Jezik | Language: HRV ENG
Akademsko pisanje 1
Šifra: 169849
ECTS: 2.5
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
Izvođači: Petra Kovačević - Auditorne vježbe
Stela Lechpammer - Auditorne vježbe
dr. sc. Josip Lučev - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta studentice* osposobiti za pisano izražavanje po kriterijima znanstvenog stila, odnosno za ispravno uobličavanje akademskih tekstova.

To se ostvaruje preko tri tematska dijela kolegija, a to su: a) o znanstvenom stilu općenito; b) formalni aspekti oblikovanja znanstvenih i akademskih radova; te c) sadržajno uobličavanje akademskih tekstova. U prvome se dijelu kolegij bavi značajkama znanstvenih radova kao tekstne forme te njihovim vrstama. Zatim se studentice upoznaju s različitim izvorima znanstvenih informacija, načinima njihovog pronalaženja te upotrebljavanja putem sažimanja, parafraziranja i citiranja. Mnogo se prostora posvećuje pravilima ispravnog navođenja izvora u tekstu, kao temeljnom mehanizmu uklanjanja plagiranja. Posebno se obrađuje i plagiranje, kako bi se osvijestili svi oblici tog nepoštenog akademskog ponašanja, te time i preveniralo njihovo pojavljivanje. U posljednjem se dijelu kolegij bavi sadržajnim aspektom znanstvenih radova. Prvo se obrađuju temeljni elementi znanstvenog rada, a zatim se detaljno analizira organizacija znanstvenog teksta: struktura, naslovi i podnaslovi, uvod i zaključak, sažetak i ključne riječi, odlomci, argumenti i rasprava.

Kolegij je specifičan po tome što se sastoji isključivo od vježbi, za koje se moraju pripremati domaće zadaće. Kroz vježbe i zadaće provodi se analiza objavljenih politoloških znanstvenih radova koje studenti raščlanjuju na razini strukture te drugih konvencija akademskog pisma. Pritom se studentice potiče i upućuje da precizno argumentiraju svoj stav o tvrdnjama iznesenima u tekstu koji prikazuju. Ne vrednuje se sadržaj stava, nego jezično-stilska i terminološka preciznost te zaokruženost argumenta. Kolegij se apsolvira pripremama domaćih zadaća.
_______________________________________
* Koristi se kao generički pojam za oba spola.
Literatura:
  1. Dubravka Oraić Tolić; Akademsko pismo; Naklada Ljevak (2011), str. (object Object)
  2. s.n.; Upute za pisanje akademskih radova na Fakultetu političkih znanosti; Fakultet političkih znanosti (2015)
  3. Milica Gačić; Pisanje znanstvenih i stručnih radova; Narodne novine (2012), str. (object Object)
Preporučena literatura:
  1. Vlatko Silobrčić; Kako sastaviti, objaviti i ocijeniti znanstveno djelo; Naklada Ljevak (2003), str. (object Object)
  2. Ratko Zelenika; Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela; Ekonomski fakultet, Rijeka (2000), str. (object Object)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 6. 1. 2021. u 12:21
Uređeno: 6. 1. 2021. u 12:22
Lidija Eret

Poštovani kolege grupa D i E!

Na dan 14. siječnja 2021. godine (četvrtak) održat ćemo zajedničko online predavanje za obje grupe, s početkom u 9.45h. Prikazat ću tablicu kako ste zadovoljili uvjete kolegija i zaključne ocjene. Izuzetno je važno da do tog vremena riješe obveze/zaostatke i konzultiraju se o istima kolege koji ih još nisu izvršili. Njima ću se posebno obratiti tijekom predavanja. Dogovorit ćemo kako i kada prijavljujete rok u ISVU da bi vam ocjene bile vidljive u elektroničkom sustavu, ali i kako ćemo upisati ocjene u indeks. Pripremite i sva ostala pitanja koja biste me također htjeli postaviti koncem kolegija/semestra.

Sutra, 07. siječnja 2021. godine, je online nastava grupe E po redovnom rasporedu.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 4. 11. 2020. u 18:16
Petra Kovačević

Dragi svi iz grupe C,

 

vidimo se sutra u 10.00h u KK, 4. kat.

 

Lijep pozdrav,

 

Petra Kovačević

Objavljeno: 9. 10. 2020. u 16:54
Lidija Eret

Poštovani studenti svih grupa!

Predavanje o radu knjižnice i pretraživanju baza podataka održat će profesorica viša knjižničarka Irena Frigo-Haltrich u četvrtak, 22. listopada 2020. godine, u 10h za sve grupe kolegija (A-E). Predavanje ulazi u silabus ukupnih predavanja kolegija pa je, prema tome, obavezno. Predavanje će biti online, podržano platformom MS Teams.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 9. 10. 2020. u 16:53
Uređeno: 9. 10. 2020. u 16:53
Josip Lučev

Poštovane kolegice i kolege,

Studenti grupe A (Lučev) na kolegiju Akademsko pisanje 1 će nastavu slušati u online režimu četvrtkom 11:00-12:15. Vidimo se dakle online - već od četvrtka, 8.10.

Konzultacije ćemo održavati petkom u terminu 12-13h. Preporučljivo je održavanje konzultacija online, ali u slučaju potrebe možete doći do mene u tom terminu i fizički u kabinetu 16 (treći kat). Svakako se najavite barem 24h ranije na e-mail adresu josip.lucev@fpzg.hr.

 

Srdačno,

Josip Lučev

Objavljeno: 5. 10. 2020. u 19:38
Stela Lechpammer

Drage kolegice i kolege,

svi studenti GRUPE B uvodno će predavanje imati uživo, u četvrtak 8. listopada u 8.15 sati. Vidimo se u kompjuterskom kabinetu uz obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera!

U slučaju bilo kakvih nedoumica možete se javiti na mail stela.lechpammer@fpzg.hr

Srdačno,

Stela Lechpammer

Objavljeno: 5. 10. 2020. u 12:16
Lidija Eret

Poštovani studenti!

U repozitoriju je popis studenata po grupama.

Nastavnici izvoditelji po grupama su sljedeći:

GRUPA A: dr. sc. Josip Lučev

GRUPA B: Stela Lechpammer, mag. nov.

GRUPA C: Petra Kovačević, mag. nov.

GRUPA D: dr. sc. Lidija Eret

GRUPA E: dr. sc. Lidija Eret

S ovim podacima uskladite raspored predavanja Akademskog pisanja 1 koji se nalazi na internetskim stranicama Fakulteta. Kao što je vidljivo, nastava kolegija u potpunosti će se izvoditi online (izuzev eventualno uvodnog predavanja, ali samo ako ste tako obaviješteni od strane izvoditelja!) podržano platformom MS Teams.

Srdačno,

Nositeljica kolegija dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 4. 10. 2020. u 18:11
Petra Kovačević
Obavijest za uvodno predavanje - grupa C

Dragi svi iz grupe C,

Nastava kolegija Akademsko pisanje 1 za ovu grupu održavat će se kombinirano - uživo i online u 2020./21. ak. godini. 

Uvodno predavanje za grupu C održat će se kontaktno (uživo), u četvrtak, 8. listopada 2020. godine, u kompjuterskom kabinetu (4. kat), u 9.30h za sve studente u grupi (neće biti streaming-a). 

PRITOM SE OBVEZNO PRIDRŽAVAJTE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: nošenja zaštitnih masaka, dezinfekcije ruku i održavanja propisane distance.

Za sva pitanja javite se u grupi na MS Teamsu nakon što vam budu dodijeljene mail adrese. 

Hvala i vidimo se uskoro,

Petra Kovačević

 

 

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 12:55
Uređeno: 4. 10. 2020. u 11:55
Lidija Eret

Poštovani studenti grupa D i E!

Nastava kolegija Akademsko pisanje 1 održavat će se online u 2020./21. ak. godini. IZNIMNO, uvodno predavanje za grupe D i E održat će se kontaktno, u četvrtak, 8. listopada 2020. godine, u dvorani A, u 19.30h, za obje grupe istovremeno i za sve studente tih grupa (neće biti streaming-a). Tog dana, za ove grupe studenata, osim uvodnog predavanja neće biti drugog oblika nastave iz ovog kolegija.

PRITOM SE OBVEZNO PRIDRŽAVAJTE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: nošenja zaštitnih masaka, dezinfekcije ruku i održavanja propisane distance.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 11:00
Uređeno: 30. 9. 2020. u 12:40
Lidija Eret

U zimskom semestru nositeljica kolegija, dr. sc. Lidija Eret, održava konzultacije online četvrtkom, u terminu 11-12h. Kako bi bilo moguće organizirati termin virtualnog razgovora, potrebno se na konzultacije najaviti e-mailom barem 24h ranije na adresu elektroničke pošte: lidija.eret@fpzg.hr.