Jezik | Language: HRV ENG
Država i nasilje: uvod u studij kaznene politike
Šifra: 103553
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Tradicionalno se u političkoj znanosti država definira kao organizacija koja počiva na legitimnom monopolu primjene fizičke sile (Weber), a normativne teorije ugovora zahtijevaju od subjekata da se odreknu primjene sile u društvenim interakcijama i prenesu to pravo na institucije vlasti i državni aparat (Hobbes). S druge strane, empirijski gledano, nasilje u odnosima među subjektima opstaje u nizu nasilnih interakcija, bilo kao depolitizirani nasilni zločin, bilo kao političko nasilje države ili nasilje usmjereno protiv države, pa se zakoniti državni monopol prinude zaoštreno pokazuje "najprozirnijom od svih fikcija" (Simon, 2007, 13). Nasilje se pojavljuje kao politička pojava i kao predmet intervencije kaznene politike u društvu. Uz kazneno pravo, socijalnu pedagogiju, kriminologiju i sociologiju nasilja, problemski sklop nasilja i kaznene politike, zahtjeva i politologijsku analizu, a specifična politologijska perspektiva o nasilju, politici i kažnjavanju otvara mogućnost interdisciplinarne suradnje s kaznenim pravom, sociologijom, socijalnom pedagogijom i ostalim disciplinama zainteresiranim za nasilje i kažnjavanje. Razumijevanje odnosa politike i nasilja te izučavanje stvaranja kaznene politike prema nasilnim zločinima na različitim razinama političke analize - povijesnoj, nacionalnoj, komparativnoj i globalnoj - čine spoznajne ciljeve ovog kolegija.

Usporediva analiza kaznene politike ne pojavljuje se samo u studijskim programima prava i kriminologije gdje specijalizirani kolegiji seciraju različite aspekte kaznene politike, nego se na različitim razinama studija pojavljuju: usporedivi kolegiji koji nude politologijsku analizu političkog nasilja ili analizu specifičnih problema kaznene politike poput smrtne kazne; studijske kombinacije preddiplomskih programa iz kriminologije i političke znanosti; cjeloviti poslijediplomski programi analize kaznene politike, usmjereni na kompetentno stvaranje javnih politika, odnosno na specifičnu perspektivu političke teorije i povijesti ideja o političkom nasilju. Polazeći od tih komparativnih nastavnih iskustava, kolegij nastoji kombinirati političku teoriju i analizu javnih politika u uvodnom kolegiju o državi, nasilju i kaznenoj politici koji studentima prenosi osnovna znanja iz naznačene problematike koja omogućuju daljnje usavršavanje u području i specijalizaciju za pojedine probleme unutar njega.
Literatura:
  1. Petković, Krešimir; Država i zločin: politika i nasilje u Hrvatskoj 1990-2012; Disput (2013), str. 25-39, 81-174, 201-213, 273-300, 315-320, 324-331
  2. Petković, Krešimir; Kako kažnjavaju velike religije? Prilog čitanju kaznene politike svetih tekstova; Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, (19) 1 (2012), str. 209-253
  3. Izbor članaka iz: Kazneni zakon Republike Hrvatske (NN 56/2015) + izbor manjeg broja članaka iz: Zakon o kaznenom postupku (NN 152/14) i Zakon o izvršavanju kazne zatvora (NN 150/2013) - objedinjeni dokument s probranim člancima dostupan je na intranetu.;
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 20. 8. 2020. u 18:55
Krešimir Petković

Predstojeći ispitni rokovi 26. 8. i 9. 9. te dodatni rok 16. 9. u skladu s odlukom Fakultetskog vijeća, održat će se regularno na fakultetu uz mjerenje temperature pri ulasku u zgradu i odgovarajući razmak među onima koji pišu, po pravilu u velikoj i prozračnoj Dvorani A i s malim brojem pristupnika. Molim studente da ne zaborave maske kao modni i higijenski must-have accessory epidemijske nove normale.

Usmeni ispiti na daljinu indicirani su isključivo u slučaju propisane samokarantene ili jednakovrijednog razloga o čemu student koji je prijavio izlazak na ispit mora na vrijeme (barem dan uoči održavanja roka) obavijestiti nastavnika.

Eventualne promjene u načinu održavanja ispita bit će objavljene na ovom mjestu. Ako takve objave ne bude, ispit se održava na prethodno opisani način.

Objavljeno: 29. 6. 2020. u 18:08
Krešimir Petković

S obzirom na nove (29. 6. 2020.) preporuke prodekanice za nastavu, obavještavam vas za svaki slučaj da će se ispit u srijedu 1. 7. 2020. održati regularno u predviđenom terminu na fakultetu s početkom u 9:00h za one koji mu žele pristupiti.

Ispit se piše ukupno 45 minuta, razmak među studentima jest najmanje tri mjesta u istom redu i dva reda između, ukupno je prijavljeno 12-ero studenata, možete nositi maske ako želite (preporuka prodekanice je nošenje maski, ali nije uvjet ako ne želite što se mene tiče), na ulazu u fakultet provjerava se temperatura, ispit se održava u Dvorani A koja ima kapacitet zaprimiti oko 130 studenata. Po mojoj laičkoj procjeni nije riječ o rizičnoj situaciji ako se držimo propisanih pravila.

Međutim, ako je netko od vas u samoizolaciji, ili ima razloga vjerovati da se zarazio ili je narušena zdravlja i ne želi riskirati sa zarazom, ili naprosto ne želi ugroziti starije ukućane ili bližnje narušena zdravlja, ima opciju usmenog ispita. U tom slučaju, najkasnije do sutra (utorak 30. 6.) u 18h mora mi poslati svoj broj mobitela mailom uz naveden razlog zašto smatra da u njegovu ili njezinu specifičnom slučaju nije sigurno pristupiti ispitu na fakultetu na gore opisani način. Ispit će se u slučaju da je taj razlog opravdan za tog studenta ili studenticu održati video-pozivom preko WhatsAppa u dogovorenom terminu prije ispita, u srijedu 1. 7. između 8 i 9h te nakon ispita, između 10 i 12h, ako bude više kandidata. Molim da ovo pravo ne zlorabite nego da ga koristite samo ako doista postoje opravdani razlozi da ne dolazite na fakultet i pišete ispit. Svi koji ispitu pristupaju na klasičan način ne moraju se posebno javljati i očekujem ih u srijedu na fakultetu.

Objavljeno: 15. 6. 2020. u 16:29
Krešimir Petković

Prvi ispitni rok na kolegiju Država i nasilje održat će se u srijedu 17. 6. 2020. u Dvorani A s početkom u 9:00h. Ako ne dođe do nepredviđenih promjena, ostali rokovi na kolegiju (1. 7., 26. 8. i 9. 9.) također će se održati s početkom u 9:00h, a obavijest o dvorani moći će se dobiti na porti po dolasku na fakultet.

Objavljeno: 22. 5. 2020. u 11:31
Krešimir Petković

Prvi kolokvij održat će se u srijedu 27. svibnja 2020. u Dvorani A prema sljedećem rasporedu:

 

9:00h                                                                 10:00h

Bralić Nikolina                                                  Sirotić Karla

Čupar Antonela                                                Šalat Fran

Grandov Ivan                                                    Ščetinec Katarina

Korenić Michelle                                              Šević Lara

Kranjčec Sara                                                    Šimek Senna

Pavlović Ivana                                                   Šulentić Lucija

                                                                            Tuđen Martin

 

Molim studente da se po ulasku u dvoranu smjeste uvažavajući sljedeća pravila: najmanje tri mjesta razmaka između onih koji sjede u istom redu i po dva reda razmaka između onih koji sjede u različitim redovima.

Kolokvij ima 5 pitanja koja ukupno nose 25 bodova. Piše se 30 minuta. Potrebno je ostvariti 12 bodova za prolaz i pravo izlaska na drugi kolokvij idući tjedan.

 

Literatura:

Žižek, Slavoj, 2008: O nasilju, Ljevak, Zagreb: str. 14-19, 80-89, 148-168.

Petković, Krešimir, 2013: Država i zločin: politika i nasilje u Hrvatskoj 1990-2012, Disput, Zagreb: str. 25-39, 81-174, 201-213, 273-300, 315-320, 324-331.

Petković, Krešimir, 2012: Kako kažnjavaju velike religije? Prilog čitanju kaznene politike svetih tekstova, Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, (19) 1: 209-253.

Petković, Krešimir, 2019: Analiza diskursa Istanbulske konvencije, Anali HPD-a, (16) 1: 119-154.

Objavljeno: 18. 5. 2020. u 12:02
Krešimir Petković

Kolokvij će se održati u srijedu 27. 5. u jutarnjim i prijepodnevnim satima. Veličina skupine bit će ograničena na 10-ak studenata, najviše dvanaest zajedno sa mnom u ulozi nadglednika provedbe kolokvija. Raspoređeni smo u Dvoranu A. Između skupina bit će osigurano vrijeme za čišćenje dvorane, a na ulazu u fakultet portir će vam, kao i meni, izmjeriti temperaturu beskontaktnim toplomjerom.

Zainteresirani za pisanje trebaju se prijaviti mailom na adresu nastavnika. Mail ne treba imati nikakav sadržaj u samoj poruci nego samo sljedeći format u naslovu poruke: DiN, ime prezime – prijava za 1. kolokvij (npr. 'DiN, Bartul Vuksan-Ćusa – prijava za 1. kolokvij'). Prijave se zatvaraju u četvrtak 21. 5. u ponoć. Oni koji se ovim putem ne prijave neće moći pisati kolokvij radi još uvijek striktnih pravila ograničenja broja ljudi u interijerima fakulteta. Na poruke s prijavom neću odgovarati, ako pogreškom slučajno ne završite na popisu u nekoj od skupina, javite se u petak da to ispravimo na vrijeme.

U petak 22. 5. u toku dana bit ćete obaviješteni o točnom terminu u kojem ćete pisati kolokvij.

Veselim se ponovnom susretu uživo, pa i ako bude bal pod maskama.

Objavljeno: 11. 5. 2020. u 11:35
Krešimir Petković

Preostala nastava održat će se on-line kao i dosad. To obuhvaća nastavnikova predavanja s komentarima i studentske seminarske prezentacije s pratećim podnescima.

Ako uprava osigura potrebne uvjete i otvori zgradu fakulteta za rad u malim skupinama u skladu sa smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Sveucilista_nastava_8-5.pdf), za one studente koji to žele, pisani će se kolokviji održati posljednja dva tjedna nastave: prvi kolokvij u tjednu 25. - 29. svibnja, drugi kolokvij u tjednu 1. - 5. lipnja. Preduvjet izlaska na drugi kolokvij bit će, kao i inače, uspješno polaganje prvog.

U slučaju da se steknu mogućnosti za realizaciju prethodno naznačenog scenarija, u tjednu 18. - 22. svibnja bit će otvorene prijave za kolokvij mailom. Nakon toga na intranetu će biti objavljen precizan raspored pisanja u nekoliko skupina jer će se kolokviji po svoj prilici moći održavati samo u skupinama od 9 studenata + nastavnik, a možda će se u pauzi morati obaviti dezinfekcija prostorije. Samo oni koji se prijave mailom i budu raspoređeni u skupinu za pisanje, moći će pristupiti kolokviju. Nastojat ću da termini budu u vrijeme uobičajenog održavanja nastave, ali ne prerano.

Studenti koji ne pristupe kolokviju upućeni su na polaganje ispita na ispitnim rokovima. Ako uprava ne otvori fakultet za kolokvije, svi su studenti upućeni na polaganje gradiva na ispitnim rokovima, sukladno pravilima održavanja ispita koja ćemo, vjerujem, na vrijeme dobiti da se možemo organizirati.

Svi drugi rokovi vrijede kako su navedeni u silabusu i inicijalnoj obavijesti o režimu rada u izvanrednom stanju (predaja eseja, predaja seminarskih prezentacija i pratećih pisanih podnesaka, predaja komentara za dodatne bodove za sudjelovanje u nastavi).

Ako dođe do bitnih promjena u vezi s faktorima koje ne kontroliram i ne mogu ih u ovom trenutku predvidjeti, bit ćete pravovremeno obaviješteni ovim putem. Nastojat ću da svaka promjena budu studentima u korist i olakša im situaciju koliko je u ovim okolnostima moguće.

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 12:25
Krešimir Petković

U posebnom dokumentu u mapi „Silabus i režim“ u nastavnim materijalima, možete pronaći pravila rada na kolegiju u vrijeme otkazivanja redovne nastave u sklopu državnih i sveučilišnih protuepidemijskih mjera tokom ljetnog semestra ak. god. 2019./2020.

Objavljeno: 14. 4. 2020. u 22:07
Krešimir Petković

U punom tekstu obavijesti možete naći obavijest o kolokvijima i ispitima prema kojoj se do daljnjega možete ravnati.

Objavljeno: 2. 4. 2020. u 00:02
Krešimir Petković

U mapi Ispitna literatura možete pronaći pdf knjige Država i zločin. Obrazloženje je u nastavku.

Objavljeno: 29. 2. 2020. u 21:28
Krešimir Petković

U sklopu drugog susreta na kolegiju Država i nasilje predavanje o političkoj teoriji i smrtnoj kazni održat će se u skraćenom terminu, u trajanju od 8:30 do 9:30. Nakon 15-minutne pauze, u sklopu produljenog seminara gledamo Kratki film o ubijanju Krzysztofa Kieślowskog iz 1988.