Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu
Šifra: 92633
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske u kontekstu europske sigurnosti. Posebna pozornost bit će usmjerena na izučavanje sigurnosti na razini pojedinih država (National security concept) i sigurnosti na regionalnoj razini (Regional security concept). Obrađivat će se mehanizmi postizanja nacionalne sigurnosti Hrvatske; nacionalni interesi i vrijednosti; ugroze nacionalne sigurnosti; sustav nacionalne sigurnosti; načela i norme za preveniranje i rješavanje sukoba između država; akcije država u slučaju ugrožavanja sigurnosti i kršenja mira; europski sigurnosni poredak i njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Proučavat će se način na koji globalna i regionalna dinamika utječu na sigurnost Republike Hrvatske. Vojne prijetnje sigurnosti su za Republiku Hrvatsku, kao i za većinu drugih država, izgubile nekadašnji značaj. Ipak, vojni čimbenik još uvijek predstavlja jedan od čimbenika ugrožavanja nacionalne sigurnosti i ne smije se zanemariti u oblikovanju i izučavanju sigurnosnih politika država. Među najvažnije pozitivne učinke za sigurnost Republike Hrvatske možemo uvrstiti veću spremnost država za mirno rješavanje međudržavnih sporova te povećen opseg suradnje među državama i multilateralno rješavanje sigurnosnih problema. Suvremeni pristup ugrožavanju nacionalne sigurnosti polazi od pet sektora iz kojih dolaze prijetnje i to: vojnog, političkog, socijetalnog, ekonomskog i ekološkog sektora.
Literatura:
1. semestar
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 28. 1. 2021. u 16:20
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi tablica sa zbrojem svih elemenata ocjene, s konačnim ocjenama.

Svi studenti koji žele odbiti ocjenu, trebaju mi se javiti na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr. Ispit mogu prijaviti na bilo kojem od redovitih ispitnih rokova.

Svi studenti koji su zadovoljni ocjenom, trebaju se prijaviti na prvi ispitni rok 01. 02. 2021.

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 26. 1. 2021. u 23:03
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalaze rezultati 2. kolokvija.

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 2. 12. 2020. u 21:15
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalaze rezultati 1. kolokvija.

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 29. 11. 2020. u 23:46
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

pravo izlaska na 1. kolokvij NISU ostvarili:

 

1. Vid Artuković

2. Ksenija Mihajlović Ćenan

3. Martina Mikša.

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 23. 11. 2020. u 11:27
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

1. kolokvij na kolegiju Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu održat će se 30. 11. 2020. prema sljedećem rasporedu:

GRUPA 1: 14:30-15:30

GRUPA 2: 15:45-16:45.

Obje grupe kolokvij će pisati u dvorani C. Molim Vas da se držite svoje grupe (dakle, onako kako ste raspodijeljeni i za on-line i fizičku nastavu), kako ne bismo imali problema u provedbi kolokvija. 

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević 

Objavljeno: 8. 11. 2020. u 10:07
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

u ponedjeljak, 09. 11. predavanja i seminari će se održati prema predviđenom rasporedu: grupa 1 on line, grupa 2 na fakultetu.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 1. 11. 2020. u 13:52
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

iz zdravstvenih razloga, predavanja i seminari u ponedjeljak 02. 11. održat će se u potpunosti on-line. Dakle, niti jedna grupa ne treba fizički dolaziti na fakultet, a kolegice i kolege koji trebaju održati seminarsku prezentaciju, to će također učiniti preko MS Teamsa.

Seminarsko izlaganje na temu Formiranje, razvoj i reforma Oružanih snaga Republike Hrvatske – od tradicionalnih prema netradicionalnim zadaćama

trebaju održati: Paula Bratanić, Marija Budiša, Ronald Filipčić i Lorena Haboić.

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju!

Srdačno,

Ružica Jakešević

Objavljeno: 23. 10. 2020. u 18:04
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

predavanja i seminari u ponedjeljak 26. 10. održat će se u potpunosti on-line. Dakle, niti jedna grupa ne treba fizički dolaziti na fakultet, a kolegice i kolege koji trebaju održati seminarsku prezentaciju, to će također učiniti preko MS Teamsa.

Seminarsko izlaganje na temu Analiza tradicionalnih i netradicionalnih izazova nacionalnoj sigurnosti RH

trebaju održati: Tea Mihanović, Martina Pavić, Mateja Merkaš i Tomislav Rodin.

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju!

Srdačno,

Ružica Jakešević

 

Objavljeno: 14. 10. 2020. u 15:05
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovane kolege,

 

na dnu repozitorija, u novoj mapi, nalaze se tri ažurirana dokumenta:

1. uvodna prezentacija

2. raspored seminarskih prezentacija

3. raspored nastave po grupama/sastav grupa.

 

S obzirom da se 1. kolokvij za izborne predmete održava u tjednu od 30. 11. - 04. 12., a 2. kolokvij od 25.-29. 01. 2021., došlo je i do promjene u rasporedu održavanja prezentacija, pa Vas molim da obratite pozornost na tu promjenu. Točnije, tim Bošnjak, Lukavečki, Linarić će seminarsku prezentaciju održati u terminu 16. 11. (7. susret), umjesto na ranije predviđenom 9. susretu.

Dakle, 1. kolokvij održat će se 30. 11. 2020. (9. susret), a 2. kolokvij 25. 01. 2021.  (15. susret).

Ukoliko se još niste prijavili za prezentaciju, molim Vas da mi se javite mailom.

 

S poštovanjem,

Ružica Jakešević

Objavljeno: 6. 10. 2020. u 20:01
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

u repozitorij sam učitala najnoviju verziju rasporeda seminarskih prezentacija jer su u međuvremenu popunjene još dvije grupe. U dokumentu možete vidjeti preostale slobodne teme.

 

Lijep pozdrav,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 6. 10. 2020. u 17:57
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

jučer, 05. listopada 2020. održan je uvodni susret na kolegiju Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu na diplomskom studiju politologije, i to prema hibridnom modelu. 

Kao što već sigurno znate, uslijed trenutne epidemiološke situacije, podijeljeni ste u dvije grupe (Grupa 1 i Grupa 2), koje naizmjence prisustvuju nastavi na fakultetu/on-line. Došlo je do manjih promjena u sastavu grupa, pa stoga u repozitoriju možete vidjeti novi raspored nastave po grupama (ništa se suštinski nije promijenilo za većinu studentica/studenata, nego samo za one koji su morali mijenjati grupu). Pritom Vas molim da imate na umu da ne možete mijenjati grupu u koju ste svrstani - dakle, ako ste u određenom tjednu predviđeni za on-line nastavu, molim Vas da ne dolazite na fizičku  nastavu na fakultetu, jer nećete moći prisustvovati. 

Veliki dio studenata iz Grupe 2 jučer nije pratio nastavu on-line , pa Vas stoga molim da pažljivo pročitate upute u ovoj poruci, kako biste se upoznali sa svim detaljima izvođenja nastave.

U repozitoriju možete vidjeti uvodnu prezentaciju, u kojoj su objašnjeni sadržaj  i ciljevi kolegija, pravila ocjenjivanja, ispitna literatura (također  u repozitoriju) te teme seminarskih prezentacija. 

Pored svakog susreta je crveno/žutom oznakom navedeno koja grupa je tog tjedna na fizičkoj nastavi. Studenti u Grupi 1 mogu birati teme samo u tjednu kada su na fizičkoj nastavi, a isto vrijedi i za Grupu 2.

U Grupi 1 svi su studenti/studentice odabrali teme izlaganja, a onima koji nisu dodijeljena je jedina preostala tema na posljednjem susretu (Macan, Lazar, Artuković). U prvoj grupi je timu Linarić/Lukavečki pridružen i kolega Bošnjak.

U Grupi 2 u uvodnoj ppt vidljive su slobodne teme te broj studenata koji se može prijaviti za svaku temu (brojevi označeni zelenom bojom). Sve studentice i studente iz Grupe 2 koji još nisu odabrali temu prezentacije molim da to učine do kraja ovog tjedna, da nađu partnere za izradu prezentacije, te da mi jedan od članova tima na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr javi za koju temu ste se odlučili. 

Što se tiče konzultacija, plan je da se svaka grupa/tim može doći konzultirati dva tjedna prije termina održavanja prezentacije, što korespondira s rasporedom Vašeg fizičkog boravka na fakultetu. Na taj način se želi izbjeći grupiranje većeg broja studenanata na hodniku ispred kabineta, a same konzultacije će se održavati nakon seminarske nastave u dvorani C. Prije dolaska na konzultacije, na mail mi trebate poslati kratki koncept prezentacije.

Konzultacije također možemo odrađivati putem maila, zooma ili MS teamsa. 

U ovodnoj prezentaciji ćete vidjeti i da su navedeni datumi 1. i 2. kolokvija, ali još uvijek nije sigurno hoće li to u konačnici biti ti termini, s obzirom na to da će Uprava fakulteta napraviti raspored kolokvija i priopćiti nam ga na vrijeme. Stoga Vas molim za razumijevanje ukoliko zbog toga dođe do manjih pomaka i u rasporedu održavanja prezentacija.

 

Ukoliko Vam nešto ne bude jasno u prezentaciji ili u ovoj poruci, molim Vas da mi se javite mailom.

 

S poštovanjem,

 

Ružica Jakešević