Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Didaktika

Didaktika


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55418

ECTS:

5.0

Nositelji:

v. pred. dr. sc. Lidija Eret

Izvođači:

v. pred. dr. sc. Lidija Eret - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Tijekom nastave studenti trebaju spoznati temeljne pojmove vezane uz didaktiku koji će ih uvesti u osnove odgojno-obrazovnog procesa i time ih pripremiti za neposredno sudjelovanje u nastavi. Sadržaji predmeta odnose se u prvom redu na strukturu, organizaciju, provedbu i evaluaciju u odgojno-obrazovnom procesu, kurikulumski pristup programiranju nastave, zatim na ishode odgoja i obrazovanja te na uz njih vezane kompetencije učenika. Studenti će sudjelovanjem na nastavi, posebice vlastitim aktivnostima i izlaganjima, dobiti uvid i u kompetencije učitelja potrebne u odgojno-obrazovnom i procesu cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja. Poseban naglasak u oblikovanju odgojno-obrazovnog procesa usmjerit će se na individualizaciju nastave obzirom na individualne potrebe, interese i kompetencije odgajanika. U smislu osuvremenjivanja nastave razmatrat će se smisao i važnost digitalizacije odgojno-obrazovnog procesa, odnosno prednosti i nedostaci implementacije multimedija u nastavu. Suvremenu nastavu promatrat će iz perspektive primjene primjerenih nastavnih metoda, strategija i postupaka koje se temelje na interaktivnoj komunikaciji sudionika nastavnog procesa. U vrednovanju učeničkih postignuća studenti će također biti usmjereni na vrednovanje afektivnih osobina ličnosti, pri čemu treba razmatrati mogućnosti suvremenih pristupa evaluaciji ishoda učenja i poučavanja.

LITERATURA:

  1. Mijo Cindrić, Dubravka Miljković, Vladimir Strugar; Didaktika i kurikulum; Zagreb: IEP (2010)


NASTAVA

6. SEMESTAR

Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

v. pred. dr. sc. Lidija Eret:

Po dogovoru putem maila (uživo/MS Teams aplikacija)


Obavijesti

04.02.2024
Obavijest o početku nastave kolegija
Poštovani studenti! Nastava kolegija Didaktike započet će uvodnim predavanjem u petak, 01. ožujka 2024. godine u 12h (točno u to vrijeme, bez akademske četvrti). Svakako svi trebate nazočiti uvodnom predavanju jer ćemo dogovarati organizaciju rada kolegija kao i način i raspored Vaših obaveza. Toga dana neće biti nastave seminara u obliku Vaših izlaganja, već će uvodno predavanje trajati nešto duže od uobičajene satnice predavanja kolegija. U repozitoriju stoji raspored Vaših seminarskih izlaganja (simulacija nastavnih sati), molim provjeriti vlastite termine. Također molim da mi se javi jedna studentica/student grupe koji će biti kontakt za sve naše dogovore. Osim tog kanala komunikacije koristit ću isključivo službeni e-mail:  lidija.eret@fpzg.hr i intranet matične ustanove, dok MS Teams ne (ako ne uputim drugačije). Sretan Vam početak nastavničke edukacije! Srdačno, dr. sc. Lidija Eret
19.09.2023
Konzultacije nositeljice kolegija u ak. god. 2023./24.
Konzultacije nositeljice kolegija dr. sc. Lidije Eret u ak. god. 2023./24. bit će online ili kontaktno po dogovoru. Potrebno se za iste najaviti barem 24 sata ranije na adresu elektroničke pošte lidija.eret@fpzg.hr radi dogovora o terminu.