Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

20.09.2022

In memoriam - izv. prof.dr.sc. Sanjin Dragojević

In memoriam - izv. prof.dr.sc. Sanjin Dragojević

U Zagrebu je 18. rujna 2022. iznenada preminuo naš kolega profesor Sanjin Dragojević.

Sanjin Dragojević rođen je 1961. u Zagrebu. Studirao je filozofiju, komparativnu književnost i informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojemu je diplomirao 1986. godine. U razdoblju od 1987. do 1993. radio je u Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Godinu 1994. provodi kao gost-predavač u Institutu za kulturni menadžment u Beču dok u razdoblju od 1995. do 1998. radi kao načelnik Odjela za bilateralnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture RH. 1994. godine završio je poslijediplomski studij iz područja informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1992. dobio je međunarodnu nagradu Pergamon Pressa iz europskih studija. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.

Bio je stalni ekspert Ministarstva kulture RH, Unescoa, Vijeća Europe, Europske kulturne fundacije iz Amsterdama, Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba, Instituta Otvoreno društvo iz Zagreba i Budimpešte, Europskog instituta za kulturna istraživanja u kulturi ERICArts iz Bona, Europske mreže za istraživanja u kulturi CIRCLE (čiji je član Upravnog odbora bio od 2004. do 2008.) te drugih. Bio je član grupe europskih stručnjaka za evaluaciju kulturne politike Gruzije koja se odvijala u sklopu inicijative Vijeća Europe 2002., a 2004. ključni vanjski suradnik za problematiku kulturne politike za arapske zemlje, Tursku, unutarnju Aziju (Mongolija i zemlje Srednje Azije) u okviru Europsku kulturne fundacije. 

Od 1998. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je i doktorirao, predavao je na kolegijima Medijske politike i medijska regulacija, Kulturna politika, Interkulturna komunikacija i medijacija te Kulturni menadžment. Od 2006. predavao je i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Objavio je oko stotinu znanstvenih i stručnih članaka i autor je ili urednik sedam znanstvenih knjiga iz navedenih područja. Radovi su mu prevedeni na četrnaest jezika.

Profesor Dragojević ostavio je značajan i neizbrisiv trag u povijesti Fakulteta političkih znanosti. 

Zauvijek ćemo se sjećati, mi kolege koji smo imali čast s njime surađivati i njegovi mnogobrojni studenti, njegove izvanredne erudicije, karakteristične otvorenosti, ustrajne kolegijalnosti te iznad svega pristupačnosti. 

Ispraćaj će biti u 14h u petak 23. rujna 2022. na groblju u Varaždinu. 

Popis obavijesti