Jezik | Language: HRV ENG
Europsko političko mišljenje
Šifra: 92630
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zoran Kurelić
Izvođači: prof. dr. sc. Zoran Kurelić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je predstaviti odnos liberalizma i nacionalizma s posebnim naglaskom na liberalnu kritiku nacionalizma. Liberalizam je izum anglosaksonskog uma, a nacionalizam se nerijetko vezuje uz Francusku revoluciju i njezine posljedice. Nacionalizam je najvažniji posthladnoratovski trend u Europi i to ne samo zbog toga što je u višenacionalnim tranzicijskim zemljama izazvao ponekad zastrašujuće sukobe, već i zbog toga što je dramatično doveo u pitanje ideju globaliziranog liberalizma.
Kolegij je oblikovan za studente obrazovane u društvenim znanostima koji su upoznati s europskim političkim mišljenjem te za studente politologije koji imaju poseban afinitet prema političkoj teoriji. Prvoj grupi studenata bit će omogućeno upoznavanje s nekim od najuzbudljivijih političko-teorijskih tekstova ikad napisanih, a politolozi će biti u prilici pokrpati preddiplomske obrazovne rupe . Od njih se očekuje uspješno kompariranje sofisticiranih interpretacija odnosa liberalizma i nacionalizma. Tijekom semestra predstavit ćemo mnoge otvorene teorijske probleme i raspravljati o vrućim političkim pitanjima poput odnosa individualizma i nacionalizma, nacionalizma i demokracije, nacionalizma i multikulturalizma, problema samoodređenja i slično.
Literatura se sastoji od tekstova koje su napisali čuveni liberali (John Stuart Mill), anti-liberali (Hannah Arendt), desni anti-liberali (Carl Schmitt), klasici političkog mišljenja (Lord Acton), te suvremene zvijezde europskog političkog mišljenja (Elie Kedourie).
Po uspješnom završetku ovog kolegija, od studenata se očekuje razumijevanje nekoliko fundamentalnih teoretskih koncepata te sposobnost prepoznavanja njihove aktualnosti u suvremenome svijetu.
Literatura:
  1. Locke, John; Pismo o toleranciji; Srpsko narodno vijeće, Zagreb (2014)
  2. Milton, John; Areopagitica (stranice: 23-77); F.Višnjić, Beograd (1990)
  3. Mill, John Stuart; Izabrani politički spisi II; Informator - Biblioteka Politička misao, Zagreb (1988)
  4. Taylor, Charles; Philosophical Arguments (tekst: Politics of Recognition, 225-256); Harvard University Press, Cambridge-London (1997)
  5. Anderson, Benedict; Nacija: zamišljena zajednica; Školska knjiga, Zagreb (1990), str. 155
  6. Soboul, Albert; Francuska revolucija (odabrana poglavlja); Naprijed, Zagreb (1989)
  7. Kedourie, Elie; Nacionalizam; Politea, CID Podgorica (2000), str. 155
2. semestar
Usmjerenje EUROPSKI STUDIJI: HRVATSKA I EUROPA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje POLITIČKA TEORIJA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti - Arhiva
arrowl Povratak

Rezultati 1 - 1 od 1
Stranica 1 od 1
Po stranici: 
Sortiraj po: Naslov    Autor    Datum ↓  
[^] Nastava na EPM
Objavljeno 14. 2. 2018. u 10:29  ( Zoran Kurelić )