju se pojedinačni politički sustavi, prije svega oni koji paradigmatski utjelovljuju parlamentarni, predsjednički i polupredsjednički sustav vlasti (Velika Britanija, SAD, Francuska) kao i drugi odabrani politički sustavi. Cilj je kolegija da studentima posreduje teorijski utemeljene kategorije, metodološke instrumente i relevantna znanja za komparativnu analizu suvremenih političkih sustava.

LITERATURA:

  1. Arend Lijphart; Modeli demokracije; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2014), str. 19-227
  2. Wolfgang Merkel; Transformacija političkih sustava; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2011), str. 9-153
  3. Jurgen Hartmann; Politički sustavi Velike Britanije, SAD i Francuske; Politička kultura, Zagreb (2006), str. 1-178


NASTAVA

7. SEMESTAR

Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti

16.02.2022
Ocjene eseji za 2,5 ECTS (Šinko)
Poštovani/e kolege/ice, ovo su ocjene eseja za 2,5 ECTS-a za one koji su ih predali meni: Bruno Aleksić             4 Karlo Noršić               3 Lucija Lacković          1 Morana Jačmenica      4 Nicoll Arlavi               1 Patrik Petoš                4 Slađana Dragosavac   1 Oni koji žele da im se ocjene upišu neka mi se jave mailom i navedu za koji esej (7-1 ili 7-2) i koji datum su ga prijavili. Oni koji namjeravaju pisati ispravke imaju rok od 14 dana odnosno do kraja dana 2. ožujka. Ispravljene eseje neka mi pošalju mailom . Višekratni ispravci nisu mogući. Svi komentirani eseji nalaze su u Nastavnim materijalima u folderu Komentirani eseji Šinko. Srdačan pozdrav, Marjeta Šinko
15.02.2022
Rezultati 2. roka i uvidi
Poštovani/e kolege/ice, u repozitoriju su objavljeni rezultati 2. ispitnog roka na kolegiju kao i ažurirana sumarna tablica bodova. Ukoliko ste zainteresirani za uvide javite se profesoru Zakošeku za grupu A ili meni za grupu B. Srdačan pozdrav, Marjeta Šinko