Jezik | Language: HRV ENG
Demokracija i civilno društvo
Šifra: 55417
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Berto Šalaj
Izvođači: Berto Šalaj - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je nastave na kolegiju Demokracija i civilno društvo upoznati studente s konceptima demokracije i civilnog društva. Demokracija i civilno društvo predstavljaju dva možda i najpropulzivnija koncepta u suvremenoj politološkoj literaturi. S obzirom da će kolegij, kao izborni, biti pozicioniran u prvoj i drugoj godini preddiplomskog studija, on će predstavljati svojevrsni uvod u izučavanje tih dvaju koncepata. Kao takav kolegij bi trebao studentima omogućiti osnovni uvid u te koncepte i olakšati im detaljnije izučavanje koje se događa na drugim kolegijima. Kolegij je strukturiran u tri veće cjeline. U prvoj cjelini obrađuju se različiti modeli demokracije. U drugom dijelu kolegija tematizira se koncept civilnoga društva, pri čemu je glavni cilj studente upoznati sa suvremenim razumijevanjem civilnog društva u politološkoj literaturi. Treći dio kolegija usredotočuje se na odnos tih dvaju koncepata, pri čemu se nastoji pokazati kako, s jedne strane, dizajn demokratskih institucija i instituta predstavlja okvir za razvoj civilnog društva, a, s druge strane, civilno društvo utječe na djelotvornost funkcioniranja demokracije.
Literatura:
  1. Robert Dahl; Demokracija i njezini kritičari; Nakladno istraživački zavod Politička kultura (1999)
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 27. 3. 2020. u 18:36
Berto Šalaj

Poštovane kolegice i kolege,

 

evo me s nekoliko novih informacija o nastavi na daljinu u okviru kolegija Demokracija i civilno društvo.

 

1) Kao što ste možda već vidjeli predavanje Suvremeno razumijevanje demokracije dostupno vam je na intranetu. S tim u vezi potičem vas da kao dodatni materijal uz ovu prezentaciju pročitate članak „Budućnost suvremenih društava:  iliberalne demokracije ili liberalne autokracije?“ koji vam je dostupan na intranetu i koji je dio obavezne literature za usmeni dio ispita. Taj članak može vam pomoći u još boljem razumijevanju sadržaja koji su obrađeni u ovoj prezentaciji.

 

2) Od jednog dijela svojih kolega nastavnika čuo sam da za predavanja na daljinu koriste program Zoom koji se, prema njima, pokazao dosta jednostavan za korištenje i profesorima i studentima, a istovremeno prilično funkcionalan. Razmišljam da i na ovom kolegiju pokušamo izvesti predavanja na taj način. Za početak, kao svojevrsnu pripremu, molim vas da mi se na e-mail (bsalaj@fpzg.hr) jave oni studenti koji su već koristili taj program te da, ako žele, napišu rečenicu ili dvije o svojim iskustvima s tim programom. Molim vas da mi se javite u sljedećih nekoliko dana, recimo do utorka, 31. ožujka. Nakon toga ću vam se svima javiti s daljnjim informacijama.

 

Toliko za sada,

lijepi pozdrav,

Berto Šalaj

Objavljeno: 25. 3. 2020. u 10:57
Berto Šalaj

Poštovane kolegice i kolege,

prije svega, nadam se da ste svi, a posebno oni koji su u Zagrebu, dobro i zdravo te da ste na sigurnom i čuvate se.

Nažalost, kao što ste vjerojatno i sami već vidjeli u medijima, zbog epidemije se  nastava uživo sigurno neće održavati još neko vrijeme. Ono što za sada znamo u vezi kolegija Demokracija i civilno društvo jest da uz termine koje smo trebali imati 17. i 24. ožujka, sigurno nećemo imati nastavu uživo u terminima 31. ožujka te 07. i 14. travnja. Vidjeti ćemo što će se događati nakon toga, posebice s obzirom da je naša fakultetska zgrada oštećena u potresu koji se dogodio u nedjelju.

 

Sve navedeno znači da do daljnjega nastavljamo nastavu na daljinu koju sam opisao u prethodnoj obavijesti, pa je molim da je detaljno pročitate ako već niste. Ovdje ponavljam neke stvari i šaljem neke dodatne informacije.

 

1) Prezentacija za predavanje koje se trebalo održati 24. ožujka (Suvremeno razumijevanje demokracije) biti će dostupna na intranetu do kraja ovog tjedna.

 

2) Studenti koji su trebali imati seminarske prezentacije za susret 24. ožujka (Slipac; Sertić, Stijepić i Topić) već su ih dostavili, na čemu im zahvaljujem. Nakon što ih pregledam objaviti ću ih na intranetu.

 

3) Seminarske podneske koje ste poslali za susret 24. ožujka počeo sam čitati te ću bodove objaviti sutra na intranetu. Tekst za sljedeći podnesak (dio iz knjige Fareeda Zakarie) dostupan vam je na intranetu.

 

4) Upute za izradu eseja za one studente koji su izabrali esej na ovom kolegiju dostupne su vam na intranetu. Molim vas da se slobodno javite ukoliko imate nekih nejasnoća ili nedoumica oko uputa.

 

5) Fakultetski nastavnici trenutno vode raspravu o tome kako u uvjetima nastave na daljinu organizirati kolokvije i, eventualno ako bude potrebno, ispite. Za sada još nemamo definitivnih rješenja, stoga vas ovim putem obavještavam da se prvi kolokvij na ovom kolegiju, predviđen za 07. travnja, odgađa do daljnjega. Čim se na fakultetu dogovorimo o mogućnostima i načinima održavanja kolokvija i ispita, javiti ću vam se, tako da se znate pripremiti. Nemojte se brinuti oko toga, imati ćete dovoljno vremena za pripremu.

 

Toliko za sada, a dodatno vas molim da mi se putem e-maila (bsalaj@fpzg.hr) javljate sa svim mogućim pitanjima. Također, putem intraneta ću objavljivati daljnje informacije.

Toliko za sada,

lijepi pozdrav,

Berto Šalaj