Jezik | Language: HRV ENG
Komparativni politički sustavi
Šifra: 55456
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Višeslav Raos
Izvođači: doc. dr. sc. Marjeta Šinko - Seminar

doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar - Predavanja
doc. dr. sc. Marjeta Šinko - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij Komparativni politički sustavi ima trostruku zadaću. Prvo, treba upoznati studente s teorijskim kategorijama i analitičkim instrumentima kojima se u komparativnoj politici opisuju i uspoređuju politički sustavi, s pojmom i teorijama transformacije političkih režima te odnosom između političkih ideja i političkih institucija.
Drugo, treba prikazati genezu i raznolikost suvremenih političkih institucija, upoznati s najvažnijim vrstama klasifikacije i tipologije te dati pregled glavnih tipova političkih sustava. Osobito se obrađuju slijedeći pojmovi: politički sustav, demokratski i autokratski režimi, autoritarni i totalitarni režimi, konsolidirane i "defektne" demokracije, promjena režima (tranzicija), konsolidacija demokracije, predsjednički, parlamentarni i polupredsjednički sustavi vlasti, većinske i konsenzusne demokracije.
Treće, prikazuju se pojedinačni politički sustavi, prije svega oni koji paradigmatski utjelovljuju parlamentarni, predsjednički i polupredsjednički sustav vlasti (Velika Britanija, SAD, Francuska) kao i drugi odabrani politički sustavi. Cilj je kolegija da studentima posreduje teorijski utemeljene kategorije, metodološke instrumente i relevantna znanja za komparativnu analizu suvremenih političkih sustava.
Literatura:
  1. Arend Lijphart; Modeli demokracije; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2014), str. 19-227
  2. Wolfgang Merkel; Transformacija političkih sustava; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2011), str. 9-153
  3. Jurgen Hartmann; Politički sustavi Velike Britanije, SAD i Francuske; Politička kultura, Zagreb (2006), str. 1-178
7. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 30. 8. 2021. u 01:30
Nenad Zakošek

Četvrti  ispitni rok održat će se u obliku pismenog testa u srijedu, 1. rujna 2021., od 9:00 do 11:00 sati, u dvorani A na Fakultetu političkih znanosti. Na ispitu treba poštivati propisane epidemiološke mjere obaveznog minimalnog  razmaka među studentima  i  nošenja zaštitne maske. Studentice i studenti koji iz opravdanog razloga ne mogu pristupiti testu trebaju to prijaviti tako što će do utorka,  31. kolovoza, u 9:00 sati, komentirati ovu obavijest navodeći ime i prezime, svoju e-mail adresu  i razlog nemogućnosti pristupanja ispitu. Oni koji ne mogu pisati pismeni test dobit će mogućnost usmenog polaganja ispita putem MS teamsa, o čemu će naknadno biti obaviješteni.

Prof. dr. sc. Nenad Zakošek

Objavljeno: 6. 10. 2020. u 12:45
Uređeno: 6. 10. 2020. u 12:46
Marjeta Šinko

Poštovani/e kolege/ice,

molim ne upućujte individualne upite o vašim studentskim obvezama. Prisustvujte uvodnom predavanju i/ili proučite silabus koji će biti uploadan u sustav Intraneta netom nakon sutrašnjeg predavanja. Ako nakon svega toga i dalje budete imali nejasnoća, onda mi se slobodno obratite.

Srdačno,

Marjeta Šinko

Objavljeno: 5. 10. 2020. u 17:02
Marjeta Šinko

Poštovani/e kolege/ice,

uvodno predavanje kolegija "Komparativni politički sustavi" održat će se u srijedu 7. listopada u 8.30 sati u dvorani A. Predavanju imaju prisustvovati studenti/ce kanala A MTeamsa (Badžek-Mađaroš) dok će studenti/ce kanala B MTeamsa (Majerić-Župančić) isto pratiti putem streaminga.

Srdačno, Marjeta Šinko