Jezik | Language: HRV ENG
Euroatlantske integracije
Šifra: 55430
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Robert Barić
Izvođači: doc. dr. sc. Robert Barić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Najčešća definicija euroatlantskih odnosa svodi se na isticanje političkih, vojnih i ekonomskih veza koje su nastale tijekom Drugog svjetskog rata i koje su povezale SAD sa zemljama Zapadne Europe. U tom kontekstu promatrat će se nastanak i razvoj europske ideje iz koje je nastala i euroatlantska suradnja. U svom razvoju euroatlantski odnosi prošli su kroz različite faze, postali su značajan predmet teorijskog istraživanja, da bi s vremenom došlo do same institucionalizacije kako europske tako i euroatlantske ideje. Glavni cilj kolegija je upoznavanje studenata sa povijesnim razvojem euroatlantskih odnosa koji su ugrađeni u proces političke, strategijske i ekonomske integracije s posebnim naglaskom na djelovanje NATO-a, ali i Europske unije kao pokušaja Europljana da u većem odmaku od SAD-a organiziraju politički, ekonomski i sigurnosni aspekt djelovanja u 21. stoljeću. Pokazujući razvoj euroatlantizma studente će se upoznati s problemima i sadržajima ostavljajući istodobno prostor za njihovo aktivno sudjelovanje i interpretiranje suvremenih kretanja u euroatlantskoj zajednici.
Literatura:
 1. Lidija Čehulić Vukadinović; Euroatlantizam i suvremeni međunarodni odnosi; CID, Podgorica, Politička kultura/Zagreb (2000), str. 273
 2. Vukadinović, Radovan., Vukadinović Čehulić, Lidija; ., Politika europskih integracija,; Ljevak, zagreb (2011)
Preporučena literatura:
 1. Brzezinski Zb, The Second Chance, New York, 2007.;
 2. Cleveland; H. 1970. NATO. The Transatlantic Bargain, New York;
 3. Gilpin, R. 1981. War and Change in World Politics, New York;
 4. Gordon, P.H.(ed.) 1997. NATO s Transformaion. The Changing Shape of the Atlantic Alliance, Boston;
 5. Ikenberry, G. 2002..America Unrivaled. The Future of the Balance of Power, Ithaca;
 6. Kagan, R., 2003.The Paradise of Power, New York;
 7. Kisinger H. 2001. Does America Need a Foreign Policy:Toward a Diplomacy for the 21 century, New York;
 8. Sloan, S.R. 2002. NATO EU and Atlantic Community, Lanham;
 9. Vukadinović, R.1982., Hladni rat i Europa, Zagreb;
 10. Walt, S.M. 1987. The Origins of Alliances, Ithaca;
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 30. 6. 2021. u 18:43
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

drugi ispitni rok održati će se 8. srpnja u 14 sati na FPZG (kabinet br. 14, treći kat). Zbog neočekivanih okolnosti sutra neću moći doći na fakultet te sam prisiljen pomijeriti ispit na sljedeći dostupni rok. Sve dane prijavnice važe. Ispričavam se zbog navedenog, ali zbilja se radi o okolnostima koje nisam mogao predvidjeti kada sam davao termin.


S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 28. 6. 2021. u 23:25
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege, 

u prilogu su dane ocjene Vaših ECTS eseja.

Andrea Bakliža Toplak           5

Zdravko Barišić                      3

Laura Blažević                        4

Ivana Brdarić                           5

Antun Cerovečki                      4

Antonela Certa                         4

Antonia Doko                           5

Ante Galić                                 3

David Golub                              3

Luka Janković                           4

Ivona Lujanac                            4

Nikolina Lukić                           4

Matea Radoš                              4

 

U ocjenjivanju svakog eseja u obzir se uzima način pisanja (pravopis, stil), pravilno korištenje pojmova, iznesena argumentacija i cjelokupno oblikovanje rada.

Također, provjerite da li ste prijavili esej, jer neke od Vas ne mogu naći na popisu prijavljenih eseja (u svim kategorijama), te shodno tome ne mogu ni unijeti ocjenu.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

 

 

Objavljeno: 10. 6. 2021. u 00:21
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

u mapi nastavni materijali stavljena je tablica sa rezultatima drugog kolokvija i prijedlogom završne ocjene. Usmeni ispit će se održati sutra u 10 sati. Na ispit mogu pristupiti svi koji žele odgovarati za veću ocjenu, te kolegice i kolege koji nisu pisali kolokvije ili nisu položili prvi kolokvij. Ako ne možete pristupiti ispitu zbog drugih obaveza, moguć je dogovor za termin u idućem tjednu ili dolazak na drugi ispitni rok. Ako ne pristupite ispitu (ili ne pošaljete e-mail poruku u kojoj ćete naznačiti da bi željeli odgovarati za veću ocjenu na idućem ispitnom roku) u srijedu navečer ću zaključiti ocjene.

Kolegice i kolege koji nisu ispunili uvjete za zaključivanje ocjene (seminarski rad ili istraživanje) ne mogu pristupiti ispitu (ili dobiti završnu ocjenu, ako su položili oba kolokvija) dok ne ispune iste. 

Ocjene ECTS eseja objaviti ću početkom idućeg tjedna.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 9. 6. 2021. u 21:20
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

s obzirom da ću kasno večeras završiti ocjenjivanje drugog kolokvija (pri kraju sam sa istim) i dati prijedlog završne ocjene, sutra ću ipak u 10 sati biti na fakultetu te održati prvi ispitni rok. Svi koji žele odgovarati za veću ocjenu mogu doći na ispit (počinje u 10 sati). Ostale informacije iz prethodne poruke ostaju nepromjenjene.
S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 9. 6. 2021. u 21:09
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

sticajem okolnosti tek sutra ću objaviti rezultate drugog kolokvija. Nekoliko činilaca (problemi sa diplomskim i završnim radovima, te veliki broj ECTS eseja u kombinaciji sa drugim obavezama) su doveli do toga da ću tek sutra ujutro objaviti rezultate drugog kolokvija i prijedlog završne ocjene za sve studente koji su ispunili obaveze (oba položena kolokvija i sudjelovanje u istraživačkom projektu ili seminar). Svi koji žele odgovarati za veću ocjenu neka mi se jave do srijede u 20 sati e-mail porukom, a za ostale studente koji su zadovoljni predloženom ocjenom taj dan ću zaključiti istu.

Ispit za višu ocjenu biti će usmeni i organizirati ću ga na fakultetu (kabinet br.14, treći kat). S obzirom na druge ispitne rokove, dajem Vam nekoliko mogućnosti. Prva je da se ispit održi iduću srijedu u termimu koji dogovorimo, ili tokom tjedna prema dogovoru (između 12 i 15 sati). Druga je mogućnost dolazak na drugi ispitni rok. U oba slučaja vrijedi prijavnica za prvi ispitni rok.

Što se tiče studenata koji nisu prošli prvi kolokvij, ranije sam najavio kako ću pripremiti poseban ispit za njih koji će se također odvijati preko MS Teams aplikacije. Termin ispita će biti do kraja tjedna, prema dogovoru. Alternativno, može se organizirati i usmeni ispit koji će obuhvatiti kompletni sadržaj predmeta.

Studenti koji nisu ispunili obaveze (istraživački projekt ili seminar) ne mogu dobiti završniu ocjenu dok ne ispune navedeno.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 2. 6. 2021. u 17:25
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

drugikolokvij je završen. Idući tjedan objaviti ću rezultate kolokvija zajedno sa prijedlogom konačne ocjene (za studente koji su ispunili obaveze).

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 1. 6. 2021. u 15:20
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

drugi kolokvij će se održati sutra od 16 do 17.20 sati online. U 16 sati u mapu drugi kolokvij staviti ću ispitna pitanja za skupinu A i B. U odnosu na prvi kolokvij nema izmjena u načinu održavanja ispita (podjela studenata na skupinu A i B je zadržana, pogledajte raspored za prvi kolokvij). Jedina promjena je kod esejističkih pitanja (umjesto davanja četiri teme od koje se biraju dvije, sada će dvije teme biti zadane).

Svi koji nisu prošli prvi kolokvij polagati će naknadno zajednički ispit (termin ispita ću naknadno odrediti).

Studenti koji nisu izvršili sve obaveze (sudjelovanje u istraživanju ili seminar) ne mogu dobiti zaključnu ocjenu dok ne ispune navedene uvjete.

Ocjene ECTS eseja biti će dane idući tjedan nakon što pregledam sve pristigle eseje.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 21. 4. 2021. u 12:32
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

u sklopu suradnje sa poljskim sveučilištem u Katowicama dobio sam molbu za davanje pomoći jednoj kandidatkinji  (Z. Sielska) za doktrosko istraživanje. Radi se o istraživanju činilaca koji utječu na razvoj društvenog kapitala u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije. Kako kandidatkinja nije u mogućnosti da zbog pandemije sama putuje radi iistraživanja, zamoljen sam da među mojim studentima (dobna skupina 18-24 godine) distribuiram link za ispunjavanje upitnika stavljenog na internetu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfaFIJX9DrQo7T9JKw7k5kXXG9w0nimh67sK2xLBC7xP5J-VQ/viewform?usp=sf_link

 

Ispitivanje je potpuno dobrovoljno i anonimno, a sve upute imate u okviru upitnika.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

 

Objavljeno: 12. 4. 2021. u 22:39
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

u mapi "prvi kolokvij ispit" stavljeni su rezultati kolokvija održanog 7. travnja 2021. godine.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 7. 4. 2021. u 17:09
Uređeno: 7. 4. 2021. u 17:09
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege, ispit je završen. Uzeti ću u obzir primjedbe dijela studenata oko oblikovanja odgovora, iako je prethodna generacija uspješno odgovorila na pitanja u danom roku (ako je vrijeme problem, drugi kolokvij će biti 1.15 do 1.20 sati. Rezultate ću objaviti nakon vikenda.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 7. 4. 2021. u 16:00
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

ispitna pitanja su stavljena na intranet. Ispit traje do 17 sati, do kada možete slati odgovore.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 5. 4. 2021. u 22:22
Uređeno: 7. 4. 2021. u 15:20
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

prvi kolokvij održati će se u srijedu 7. travnja, od 16 do 17 sati. Pitanja će biti postavljena na intranet u mapu "prvi kolokvij - ispit", a do 17 sati šaljete odgovore na e-mail robert.baric@fpzg.hr  .

Ispit je podijeljen na dva dijela. Prvi dio ima šest kratkih pitanja (svako pitanje donosi 1-3 boda, u odgovoru možete navesti 10-20 rečenica). U drugom dijelu nalaze se dva esejistička pitanja na koje dajete duže odgovore (svako donosi 1-6 bodova). Od četiri ponuđene teme birate dvije.

Kolokvij se piše u dvije skupine, A i B. Podjela na skupine je ista kao i podjela studenata na tim A i tim B. Za prolazak na kolokviju treba postići 15 bodova.

Ispitna literatura i video materijali stavljeni su na intranet. S obzirom na veličinu kratki video o sueskoj krizi nije stavljen na intranet, već ga možete pogledati na sljedećoj internet adresi:  https://www.youtube.com/watch?v=WwkKiv4AYVY

Aktualno predavanhje koje sam planirao održati nakon kolokvija se odgađa za idući termin.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 21. 3. 2021. u 00:19
Uređeno: 22. 3. 2021. u 17:21
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

za izradu ECTS eseja možete birati između sljedećih tema:

1. Odnos EU i Kine

2. Energetska sigurnost i transatlantski odnosi

3. SAD i NATO nakon ukrajinske krize (2014.-2020.)

4. Europska susjedska politika (ENP): Istočno partnerstvo (EaP) kao dimenzija ENP

5. Područje jugoistočne Europe/Zapadnog Balkana i geopolitička natjecanja velikih sila

6. Njemačka vanjska politika između 2010. i 2020. godine

7. A2/AD sustavi i europska sigurnost

8. Europski pogledi na transatlantske odnose

9. Transatlantski odnosi i "digitalni jaz" - suradnja ili natjecanje na informatičkom području

10. Obavještajna dimenzija transatlantskih odnosa

 

Prihvaćene su sljedeće teme:

1. Odnosi SAD-a i Europske Unije tokom predsjedništva Baracka Obame i Donalda Trumpa - Laura Blažević

2. Da li je moguće stvoriti europsku vojsku - Zdravko Barišić

3. Ograničenja europeizacije Turske - Lucija Lacković

Svi studenti koji žele iskoristiti njihove teme iz istraživačkih projekata trebaju poslati prijedloge tema ili izabrati jednu od ponuđenih tema. Također, još uvijek možete predložiti neku drugu temu. Izbor teme pošaljite do ponedeljka, kako bi se završio izbor, te nakon prijave započeli sa radom na eseju.

Što se tiče pravila, svaki esej mora imati 15 do najviše 20 kartica (font times new roman, prored 1,5, trideset redova sa 60 znakova u svakom redu - 1800 znakova po kartici). Po pitanju strukture rada, pogledajte upute o oblikovanju istraživačkih projekata. Rok za predaju eseja je zadnji tjedan u svibnju.

S poštovanjem,

Robert Barić

 

 

Objavljeno: 20. 3. 2021. u 22:07
Uređeno: 22. 3. 2021. u 08:46
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

ovo su teme seminarskih radova za sve studente koji se nisu uključili u ponuđene istraživačke projekte (naziv teme sa datumom prezentacije, te ime studentice/studenta ako je tema dodjeljena):

 

6. susret (31. 3. 2021.)

- Razvoj specijalnog odnosa  Velike Britanije i SAD

- Harmelov izvještaj i njegov utjecaj na dalji razvoj NATO-a

 

8. susret (14. 4. 2021.)

- Clintonova administracija i strategija širenja zapadnih institucija na zemlje srednje i istočne europe (1993.-1999.)

 

9. susret (21. 4. 2021.)

- Euroatlantski model integracije i pitanje njegove uspješnosti na području Zapadnog Balkana

- Geopolitički utjecaji na području JI Europe

           

10. susret (28. 4. 2021.)

- Razvoj odnosa EU i Rusije

- Geopolitika Aleksandra Dugina

 

11. susret (5. 5. 2021.)

- BRI strategija i EU

- Problemi u odnosu SAD i Turske - Ivana Brdarić

 

12. susret (12. 5. 2021.)

- Ekonomska dimenzija transatlantskih odnosa - razvoj između 1991. i 2020. godine

- Geostrateško značenje TTIP-a

 

13. susret (19. 05. 2021.)

- BREXIT i transatlantski odnosi

Molim Vas, pošaljite prijave do ponedeljka. 

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 18. 3. 2021. u 21:45
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

u mapi obavijesti nalaze se kratke upute za strukturiranje istraživačkih projekata. ako trebate dodatna razjašnjenja i upute, kontaktirajte me putem e-maila.

Također, sutra ću staviti teme za seminare i ECTS eseje.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 15. 3. 2021. u 21:17
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

do predavanja u srijedu javite mi s emailom (ostatak studenata koji to još nisu uradili) i eventualno prijedlogom temeseminara. Nakon toga ću objaviti dodjelu tema, odnosno prijedloge tema za studente koji nisu dlai prijedloge.

Što se tiče ECTS eseja, također mi se javite sa predlozima do kraja tjedna (ako ih imate).

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 10. 3. 2021. u 09:51
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

prijava ECTS eseja je zaključena. Iduči tjedan ću dati upute i rok za izradu eseja. Također, do početka tjedna javite mi imate li neku specifičnu temu za esej, kako bi u odrešivanju tema mogao uzeti u obzir i vaše želje.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 8. 3. 2021. u 19:38
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

na intranet sam stavio revidirane popise istraživačkih timova i prijava za ECTS eseje.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 7. 3. 2021. u 21:02
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

ovo je sastav do sada prijavljenih istraživačkih timova.

1. Transatlantski odnosi - interesi ključnih zapadnoeuropskih država - Velika Britanija, Francuska, Njemačka (od 1945. do danas) - 24. ožujak 2021.

Domagoja Ečimović, Ante Eterović, Antonela Certa

2. Transatlantski odnosi - Skandinavija (Norveška, Danska, Švedska, Finska) - 31. ožujak 2021.

Nika Petković, Ivona Lujanac, David Golub, Luka Janković, Matea Radoš

3. Transatlantski odnosi - zemlje istočne Europe - 14. travnja 2021.

Vanesa Drakšić, Adrijan Roko Kujundžić, Marko Beljan, Antun Cerovečki

4 Transatlantski odnosi - Baltičke države - 21. travnja 2021.

Mario Čalo, Ante Galić

6. Atlantizam i euroazijanizam (analiza dvije varijante euroazijanizma - Kina, Turska)  -  5. svibnja 2021.

Dora Meštrović, Lucija Lacković, Patrik Potočki

8. Kulturološka dimenzija atlantizma - fenomen amerikanizacije (američki kulturološki imperijalizam) i Europa nakon 1945. - 19. svibnja 2021.

Nina Skočak, Andrea Bakliža Toplak, Nikolina Lukić, Vanja Librić i Monika Filipović

 

Želio bih idući tjedan podjeliti sve teme, kao i pojedine seminarske radove (već sam dobio pojedinačne prijave), te mi do srijede pošaljite ostatak prijava.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 6. 3. 2021. u 11:22
Uređeno: 7. 3. 2021. u 21:02
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

do sada su se za izradu ECTS eseja javili sljedeće studentice i studenti:

Andrea Bakliža

Zdravko Barišić

Laura Blažević

Ante Cerovečki

Antonela Certa

Ante Dabo

Antonia Dorko

David Golub

Marta Grđan

Luka Janković

Vanja Librić

Ivona Lujanac

Nikolina Lukić

Dora Meštrović

Matea Radoš

Neki od prijavljenih studenata već su naznačili moguću temu eseja. Što se tiće ostalih, neka mi se jave e-mailom tokom idućeg tjedna sa idejom za esej ili me kontaktiraju preko MS Teams aplikacije u petak između 10 i 12 sati.

Po pitanju istraživačkih timova postoje neka preklapanja koja ću nastojati riješiti danas i onda staviti popis timova. Metodologiju ću pripremii tokom  vikenda i početkom idućeg tjedna staviti na intranet. Svaka skupina treba odabrati vodiutelja tima s kojim ću komunicirati.

Napominjem da bez istraživačkog projekta (ili seminara za studente koji se opredjele za takav način rada) ne možete dobiti zaključnu ocjenu. Također, praćenje predavanja je obavezno. MS Teams aplikacija generira popis prisutnih za svaki susret, te ću od drugog susreta voditi računa i o ovom aspektu pri ocjenjivanju.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 2. 3. 2021. u 20:30
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

sutrašnej predavanje početi će u 16.30 sati i trajati do 19 sati. Zbog toga, nakon lekcije i definiranja istraživačkih timova neće biti najavljene diskusije (ona će se održati na trećem predavanju).

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 27. 2. 2021. u 21:41
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

ovo su teme istraživačkih projekata o kojima sam govorio na uvodnom predavanju:

1. Transatlantski odnosi - interesi ključnih zapadnoeuropskih država - Velika Britanija, Francuska, Njemačka (od 1945. do danas) - 24. ožujak 2021.

2. Transatlantski odnosi - Skandinavija (Norveška, Danska, Švedska, Finska) - 31. ožujak 2021.

3. Transatlantski odnosi - zemlje istočne Europe - 14. travnja 2021.

4. Transatlantski odnosi - južna Europa (Italija, Grčka, Španjolska, Portugal) - 21. travnja 2021.

5. Atlantizam i euroazijanizam (analiza dvije varijante euroazijanizma - Kina, Turska)  -  5. svibnja 2021.

6. Razvoj ekonomskih odnosa između SAD i europskih saveznika od 1945. godine do danas - 12.svibnja 2021.

7. Kulturološka dimenzija atlantizma - fenomen amerikanizacije (američki kulturološki utjecaj) i Europa nakon 1945. - 19. svibnja 2021.

8. Šire atlantsko područje i budućnost atlantizma (mogućnost revitalizacije atlantizma na području šireg atlantskog svijeta) - 26. svibnja 2021.

Za svaku temu bi bio angažiran istraživački tim od 3-5 studenata prema metodologiji koju ću dati nakon podjele tema. U svakom istraživanju treba se dati definicija, razvoj i sadađnje stanje teme istraživanja, dok će se detalji i eventualni problem rješavati kroz konzultacije. Sa prezentacijama rezultat istraživanja počelo bi se krajem ožujka, što znači da će svaka skupina imati dovoljno vremena za izvedbu projekta.

Teme će biti podjeljene nakon idućeg predavanja, a prije diskusije.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 25. 2. 2021. u 19:29
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

zbog veličine daktoteke video snimke rasprave (788 MB) ne mogu je staviti na intranet te Vam dajem izravni link:

https://www.brookings.edu/events/trans-atlantic-cooperation-and-the-international-order-after-the-u-s-election/

U raspravi obratite pažnju na stavove Fione Hill, S.A. Mildner i Natalie Tocci. Dan-dva prije idućeg predavanja staviti ću par pointa i eventualno dodatne materijale za raspravu.

Pregled tema istraćivanja dati ću sutra.

S poštovanjem,

Robert Barić