Jezik | Language: HRV ENG
Analiza vanjskih politika
Šifra: 92608
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
Izvođači: prof. dr. sc. Dejan Jović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Analiza vanjskih politika je predmet na diplomskom studiju politologije, čiji je glavni cilj stjecanje teorijskih znanja o analizi vanjske politike (kao jednoj od javnih politika, sa svim njenim specifičnostima) te primjena tih znanja pri oblikovanju vanjskopolitičkih analiza. U prvom dijelu ovog predmeta fokus je na pitanjima oblikovanja vanjske politike općenito. Studenti se upoznaju s teorijama i znanstvenim djelima o vanjskoj politici, kao i s relevatnim dijelovima za vanjskopolitičku analizu u teorijama međunarodnih odnosa. U drugom - i dominantnom - dijelu, ovaj predmet fokusira se na veći broj velikih i značajnih zemalja, te studenti analiziraju vanjske politike tih zemalja. U trećem dijelu fokus se pomiče prema malim zemljama, s fokusom na hrvatsku vanjsku politiku i vanjsku politiku njoj važnih zemalja u susjedstvu i unutar EU. Predmet se izvodi kroz kombinaciju predavanja (uglavnom u prvom dijelu) i seminara (uglavnom u drugom i trećem dijelu), te se zahtijeva aktivno sudjelovanje studenata u stjecanju i primjeni znanja, kako bi oni na kraju bili u mogućnosti oblikovati makar i jednostavne vanjskopolitičke analize.
Literatura:
  1. Radovan Vukadinović; Teorije vanjske politike; Politička kultura (2005)
  2. Dejan Jović (ur); Teorije međunarodnih odnosa: Realizam; Politička kultura (2013)
  3. Dejan Jović (ur); Liberalne teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti (2014)
  4. Dejan Jović (ur); Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti (2016)
1. semestar
Usmjerenje MEĐUNARODNI ODNOSI dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 5. 10. 2020. u 20:11
Dejan Jović

Dragi svi,

Uprava fakulteta obavijestila me jutros da je početak nastave na našem predmetu pomaknut s 11.30 na 11.45, tako da sutra počinjemo u tom novom terminu. To će biti slučaj sa svim sljedećim susretima, također. Razlog je dezinfekcija prostorije.

Javio mi se jedan broj kolega koji kažu da sutra još neće imati emailove i lozinke za pristup MS Teamsu, i pita kako da to riješimo. Uprava fakulteta, koju sam kontaktirao jer je ona preuzela na sebe da riješi te stvari, kaže da bi sutra svi studenti diplomskog studija trebali dobiti svoje adrese i lozinke - ali ne mogu jamčiti da će to biti do samog početka kažem prvog susreta. Nažalost, stvar je izvan mojih ruku.

Ali, ako bi se sutra dogodilo da veći broj studenata ne može pratiti nastavu, probat ću naći neki zamjenski termin za online kontakt sa svima koji nisu mogli doći, pa ćemo nadoknaditi propušteno. 

Nadam se, ipak, da će se tehnički problemi - koji su bili dijelom i očekivani u ovim kompliciranim okolnostima - brzo ukloniti.

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović

 

Objavljeno: 4. 10. 2020. u 10:11
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Dobrodošli na predmet "Analiza vanjskih politika", na kojem sam jedini nastavnik. Kao što ste vidjeli iz rasporeda nastave, nastava će na ovom predmetu biti utorkom, od 11.30 do 14.15 (s pauzom ili pauzama, po potrebi unutar tog termina). Održavat će se kombinirano - pola studenata bit će u učionici (Seminar III na trećem katu zgrade u Lepušićevoj 6) a pola će pratiti nastavu online preko platforme Microsoft Teams. Ako još niste, uskoro ćete dobiti raspored za to tko je u kojoj grupi i što se točno očekuje od vas s tim u vezi - očekujte email nekoga iz uprave fakulteta po tom pitanju, jer su organizacijske stvari u ovom aspektu centralizirane na razini cijelog fakulteta.

Postavio sam ovdje (na intranetu, pod "nastavni materijali") silabus za naš predmet za ovu akad. godinu. Silabus je nastavni plan i program iz kojega bi trebalo biti jasno manje-više sve što je u vezi s vašim i mojim obavezama. Molim, stoga, da ga pažljivo pročitate. U utorak ćemo proći kroz njega, a potom ćemo alocirati prezentacije u seminarima, pa molim da se pripremite i za to. U silabusu je objašnjeno da ima dva tipa prezentacija, A i B, tako da molim da pročitate i da se odlučite što biste htjeli preuzeti kao svoju obavezu.  

Radujem se susretu u utorak u 11.30. 

Srdačan pozdrav

Dejan Jović

 

Objavljeno: 4. 2. 2020. u 09:30
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Potvrđujem da će upis ocjena za one koji su bili na ispitu iz AVP-a prošle srijede, biti ove srijede (sutra, 5. 2.) u 11 sati u mom kabinetu (treći kat, soba 16). Ne morate doći osobno, možete poslati indeks po nekome.

Drugi rok je 12. 2. u 9 sati, kao što je i objavljeno. 

Srdačan pozdrav,
Dejan Jović

Objavljeno: 5. 11. 2019. u 06:15
Dejan Jović

Poštovani svi,

Vidim da sindikati opet najavljuju štrajk za sutra. Osim simboličkih razloga (6,11 posto), nema drugog logičnog razloga zašto štrajkaju opet na isti dan, tj. u srijedu - dovodeći time u pitanje sudbinu svih predmeta koji se izvode tog dana. 

Kao što znate, prošlog tjedna sam ostavio svima na volju hoće li ili neće doći na nastavu. Međutim, ovog tjedna je situacija drukčija jer imamo gosta-predavača iz Moskve. Previše smo energije i novca potrošili da on dođe i održi seriju predavanja o Rusiji i Kini i previše bismo izgubili kad bi zbog nekoga iz sindikalne uprave kome se čini baš zgodnim da štrajk radi na datum koji podsjeća na 6,11 posto sve palo u vodu. 

Stoga ovog puta očekujem da dođete na sutrašnja predavanja, koja će biti tretirana kao svi ostali susreti na ovom predmetu. 

S obzirom da sutra nema seminara, nije potrebno razmještati klupe pred predavanje. 

Srdačno pozdravljam,

Dejan Jović

 

 

 

Objavljeno: 3. 11. 2019. u 17:05
Dejan Jović

Poštovane sve i poštovani svi,

Kao što ste vidjeli iz silabusa, ovog tjedna u srijedu imamo gosta-predavača, dr. Andreja Kričkovića iz Moskve. On će već u ponedjeljak početi držati predavanja na našem fakultetu, sva povezana s Rusijom i Kinom, pa vas pozivam da prisustvujete na onima koja vas posebno zanimaju i kad možete. U tu svrhu, ovdje objavljujem i program održavanja njegovih predavanja ovog tjedna: 

Dr. Andrej Kričković (Moskva):

China and Russia: Great Powers in an Era of Global Disorder

 

Ponedjeljak, 4. studenog 2019, od 15.30 do 17.15, u Seminaru III:

Great Power Politics in an Era of „Global Disorder“

 

Utorak, 5. studenog 2019, od 17.15 do 19.30, u Dvorani B:

China-Russia Relations – Cautious Riser and Desperate Challenger

Russia: Great Power in Recovery

 

Srijeda, 6. studenog 2019, od 08.30 do 11.45, u Seminaru I (OVO JE NA NAŠEM PREDMETU):

China's Strategic Dilemma: The 500 Pound Panda in the Room

Russia's Challenge: A Declining Power's Quest for Status

 

Petak, 8. studenog 2019, od 12.00 do 13.30, Seminar III:

Predavanje 6:  China's Path to Preeminence

Od 14.00 – 16.00. Izlaganje na konferenciji Hrvatskog politološkog društva: „Russia and China: Re-assessing the legacy of 1989“.

 

Dr. Andrej Kričković je izvanredni profesor na moskovskoj Higher School of Economics na kojoj predaje od 2013. Trenutno drži predmet Teorije međunarodnih odnosa. Doktorirao je na University of California, Berkeley (SAD), 2012. Objavio je više članaka u respektabilnim časopisima kao što su Problems of Post-Communism, International Studies Review, The Chinese Journal of International Politics, Eurasian Geography and Economics, Journal of Global Security Studies, Contemporary Security Polics, Journal of Global Governance i Post-Soviet Studies. U tim člancima bavio se globalnim međunarodnim poretkom, ruskom vanjskom politikom, rusko-kineskim i rusko-američkim odnosima, odnosima NATO-a i Rusije, te sirijskom i ukrajinskom krizom.

Objavljeno: 29. 10. 2019. u 17:11
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

S obzirom da sam dobio nekoliko upita o sutrašnjoj nastavi na predmetu Analiza vanjskih politika, a s obzirom na štrajk, javljam sljedeće:

Budući da osobno nisam u štrajku, doći ću na nastavu ujutro. Međutim, sutra neće biti bilježenja prisustva i odsustva s nastave, kako bismo omogućili onim studentima koji se žele pridružiti štrajku da to učine bez posljedica u ovom aspektu. Što se tiče prezentacija, očekujem da se održe kako je planirano jer mjesta za nove termine više nema. Ako se, pak, dogodi da štrajkaši onemoguće pristup učionici ili ulazak na fakultet, nemam namjeru tome se suprotstavljati. Vidjet ćemo, dakle, sve sutra ujutro. 

Srdačan pozdrav

Dejan Jović

 

Objavljeno: 29. 9. 2019. u 10:19
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

U srijedu, 2. listopada počinje nastava na predmetu "Analiza vanjskih politika" koji ste odabrali. Radujem se što ćemo se viđati. Imamo ranojutarnji termin: 8.30 - 11.45, u Seminaru I (treći kat, zgrada u Lepušićevoj). 

U pripremi prvog susreta, objavljujem (u materijalima) silabus za ovu akademsku godinu. Molim da ga do srijede pročitate i razmislite o prezentacijama. Postoje dva tipa prezentacija, kao što je objašnjeno u silabusu... U srijedu bismo trebali podijeliti tko će kada prezentirati i na koju temu. Molim da vodite računa da se tema prezentacije ne može ponoviti kasnije u eseju niti na pisanom ispitu. Ako niste sigurni što ćete raditi u eseju i na pisanom ispitu, možda je bolje da optirate za prezentaciju tjednih događaja.

Srdačan pozdrav do srijede ujutro.

Dejan Jović

 

Objavljeno: 17. 1. 2019. u 09:00
Dejan Jović

Drage kolegice, dragi kolege,

Sutra imamo zadnji seminarski susret na Analizi vanjskih politika. Na početku susreta, doći će anketar s anketom o kvaliteti nastave. Molim da svi dođete na vrijeme (u 12 sati) da ne biste propustili mogućnost da ocijenite ovaj predmet. Također, sutra će biti podijeljeni i eseji (odnosno ocjene), a imat ćemo i dvije ogođene prezentacije (ukupno tri) koje se nisu mogle ranije održati zbog bolesti kolegica/kolega. U tjednu iza ovoga nema više susreta, tako da je ovo i dobra prilika da raspravimo sve što mislite da bi vam koristilo u pripremi pisanih ispita. 

Srdačan pozdrav, do sutra.

Dejan Jović

Objavljeno: 19. 12. 2018. u 11:46
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Podsjećam da će ovotjedan susret na predmetu Analiza vanjskih politika biti sutra (u četvrtak), a ne u petak, i to u učionici C (drugi kat), od 8.30 ujutro. 

 

Vidimo se, srdačan pozdrav

Dejan Jović

Objavljeno: 28. 11. 2018. u 20:51
Uređeno: 28. 11. 2018. u 20:52
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što znate, nastava na predmetu Analiza vanjskih politika ovog je tjedna bila u ponedjeljak, pa se nećemo vidjeti ovog petka. 

Obavještavam vas da se u ponedjeljak, 3. prosinca u 10 sati u Seminaru I održava predavanje profesorice Erike Harris sa Sveučilišta u Liverpoolu, o europskim nacionalizmima. Tema je zanimljiva i relevantna i za naš kolegij. Stoga sam odlučio onim studentima koji dođu na ovo predavanje (koje nije obavezno) priznati taj dolazak kao zamjenu za neki izostanak sa seminara. To znači da na ovaj način oni koji su izostali već sada 5 puta, ili bi se mogli naći u toj situaciji do kraja semestra, imaju priliku nadoknaditi prekobrojni izostanak. 

U svakom slučaju, pozivam vas da dođete i poslušate ovo predavanje. Bez obzira došli u ponedjeljak ili ne, vidimo se, kao i (skoro) uvijek - u petak. 

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović 

Objavljeno: 2. 10. 2018. u 09:33
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u petak, 6. listopada 2018, u 12 sati u dvorani D (drugi kat, Lepušićeva 6). U mapi "Nastavni materijali" nalazi se ovogodišnji silabus za ovaj predmet, pa vas molim da ga preuzmete i isprintate, te ponesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli odrediti teme prezentacija u seminarima i zbog jednostavnijeg praćenja mojeg uvodnog izlaganje o strukturi predmeta i studentskim obavezama. 

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Objavljeno: 19. 12. 2016. u 07:17
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Podsjećam da se nastava na predmetu Analiza vanjskih politika ovog tjedna pomiče s utorka na četvrtak. Održat će se u četvrtak, 22. prosinca od 13.45 do 17.00. Započet ćemo u Seminaru III (treći kat), a kasnije ćemo se možda morati preseliti u Seminar I (vidjet ćemo). 

Dakle, sutra (u utorak, 20. prosinca) nema nastave iz ovog predmeta. 

Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović

Objavljeno: 2. 10. 2016. u 21:11
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak 4. listopada 2016, u 8.30 u Seminaru III.

Silabus za ovu godinu sad je dostupan pod "nastavnim materijalima", pa vas molim da ga isprintate i ponesete na prvi susret, da bismo mogli raspodijeliti seminarske prezentacije, koje su obavezne, i vrijede 20 % ukupne ocjene na ovom predmetu.

Hvala što ste odabrali AVP: radujem se skorom susretu.

Srdačno,

Dejan Jović

Objavljeno: 13. 1. 2016. u 04:38
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Kao što sam rekao na jučerašnjem susretu na AVP, naš zadnji susret  - sljedećeg tjedna - se pomiče: neće se održati u utorak, 19. siječnja, nego u četvrtak, 21. siječnja: od 12. do 13.45 u Dvorani C (dakle, promjena učionice također). 

 

Tema ostaje ista: hrvatska vanjska politika. 

 

Srdačan pozdrav.

 

Dejan Jović

Objavljeno: 3. 10. 2015. u 14:37
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak, 6. listopada 2015., u 8.30 u Seminaru III (gdje će se i inače održavati). Silabus za ovaj predmet je sada dostupan u e-obliku: nadam se da ste ga već pronašli pod "Nastavni materijali". Molim da pogledate i - ako je moguće - donesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli dogovoriti raspored prezentacija u seminarima.


Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović