Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska politika: akteri i procesi
Šifra: 55444
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vedrana Baričević
Izvođači: doc. dr. sc. Vedrana Baričević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet Hrvatska politika: akteri i procesi zamišljen je kao "krovni" predmet za različite sadržaje iz područja hrvatske politike, a koji donose pregled istraživanja pojedinih političkih procesa u Hrvatskoj. Nakon obaveznog predmeta Politički sustav Hrvatske gdje su se studenti upoznali s temeljnim institucijama hrvatskog političkog sustava, HP:AP uvodi studente u kategorije i analitičke modele preuzete iz komparativne politologije i primijenjene na analizu političkih procesa i objašnjenje političkih događaja i fenomena u Hrvatskoj. Konkretne teme kojima se predmet bavi mijenjaju se od godine do godine, a moguće je i paralelno izvođenje nastave iz dviju ili više tema. Dok je cilj predavanja dati pregled osnovnih analitičkih kategorija komparativne politike vezanih za temu i izvornih istraživanja političkih procesa u Hrvatskoj, seminarska nastava okrenuta je studentskim prezentacijama tekstova i raspravama o pročitanoj literaturi, tako da je sva ispitna literatura prorađena u nastavi.

Od ak. god. 2014./2015., kolegij se bavi tematikom migracija, državljanstva i nacionalnog identiteta. Kolegij omogućava studentima stjecanje znanja o suvremenim politikama koje oblikuju obrasce članstva u političkoj zajednici. Uz pregled državljanskih i migracijskih politika u EU i Hrvatskoj, kolegij će se baviti suvremenim teorijama državljanstva i migracija te njihovom primjenom na europski i hrvatski kontekst. U okviru kolegija, studenti će steći poznavanje temeljnih pojmova državljanskih i migracijskih studija, opća znanja o suvremenim državljanskim i migracijskim politikama te posebice o politikama državljanstva i migracija relevantnima u europskom i hrvatskom kontekstu.
Literatura:
 1. Sekulić. Duško; Građanski i etnički identitet: Slučaj Hrvatske; Politička misao 2 (2000), str. 140-166
 2. Štiks, Igor; Uključeni, isključeni, pozvani: politike državljanstva u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj; Politička misao 47(1) (2010), str. 77-100
 3. Mesić, Milan; Pojam nacionalnih manjina i njihovo političko predstavljanje: slučaj Hrvatske.; Politička misao 50 (4) (2013), str. 107-131
 4. Štiks, Igor; Laboratorij državljanstva: Koncepcije državljanstva u Jugoslaviji i postjugoslavenskim republikama. U: Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije, (ur.) Shaw, Jo i Igor Štiks; Clio, Beograd (2012), str. 35-70
 5. Koska, Viktor; Razumevanje režima državljanstva u okviru složenih trostrukih veza: Istraživanje slučaja Hrvatske. U: Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije, (ur.) Shaw, Jo i Igor Štiks.; Clio, Beograd (2012), str. 193-218
 6. Mesić, Milan; Međunarodne migracije: Tokovi i teorije; Societas, Zagreb (2003), str. 33-40; 94-113; 241-253
 7. Župarić-Iljić, Drago i Bara, Mario; Unutrašnje i vanjske migracije u Hrvatskoj: povijesni i suvremeni kontekst; u "Migracije i razvoj Hrvatske. Podloga za hrvatsku migracijsku strategiju", ur. Puljiz V., J. Tica and D. Vidović; Hrvatska gospodarska komora, Zagreb (2014), str. 197-213
 8. Singer, Peter; Praktična etika; KruZak, Zagreb (2003), str. 188-200
 9. Šegvić, Saša; Šengenski režim upravljanja vanjskim granicama EU; Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu 48 (1) (2011), str. 11-31
 10. Baričević, Vedrana; Europeizacija azilnih politika i izbjeglička prava: razvoj hrvatskog sustava azila i zaštita izbjeglica u Hrvatskoj". U: Stranci pred vratima Europe, ur. Milardović, Anđelko; Pan Liber, Zagreb (2014), str. 11-136
 11. Lapaš, Davorin; Međunarodnopravna zaštita izbjeglica; Hrvatski pravni centar, Zagreb (2008), str. 4-8; 14-17
 12. Čačić-Kumpes, Jadranka; Politike reguliranja kulturne i etničke različitosti: o pojmovima i njihovoj upotrebi; Migracijske i etničke teme 20 (2-3) (2004), str. 143-159
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 10. 6. 2021. u 12:16
Vedrana Baričević

Dragi svi,

podsjećam da se ispit iz predmeta Hrvatska politika: akteri i procesi održava sutra, u petak, u 9.30 h online. Molim vas da se spojite na kanal predavanja (general) gdje ćete dobiti daljnje upute i poveznice na test. 

Lijep pozdrav,

Vedrana 

Objavljeno: 20. 5. 2021. u 15:50
Uređeno: 20. 5. 2021. u 15:52
Vedrana Baričević

Dragi svi, 

na intranetu su rezultati i ocjene iz predmeta HP:AP.

Na temelju bodova iz participacije u nastavi, dvoje studenata ima pravo pisati pisani rad za podizanje ocjene (označeno zelenim) pa molim da mi se jave na baricevic.seminar@gmail.com da se dogovorimo oko forme i sadržaja.

S obzirom da ove godine pad na kolokviju ne znači samo lošiju pripremu nego i fer play, oni koji su izašli na oba kolokvija, a nisu položili, mogu na prvom roku pisati gradivo koje obuhvaća samo jedan od kolokvija. Molim da mi na isti e-mail jave koji kolokvij žele ponovno pisati (1. ili 2.). Ovo vrijedi samo za prvi ispitni rok i samo za one koji su izašli na oba kolokvija. 

Usto, zahvaljujem i svima drugima koji su se držali pravila i nisu pribjegavali prepisivanju. 

Podsjećam da za upis ocjena iz kolokvija prijavljujete 1. ispitni rok. 

Za uvid molim da mi se javite na istu adresu. 

Čestitke na uspjehu, još jednom hvala na sjajnoj suradnji svima koji su bili aktivni i lijep pozdrav :)

Vedrana 

 

Objavljeno: 19. 5. 2021. u 16:40
Vedrana Baričević

Dragi svi,

podsjećam da se drugi kolokvij iz predmeta Hrvatska politika: akteri i procesi održava sutra, u četvrtak u 11.30 h online. Molim vas da se spojite na kanal predavanja (general) gdje ćete dobiti daljnje upute i poveznice na test. 

Lijep pozdrav,

Vedrana 

Objavljeno: 12. 5. 2021. u 09:51
Vedrana Baričević

Dragi svi,

na Teamsu pod dokumentima nalaze se prezentacije do 11. susreta (uključivo 11. susret). Sutra ću vam još dodati zadnju prezentaciju. Hvala što ste me podsjetili da vam ovi materijali nisu bili podignuti. 

Samo jedna molba: kad mi se javljate, molim vas,  koristite e-mail (baricevic.seminar@gmail.com) jer na Teamsu ne pratim poruke, posebno ne u dane kad nemamo nastave pa ću ih vjerojatno propustiti. Kad se ja javljam vama kolektivno, uvijek se javljam ovdje (ne na Teamsu) pa nemojte zaboraviti pratiti intrantet. 

Vidimo se sutra, lijep pozdrav,

Vedrana 

 

Objavljeno: 24. 4. 2021. u 17:35
Vedrana Baričević

Dragi svi,

u nastavnim materijalima je ažurirana tablica s bodovima, uključivo zadnji i predzadnji susret. Sve koji žele komentare na podnesak poslan za zadnji put, molim da mi se jave na e-mail baricevic.seminar@gmail.com. 

Lijep pozdrav,

Vedrana 

Objavljeno: 8. 4. 2021. u 15:05
Vedrana Baričević

Dragi svi, 

u nastavnim materijalima nalaze se tablica bodova iz predmeta s unesenim bodovima iz kolokvija te tablica rezultata i vaših/točnih odgovora iz kolokvija. Točni odgovori označeni su žutom bojom. Svaka od grupa nalazi se u svojem radnom listu (sheet) u istoj tablici.  

Za izlazak na drugi kolokvij nema uvjeta, ali je za prolazak kolegija nužno imati minimalno 40 bodova iz oba kolokvija. Za detaljnije objašnjenje, molim, vidite režim.

Upute o prezentacijama koje slijede od idućeg tjedna stižu uskoro. 

Čestitke na uspjehu i lijep pozdrav, 

Vedrana 

 

Objavljeno: 7. 4. 2021. u 11:26
Vedrana Baričević

Dragi svi,

podsjećam da se prvi kolokvij iz predmeta Hrvatska politika: akteri i procesi održava sutra, u četvrtak u 11.30 h online. Molim vas da se spojite na kanal predavanja (general) gdje ćete dobiti daljnje upute i poveznice na test. 

Lijep pozdrav,

Vedrana 

Objavljeno: 22. 3. 2021. u 12:51
Vedrana Baričević

Dragi svi,

u režimu je greškom stajala kriva e-mail adresa vašeg demonstratora, Bartula Vuksana Ćuse. U novoj verziji koja je upravo objavljena stoji točna adresa. Bartulu možete pisati na e-mail: vuksan.cusa.hpap@gmail.com. 

Isprika i lijep pozdrav,

Vedrana Baričević

 

Objavljeno: 8. 3. 2021. u 19:06
Vedrana Baričević

Dragi svi, 

na intranetu je dokument u kojem stoji popis dosad prijavljenih prezentacija te u njemu možete vidjeti slobodne prezentacije. 

Ako se netko prijavio demonstratorici a nije još dobio potvrdu o temi i ne nalazi se u popisu, molimo da joj se ponovno javi te proslijedi poruku sa svojom prijavom. 

Podsjećam da na intranetu stoji i dokument u kojem možete naći početnu literaturu i upute za prezentacije (do 6. susreta). Uskoro će on biti ažuriran pa će u njemu stajati i literatura/upute za prezentacije od 8. susreta. 

Slobodno se javite sa svim pitanjima. 

Lijep pozdrav,

Vedrana 

Objavljeno: 27. 2. 2021. u 10:15
Vedrana Baričević

Dragi svi,

javila mi je demonstratorica da neki od vas nisu sigurni u kojoj su seminarskoj grupi (grupi A ili grupi B). To biste trebali moći vidjeti kad pristupite MS Teamsu. U nastavnim materijalima sada se nalazi popis studenata/ica prema seminarskim grupama generiran iz Teamsa. Ako se netko ne može pronaći u tom popisu, molim da mi se javi na baricevic.seminar@gmail.com.

Usto, dosad su gotovo popunjene prezentacije iz seminarske grupe A no manje je prijava iz seminarske grupe B. Molimo studente/ice iz seminarske grupe B da počnu prijavljivati prezentacije jer ćemo kroz neko vrijeme, ako bude slobodnih prezentacija, rasporediti i neke studente/ice iz grupe A da izlažu u grupi B. Naravno, oko toga ćemo se još javiti. No ovo služi kao podsjetnik da počnete misliti o tome što želite izlagati. Također, molim još jednom da svi demonstratorici napišu tri preferencije.

Lijep pozdrav svima i ugodan vikend,

Vedrana