Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Europsko političko mišljenje

Europsko političko mišljenje


OSNOVNI PODACI

Šifra:

92630

ECTS:

7.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Zoran Kurelić

Izvođači:

prof. dr. sc. Zoran Kurelić - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj ovog kolegija je predstaviti odnos liberalizma i nacionalizma s posebnim naglaskom na liberalnu kritiku nacionalizma. Liberalizam je izum anglosaksonskog uma, a nacionalizam se nerijetko vezuje uz Francusku revoluciju i njezine posljedice. Nacionalizam je najvažniji posthladnoratovski trend u Europi i to ne samo zbog toga što je u višenacionalnim tranzicijskim zemljama izazvao ponekad zastrašujuće sukobe, već i zbog toga što je dramatično doveo u pitanje ideju globaliziranog liberalizma.
Kolegij je oblikovan za studente obrazovane u društvenim znanostima koji su upoznati s europskim političkim mišljenjem te za studente politologije koji imaju poseban afinitet prema političkoj teoriji. Prvoj grupi studenata bit će omogućeno upoznavanje s nekim od najuzbudljivijih političko-teorijskih tekstova ikad napisanih, a politolozi će biti u prilici pokrpati preddiplomske obrazovne rupe . Od njih se očekuje uspješno kompariranje sofisticiranih interpretacija odnosa liberalizma i nacionalizma. Tijekom semestra predstavit ćemo mnoge otvorene teorijske probleme i raspravljati o vrućim političkim pitanjima poput odnosa individualizma i nacionalizma, nacionalizma i demokracije, nacionalizma i multikulturalizma, problema samoodređenja i slično.
Literatura se sastoji od tekstova koje su napisali čuveni liberali (John Stuart Mill), anti-liberali (Hannah Arendt), desni anti-liberali (Carl Schmitt), klasici političkog mišljenja (Lord Acton), te suvremene zvijezde europskog političkog mišljenja (Elie Kedourie).
Po uspješnom završetku ovog kolegija, od studenata se očekuje razumijevanje nekoliko fundamentalnih teoretskih koncepata te sposobnost prepoznavanja njihove aktualnosti u suvremenome svijetu.

LITERATURA:

  1. Locke, John; Pismo o toleranciji; Srpsko narodno vijeće, Zagreb (2014)
  2. Milton, John; Areopagitica (stranice: 23-77); F.Višnjić, Beograd (1990)
  3. Mill, John Stuart; Izabrani politički spisi II; Informator - Biblioteka Politička misao, Zagreb (1988)
  4. Taylor, Charles; Philosophical Arguments (tekst: Politics of Recognition, 225-256); Harvard University Press, Cambridge-London (1997)
  5. Anderson, Benedict; Nacija: zamišljena zajednica; Školska knjiga, Zagreb (1990), str. 155
  6. Soboul, Albert; Francuska revolucija (odabrana poglavlja); Naprijed, Zagreb (1989)
  7. Kedourie, Elie; Nacionalizam; Politea, CID Podgorica (2000), str. 155


NASTAVA

2. SEMESTAR

Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Redovni studij - Sveučilišni diplomski studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 2. semestar - Izvanredni studij - Sveučilišni diplomski studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni


TERMINI KONZULTACIJA

prof. dr. sc. Zoran Kurelić:

On-line putem MS Teams aplikacije uz prethodni dogovor


Obavijesti

14.02.2018
Nastava na EPM
Dragi svi, zbog mog službenog puta u SAD nastava počinje tjedan dana kasnije. To znači da se vidimo 7. 3. u najavljenom terminu. Sva dobra svima Zoran Kurelić