Jezik | Language: HRV ENG
Europska sigurnost i hladni rat (1945.-1991.)
Šifra: 92628
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boško Picula
Izvođači: doc. dr. sc. Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Hladni rat predstavlja političko-diplomatski sukob vođen između SAD-a i njegovih saveznika te SSSR-a i njegovih saveznika od završetka Drugog svjetskog rata do 1989. kada se počela urušavati tadašnja bipolarna konfiguracija međunarodnih odnosa. Iako praćen nizom kriza te katalitičkim ratovima u trećim zemljama, Hladni rat nikad nije doveo do neposrednog oružanog sukoba suprotstavljenih vojno-političkih blokova. No, u potpunosti je odredio političke procese i ponašanje političkih aktera u promatranom razdoblju, ne samo u blokovima koji su ga vodili, nego u cijelom međunarodnom prostoru, poglavito u Europi kao kontinentu koji je tijekom Hladnog rata bio glavnim poprištem suparništva neprestance testirajući europsku sigurnost i dinamiku političkih, društvenih i gospodarskih procesa na tlu Europe. Kolegij stoga istražuje, raščlanjuje i tumači ključne hladnoratovske procese u Europi i međunarodnim odnosima, zatim odnose među europskim državama, njihove saveze i rivalitete te ulogu pojedinih političara tijekom ovog sukoba. Cilj je kolegija upoznati studente s osnovnim političkim sadržajima, procesima, institucijama i akterima hladnoratovskih zbivanja u Europi i svijetu s naglaskom na pitanja sigurnosti uz očekivani rezultat stvaranja preduvjeta za studentsku samostalnu identifikaciju i povezivanje temeljnih znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja kolegija te njihovu primjenu i interpretaciju u njihovu daljnjem akademskom i profesionalnom radu.
Literatura:
  1. Painter, S. David; Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa; Zagreb: Srednja Europa (2002)
Preporučena literatura:
  1. Aron, Raymond; Mir i rat među narodima; Zagreb: Golden Marketing (2001), str. 435.-649
  2. Kissinger, Henry; Diplomacija; Zagreb: Golden Marketing (2000)
  3. Westad, Odd Arne; The Cold War: A World History; New York: Basic Books (2017)
2. semestar
Usmjerenje MEĐUNARODNI ODNOSI dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 28. 4. 2021. u 17:06
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz čestitke na položenom prvom kolokviju, njegovi su rezultati objavljeni pod datotekom 'nastavni materijali'.

Puno pozdrava i uspjeha,

Boško Picula 

Objavljeno: 21. 4. 2021. u 14:23
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, danas 21. travnja 2021. u mogućnosti ste pristupiti prvom kolokviju iz kolegija Europska sigurnost i Hladni rat.

Test dobivate u vrijeme nastave (u 17:20h) pod 'nastavni materijali', te ga najkasnije nakon 60 minuta pisanja (do 18:20h), molim Vas, vratite pod 'predaja studentskih radova' u podmapu 'Prvi kolokvij' pod nazivom 'Prvi kolokvij + Vaše Ime i Prezime'. Test je spoj deset analitičkih i faktografskih pitanja i za svaki Vam odgovor treba nekoliko minuta pisanja.

Svakako na početku testa ispunite sve svoje podatke radi evidencije.  

Rezultate ćete dobiti sljedeću srijedu, 28. travnja 2021., također u vrijeme nastave.

Želim Vam najiskrenije puno uspjeha i srdačan pozdrav,

Boško Picula

Objavljeno: 4. 3. 2021. u 11:50
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz sve najbolje i puno uspjeha na studiju ovaj semestar, od sada Vam je pod nastavnim materijalima dostupna prezentacija predavanja održanoga u srijedu, 3. ožujka 2021.

Ubuduće, nakon svakog održanog predavanja u nastavnim ćete materijalima dobiti odgovarajuću prezentaciju.

Puno pozdrava i za sve Vam informacije stojim na raspolaganju,

Boško Picula

 

 

 

Objavljeno: 10. 6. 2020. u 17:13
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, od danas Vam se pod nastavnim materijalima nalaze rezultati završnog testa 3. lipnja 2020. te bodovi seminarskih aktivnosti što zajedno čini Vašu završnu ocjenu iz kolegija.

Ako ste položili test te izvršili sve seminarske zadatke slobodno prijavite prvi ispitni rok, a ocjenu ću Vam u indeks unijeti sljedeći četvrtak, 18. lipnja 2020. u 12:15h na Fakultetu u dvorišnoj dvorani (ako niste u mogućnosti doći, možete indeks dati kolegicama i kolegama ili na upis doći na jedan od sljedećih rokova). Također, unijet ću ocjene i u elektroničke indekse.

Želim Vam čestitati na rezultatima te se zahvaliti na Vašoj suradnji i zajedničkom radu osobito u ovogodišnjim specifičnim okolnostima nastave i života. Puno zdravlja, zadovoljatsva i uspjeha u Vašim planovima i napredovanju te što uspješniji završetak studija.

I nakon položenog ispita ostajem Vam na raspolaganju za sve informacije.

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav,

Boško Picula

 

Objavljeno: 3. 6. 2020. u 17:11
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz najljepša hvala na svim dosad poslanim seminarskim radovima te odgovorima na seminarska pitanja, danas prema dogovoru imate mogućnost pisanja završnog testa. Kao što znate, na ovaj test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove.

Test dobivate u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te ga nakon 75 minuta pisanja (do 18:30h), molim Vas, vratite pod 'predaja studentskih radova' u podmapu 'završni test 3. lipnja 2020.' pod nazivom 'Završni test + Vaše Ime i Prezime'. Test je spoj deset analitičkih i faktografskih pitanja i za svaki Vam odgovor treba nekoliko minuta pisanja.

Svakako na početku testa ispunite sve svoje podatke.  

Ispitna je ocjena kombinacija testa i seminarskih aktivnosti (pisani rad, zajednička prezentacija, odgovori na dva seminarska pitanja), a rezultate ćete dobiti sljedeću srijedu, 10. lipnja 2020. u 17:15h.

Želim Vam najiskrenije puno uspjeha i srdačan pozdrav,

Boško Picula

Objavljeno: 27. 5. 2020. u 17:29
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, kako smo stigli do posljednjih nastavnih materijala, za ovaj bih Vas tjedan zamolio da pogledate još dva dokumentarna filma, odnosno dvije epizode dokumentarnog serijala o Hladnom ratu. Teme su pad Berlinskog zida i zaključci vezani uz Hladni rat. Poveznice su:

Cold War - The Wall Comes Down

link: https://www.youtube.com/watch?v=kAHhS43P2hE&list=PL3H6z037pboGWTxs3xGP7HRGrQ5dOQdGc&index=22

Cold War - Conclusions

link:  https://www.youtube.com/watch?v=xidgcMW-LpA&list=PL3H6z037pboGWTxs3xGP7HRGrQ5dOQdGc&index=23

 

 

Sljedeći tjedan, u srijedu, 3. lipnja 2020. imali bismo on-line pisanje završnog testa. Kao što znate, na test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove na kojima ćete također pisati testove.

Obvezatna ispitna literatura je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" (2002.) autora Davida S. Paintera koja Vam se u dva dijela od ranije nalazi pod nastavnim materijalima.

Test ćete dobiti u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te nakon 75 minuta pisanja vratiti pod 'predaja studentskih radova' u odgovarajuću podmapu. Test će biti spoj analitičkih i faktografskih pitanja. 

Najljepša Vam hvala na predaji seminarskih radova, prezentacija te odgovora na dva seminarska pitanja uz molbu svima koji to planiraju da to naprave u dogovorenom roku kako bismo imali sve elemente za ocjenu.

Puno pozdrava i uspjeha i dalje smo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 20. 5. 2020. u 18:14
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz najljepša hvala na Vašem dosadašnjem radu, približavamo se završetku semestra i ispitnim rokovima.

Kako se situacija mijenja ovisno o službenim preporukama, ne promijeni li se aktualna odredba o nastavi na daljinu, zadnji bih tjedan tj. dan nastave u srijedu, 3. lipnja 2020. organizirao on-line pisanje završnog testa što bi zapravo bio predrok. Na test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove.

Obvezatna ispitna literatura je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" (2002.) autora Davida S. Paintera koja Vam se u dva dijela nalazi pod nastavnim materijalima.

Test biste dobili u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te nakon 75 minuta pisanja vratili pod 'predaja studentskih radova' u odgovarajuću podmapu. Test će biti spoj analitičkih i faktografskih pitanja. 

Što se tiče ispitnih rokova, i dalje postoji mogućnost da se predviđeni ispitni rokovi u drugoj polovici lipnja te u srpnju održe na Fakultetu što će također ovisiti o službenom stavu.

Ocjena će biti kombinacija testa i seminarskih aktivnosti (pisani rad, zajednička prezentacija, odgovori na dva seminarska pitanja).

Želim Vam puno uspjeha u radu i svako dobro,

Boško Picula

Objavljeno: 20. 5. 2020. u 17:51
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 20. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Od sada Vam je pod nastavnim materijalima dostupan i drugi dio knjige koja je obvezatna ispitna literatura. To je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" autora Davida S. Paintera.

Ovaj se dio knjige (od 83. stranice do završetka) odnosi na drugi dio dosadašnjih predavanja.

Kao u slučaju prvoga seminarskog pitanja, zamolio bih Vas da do sljedeće srijede 27. svibnja u 19h napišete svoje mišljenje odnosno odgovor na drugo seminarsko pitanje "Je li Hladni rat dugoročno imao pobjednika ili ne i - zašto?".

Kao i prvi put, Vaš kratki podnesak treba imati karticu i pol teksta (2.700 slovnih znakova ili 400 riječi), a Wordov dokument sa svojim imenom naslovite "Drugo pitanje - Ime i Prezime" te ga na intranetu unesite pod 'Predaja studentskih radova', podmapa 'Drugo seminarsko pitanje'.

Sve najbolje i ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 13. 5. 2020. u 16:59
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 13. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Hvala Vam na svim do sada poslanim seminarskim radovima uz podsjećanje da je rok za predaju, prema dogovoru, završetak svibnja.

Srdačan pozdrav, puno zdravlja i uspjeha te ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 6. 5. 2020. u 17:25
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz sve najbolje, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 6. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Zamolio bih Vas, ako ste u mogućnosti, da sudjelujete u anketi koju provodi kolegica Dalija Hasanbegović-Kolaković s Univerziteta u Sarajevu. Riječ je o međunarodnom istraživanju korelacije između osobina ličnosti i učinkovitosti službene komunikacije tijekom pandemije. Anketa traje 20-ak minuta, anonimna je te slobodno preskočite 5. pitanje, a, molim Vas, popunite je danas ili sutra na linku:

https://www.surveymonkey.com/r/DHK2020

Najljepša Vam hvala na suradnji, svako dobro i puno pozdrava.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 29. 4. 2020. u 15:31
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz sve najbolje, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 29. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Hvala Vam na dosad priloženim radovima na temu prvog seminarskog pitanja uz veliko zadovoljstvo zbog Vaših analiza, razmišljanja i argumenata.

Puno pozdrava i uspjeha te i dalje ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 22. 4. 2020. u 18:23
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, od sada Vam je pod nastavnim materijalima dostupan prvi dio knjige koja je obvezatna ispitna literatura. To je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" autora Davida S. Paintera.

Ovaj se dio knjige (zaključno s 82. stranicom) odnosi na dosadašnja predavanja.

Što se tiče seminarskog zadatka, riječ je o Vašem osobnom mišljenju i doprinosu raspravi 'Je li se Hladni rat mogao izbjeći?', a ne o generalnoj ocjeni ili stavovima drugih. Pritom koristite vlastita saznanja te sve što ste na temu Hladnog rata dosad pročitali, pogledali i naučili.

Želim Vam sve najbolje,

Boško Picula

 

Objavljeno: 22. 4. 2020. u 17:10
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, za ovaj bih Vas tjedan zamolio da pogledate dva dokumentarna filma o ulozi američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i sovjetskog vođe Nikite Hruščova u Hladnom radu. Poveznice su:

Secrets Of War, The Cold War 07 Khrushchev's Regime

link: https://www.youtube.com/watch?v=OIkhrInjSyE

Secrets Of War, The Cold War 06 The Kennedy Years

https://www.youtube.com/watch?v=_lCDQx8tRWU

Prezentacija sljedećeg predavanja bit će Vam dostupna sljedeću srijedu 29. travnja na intranetu.

Kako smo danas prema planu na početku semestra trebali imati seminarsku raspravu, zamolio bih Vas također da do sljedeće srijede 29. travnja u 19h napišete svoje mišljenje odnosno odgovor na pitanje "Je li se Hladni rat mogao izbjeći?".

Vaš kratki podnesak treba imati karticu i pol teksta (2.700 slovnih znakova ili 400 riječi), a Wordov dokument sa svojim imenom naslovite "Prvo pitanje - Ime i Prezime" te ga na intranetu unesite pod 'predaja studentskih radova'.

Najljepša Vam hvala na suradnji, puno zdravlja i uspjeha i ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 15. 4. 2020. u 17:08
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 15. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Hvala Vam na prijedlozima seminarskog rada uz obavijest da je rok za predaju, prema dogovoru, završetak svibnja.

Svako Vam dobro, puno zdravlja i svakako ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 8. 4. 2020. u 17:17
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 8. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeća će Vam biti dostupna za tjedan dana (15. travnja) od 17:15h u terminu nastave.

Što se tiče prvog kolokvija, datum održavanja (srijeda, 22. travnja 2020.) je bio planiran na početku semestra isključivo u uvjetima redovitog održavanja nastave. S obzirom na aktualne okolnosti, kolokvij se odgađa, a o novom terminu i načinu provedbe, svakako ću Vas obavijestiti pravovremeno.

Želim Vam sve najbolje, puno zdravlja i mira te Vam za sve stojim na raspolaganju.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 17:08
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava i želju da ste dobro, hvala Vam na Vašem radu, upitima i sugestijama uz nadu da ćemo što skorije prevladati sadašnje okolnosti.

Na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (srijeda, 1. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeća će Vam biti dostupna također sljedeću srijedu (8. travnja) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će redovito tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za svoju prezentaciju.

Sve najbolje i za sve Vam stojim na raspolaganju.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 25. 3. 2020. u 17:25
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz nadalje sve najbolje, na intranetu Vam je dostupna prezentacija i predavanja planiranog za danas (srijeda, 25. ožujka 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeća će Vam biti dostupna sljedeću srijedu (1. travnja) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će i dalje tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za svoju prezentaciju.

Svako dobro, najljepša Vam hvala na suradnji i Vašem radu i bit ćemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 18. 3. 2020. u 16:48
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu su Vam dostupna dosadašnja prva dva predavanja, te predavanje koje smo trebali imati danas (srijeda, 18. ožujka 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam biti dostupno sljedeću srijedu (25. ožujka) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za prezentaciju.

Želim Vam sve najbolje, najljepša hvala na suradnji i bit ćemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

 

 

 

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 13:22
Boško Picula

  Poštovane kolegice i kolege,

  uz sve najbolje, želim Vas obavijestiti o načinu nastave sukladno aktualnoj situaciji i uputama.

  S obzirom da se nastava na Sveučilištu od ovog tjedna održava na daljinu, u terminu naših redovitih susreta srijedom poslat ću Vam na dostupan elektronički način prezentacije planiranog predavanja.

  Što se tiče seminarske nastave, kolegice i kolege koji su ovaj tjedan trebali prezentirati temeljem dobivene literature molim da mi u srijedu navečer (kada bismo inače imali seminar) elektronički pošalju pripremljenu prezentaciju na moj e-mail koji imaju.

  Također, svaku bi srijedu sljedećoj skupini studentica i studenata elektronički poslao materijal za prezentaciju koju bi zajednički izradili i poslali mi za tjedan dana (ovu bih srijedu poslao materijale za predaju u srijedu 25. ožujka).

   Za pisane seminarske radove (teme i samu predaju) vrijedi ranije dogovoreno.

   Bit ćemo u kontaktu i siguran sam da ćemo do povratka na redoviti način rada, sve uspješno obaviti.

   Za sve Vam stojim na raspolaganju,

   Boško Picula (mob. 098-789-310)

 

Objavljeno: 17. 6. 2019. u 12:25
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem rezultate prvoga ljetnog roka 13. lipnja 2019., završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Čestitam Vam i sve najbolje na studiju,

Boško Picula

Objavljeno: 11. 6. 2019. u 11:53
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, u sadržaju Vam poruke šaljem rezultate prvog i drugog kolokvija, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Čestitam Vam na usješno završenom kolegiju uz sve najbolje na studiju i u Vašim planovima,

Boško Picula

Objavljeno: 16. 4. 2019. u 23:03
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, pozivam Vas, ako ste u mogućnosti, da u četvrtak, 18. travnja 2019. nazočite predavanju

“Making Romania in the Europe of Nations, 1859-1918“ gospodina Ioan-Aurela Popa, Predsjednika Rumunjske akademije.

Predavanje se održava u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. s početkom u 11:30h.

Također, podsjećam Vas da ovaj tjedan nemamo nastavu, a da je kolokvij sljedeći tjedan u terminu predavanja.

Najljepša Vam hvala na dolasku i sretni uskrsni blagdani,

Boško Picula

Objavljeno: 29. 3. 2019. u 14:14
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz najljepša hvala na razumijevanju, nastava iz kolegija Europska sigurnost i Hladni rat održat će se u ponedjeljak 1. travnja 2019. s početkom u 19h kao nadoknada nastave u redovitom terminu u srijedu 17. travnja 2019. koja se zbog spriječenosti neće održati.

Termini nastave u srijedu 3. i 10. travnja su nepromijenjeni, dok se prvi kolokvij održava u srijedu 24. travnja s početkom u 17:15h.

Puno pozdrava i uspjeha,

Boško Picula

 

 

Objavljeno: 6. 7. 2018. u 16:11
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate drugog ljetnog roka, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Svako dobro,

Boško Picula

Objavljeno: 18. 6. 2018. u 13:42
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate prvoga ljetnog roka 14. lipnja 2018., završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Čestitam Vam i sve najbolje na studiju,

Boško Picula

Objavljeno: 11. 6. 2018. u 15:03
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate prvog i drugog kolokvija, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Čestitam Vam na usješno završenom kolegiju uz sve najbolje na studiju,

Boško Picula