Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Akademsko pisanje 1

Akademsko pisanje 1


OSNOVNI PODACI

Šifra:

169849

ECTS:

2.5

Nositelji:

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Cilj je predmeta studentice* osposobiti za pisano izražavanje po kriterijima znanstvenog stila, odnosno za ispravno uobličavanje akademskih tekstova.

To se ostvaruje preko dva tematska dijela kolegija, a to su:
a) o znanstvenom stilu općenito i
b) formalni aspekti oblikovanja znanstvenih i akademskih radova.

Kolegij se bavi značajkama znanstvenih radova kao tekstne forme te njihovim vrstama. Zatim se studentice upoznaju s različitim izvorima znanstvenih informacija, načinima njihovog pronalaženja te upotrebljavanja putem sažimanja, parafraziranja i citiranja. Mnogo se prostora posvećuje pravilima ispravnog navođenja izvora u tekstu kao temeljnom mehanizmu uklanjanja plagiranja.

Kolegij je specifičan po tome što se sastoji isključivo od vježbi za koje se moraju pripremati domaće zadaće. Kroz vježbe i zadaće provodi se analiza objavljenih politoloških znanstvenih radova koje studentice raščlanjuju na razini strukture te drugih konvencija akademskog pisma. Pritom se studentice potiče i upućuje da precizno argumentiraju svoj stav o tvrdnjama iznesenima u tekstu koji prikazuju. Ne vrednuje se sadržaj stava, nego jezično-stilska i terminološka preciznost te zaokruženost argumenta. Kolegij se apsolvira pripremama domaćih zadaća.
_______________________________________
* Koristi se kao generički pojam za oba spola.

LITERATURA:


NASTAVA


Obavijesti

21.09.2023
STUDENTIMA SVIH GRUPA: termin obveznog Predavanja o radu fakultetske knjižnice
Poštovani studenti!  Kao i dosadašnjih godina , tako će se i ove akademske godine u sklopu predavanja kolegija održati Predavanje o radu fakultetske knjižnice koje izvodi knjižničarka fakulteta Jelena Pavičić. Nazočit će mu zajednički svi studenti kolegija u  PONEDJELJAK, 30.10.2023. (12-13.30h) dvorana A, sve grupe kolegija Akademskog pisanja 1 (novinarstvo).  Predavanje je OBAVEZNO i ulazi u fond nastavnih sati kolegija. Tog tjedna studenti ne moraju doći na nastavu u redovnim terminima (prema stalnom rasporedu) ukoliko se termin ovog predavanja razlikuje od termina njihove nastave (i osim ako s predmetnim nastavnikom ne dogovore drugačije). Studenti će na predavanju biti popisani od strane predmetnog nastavnika. Srdačno, nositeljica kolegija dr. sc. Lidija Eret
19.09.2023
Konzultacije nositeljice kolegija u ak. god. 2023./24.
Konzultacije nositeljice kolegija dr. sc. Lidije Eret u ak. god. 2023./24. bit će online ili kontaktno po dogovoru. Potrebno se za iste najaviti barem 24 sata ranije na adresu elektroničke pošte lidija.eret@fpzg.hr radi dogovora o terminu.