Jezik | Language: HRV ENG
Država i nasilje: uvod u studij kaznene politike
Šifra: 103553
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Tradicionalno se u političkoj znanosti država definira kao organizacija koja počiva na legitimnom monopolu primjene fizičke sile (Weber), a normativne teorije ugovora zahtijevaju od subjekata da se odreknu primjene sile u društvenim interakcijama i prenesu to pravo na institucije vlasti i državni aparat (Hobbes). S druge strane, empirijski gledano, nasilje u odnosima među subjektima opstaje u nizu nasilnih interakcija, bilo kao depolitizirani nasilni zločin, bilo kao političko nasilje države ili nasilje usmjereno protiv države, pa se zakoniti državni monopol prinude zaoštreno pokazuje "najprozirnijom od svih fikcija" (Simon, 2007, 13). Nasilje se pojavljuje kao politička pojava i kao predmet intervencije kaznene politike u društvu. Uz kazneno pravo, socijalnu pedagogiju, kriminologiju i sociologiju nasilja, problemski sklop nasilja i kaznene politike, zahtjeva i politologijsku analizu, a specifična politologijska perspektiva o nasilju, politici i kažnjavanju otvara mogućnost interdisciplinarne suradnje s kaznenim pravom, sociologijom, socijalnom pedagogijom i ostalim disciplinama zainteresiranim za nasilje i kažnjavanje. Razumijevanje odnosa politike i nasilja te izučavanje stvaranja kaznene politike prema nasilnim zločinima na različitim razinama političke analize - povijesnoj, nacionalnoj, komparativnoj i globalnoj - čine spoznajne ciljeve ovog kolegija.

Usporediva analiza kaznene politike ne pojavljuje se samo u studijskim programima prava i kriminologije gdje specijalizirani kolegiji seciraju različite aspekte kaznene politike, nego se na različitim razinama studija pojavljuju: usporedivi kolegiji koji nude politologijsku analizu političkog nasilja ili analizu specifičnih problema kaznene politike poput smrtne kazne; studijske kombinacije preddiplomskih programa iz kriminologije i političke znanosti; cjeloviti poslijediplomski programi analize kaznene politike, usmjereni na kompetentno stvaranje javnih politika, odnosno na specifičnu perspektivu političke teorije i povijesti ideja o političkom nasilju. Polazeći od tih komparativnih nastavnih iskustava, kolegij nastoji kombinirati političku teoriju i analizu javnih politika u uvodnom kolegiju o državi, nasilju i kaznenoj politici koji studentima prenosi osnovna znanja iz naznačene problematike koja omogućuju daljnje usavršavanje u području i specijalizaciju za pojedine probleme unutar njega.
Literatura:
  1. Petković, Krešimir; Država i zločin: politika i nasilje u Hrvatskoj 1990-2012; Disput (2013), str. 25-39, 81-174, 201-213, 273-300, 315-320, 324-331
  2. Petković, Krešimir; Kako kažnjavaju velike religije? Prilog čitanju kaznene politike svetih tekstova; Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, (19) 1 (2012), str. 209-253
  3. Izbor članaka iz: Kazneni zakon Republike Hrvatske (NN 56/2015) + izbor manjeg broja članaka iz: Zakon o kaznenom postupku (NN 152/14) i Zakon o izvršavanju kazne zatvora (NN 150/2013) - objedinjeni dokument s probranim člancima dostupan je na intranetu.;
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 23. 5. 2021. u 13:48
Krešimir Petković

Drugi kolokvij održat će se u srijedu 2. lipnja 2021. s početkom u 9:00h u Dvorišnoj dvorani. Literatura je dokument s izborom iz kaznenog zakonodavstva dostupan na intranetu. Pravo izlaska imaju studenti koji su uspješno položili prvi kolokvij. (Kolegica Certa odgovarat će usmeno preko Teamsa s početkom u 9:30.)

Objavljeno: 7. 4. 2021. u 01:15
Krešimir Petković

Prvi kolokvij održat će se u srijedu 21. travnja 2021. u Dvorani A s početkom u 9:00h. Studenti se moraju sjesti s najmanje tri mjesta razmaka u istom redu te dvama praznim redovima između tj. popunjava se svaki treći red. Kolokvij ima 5 pitanja koja ukupno nose 25 bodova. Piše se 30 minuta. Potrebno je ostvariti 12 bodova za prolaz i pravo izlaska na drugi kolokvij. Literatura su, sukladno režimu kolegija, odabrani dijelovi knjiga O nasilju i Država i zločin te tekstovi Kako kažnjavaju velike religije te Analiza diskursa Istanbulske konvencije.

Za usmeno odgovaranje prijavilo se četvero studenata. S njima će istoga datuma biti zakazani ispitni razgovori preko platforme MS Teams, prema sljedećem rasporedu:

Andrijašević         10:00h

Certa                     10:20h

Naglić                    10:40h

Šević                      11:00h

Objavljeno: 19. 3. 2021. u 17:38
Krešimir Petković

Kolokviji će se održati u pisanom obliku na fakultetu u terminima predviđenim režimom kolegija o čemu će uoči kolokvija biti izdana precizna obavijest s točnim vremenom početka, dvoranom i pravilima pisanja (ako ne dođe do promjena, 1. kolokvij održat će se u srijedu 21. 4. s početkom u 9:00h, Dvorana A).

Na isti način – u pisanom obliku na fakultetu – održat će se i ispiti, u za to predviđenim rokovima koje je dala studentska referada i koji se mogu naći u režimu kolegija.

Oni studenti koji iz zdravstvenih razloga (zaštite vlastita zdravlja ili onoga bližnjih) te oni kojima je neizvedivo putovati na kolokvij ili ispit iz drugih mjesta, moraju to javiti nastavniku mailom – u slučaju kolokvija najkasnije zaključno s petkom 2. travnja, a u slučaju ispita najkasnije tjedan dana prije ispita. Za sve koji se na taj način ne prijave podrazumijeva se da na kolokvij/ispit izlaze na regularan način, u pisanom obliku na fakultetu.

Oni studenti koji se na vrijeme prijave, bit će ispitani usmenim putem preko video-veze u terminu po dogovoru, po mogućnosti na sam dan kolokvija odnosno ispita.

U slučaju da dođe do ponovnog uvođenja strožih protuepidemijskih mjera te potpunog zatvaranja fakulteta, svi će studenti biti ispitani usmeno preko video-veze na način i prema rasporedu koji će biti objavljen uoči termina kolokvija odnosno ispita.

Objavljeno: 22. 5. 2021. u 08:14
Krešimir Petković

U sklopu posljednjeg susreta na kolegiju Država i nasilje, posvećenog nasilju i kažnjavanju u književnosti i filmu, predavanje će se održati u skraćenom terminu, u trajanju od 8:30 do 9:30. Nakon 15-minutne pauze, u sklopu produljenog seminara gledamo film Disgrace (Sramota) Stevea Jacobsa iz 2008, snimljen prema istoimenom romanu Johna Maxwella Coetzeeja iz 1999. (Dodatna napomena za one koji su gledali film ili ga smatraju nevrijednim gledanja: i virtualni dolazak na skraćeno predavanje priznaje se kao dolazak na seminar.)

Objavljeno: 24. 2. 2021. u 10:55
Krešimir Petković

U sklopu drugog susreta na kolegiju Država i nasilje predavanje o političkoj teoriji i smrtnoj kazni održat će se u skraćenom terminu, u trajanju od 8:30 do 9:30. Nakon 15-minutne pauze, u sklopu produljenog seminara gledamo Kratki film o ubijanju Krzysztofa Kieślowskog iz 1988. i zatim o njemu raspravljamo.