Jezik | Language: HRV ENG
Radio Student

http://www.radiostudent.hr/

 

Radio Student je prva studentska radio postaja u Hrvatskoj, koja odašilje od 31. listopada 1996. godine. Radi se o radio postaji koja ima izrazito naglašene obrazovne značajke, s obzirom na svrhu obrazovanja studenata Sveučilišta u Zagrebu. Radio nije tržišno, ni dobitno usmjeren, već je prije svega okrenut civilnomu društvu i studentskoj populaciji. Smješten je na Fakultetu političkih znanosti i odašilje na području Zagreba na frekvenciji 100,5 MHz. 

 

Radio je počeo s radom 31. listopada 1996. pod nazivom Vaš radio. Opremu je donirao USAID. U početku je odašiljanje bilo dobroga dometa, s 10-metarskoga stupa i snage 350 W. Tada je prema koncesijskom ugovoru snaga smanjena na 50 W. Početkom 1997. na mjesto glavne urednice došla je Marina Mučalo, a postaja je promijenila ime u Radio Student. Godine 1998. odobreno je pojačanje snage odašiljača na 300 W, iako je stup ostao visine 6 metara do 2009. godine.

 

Program je usmjeren prema sveučilištarcima, ali i svim mladim ljudima. Dnevni program prati studentska događanja i vijesti, probleme mladih, zabavu i slično, a uključuje emisije o obrazovanju, kulturi, umjetnosti, znanosti, ekologiji, društvu, politici, itd. Vijesti uređuju sami studenti novinarstva. Glazba je vrlo raznovrsna i pokriva razne vrste, stilove i ukuse, s posebnim i svojevrstnim "one-man" emisijama u popodnevnim i večernjim satima.

 

Poznate emisije: Krtica (dnevna informativna emisija), Pressing (tjedni pregled aktualnih tuzemnih političkih zbivanja), Čačkalica (kulturna menza), Darkwood (kultura stripa), Crna rupa (o znanosti), Net FM (o računalnoj današnjici), Omnibus (film), Muskulfiber (šport), X-games (ekstremni šport), Meeting point (središnji dnevni studentski program).

 

Radio Student proizvodi 18 govornih emisija: A gdje su kitovi?, Frlji, Generalna proba, Homo Politicus, Inbox, Jutarnji program, Kulturizacija, Ludwine kronike, Muskulfiber, Oni nisu zvijezde, Pozitiva, Putokaz, Radio Gong, Retrovizor, Šamar, Studomat, Vijesti, Zdravo, te 14 glazbenih emisija: 3600 sekundi, Fade Out, Groove Site, Komodore64, Lap Steel in the Hour of Chaos, Mixtape Sessions, MXR, Šizoskop, Sound site, Supersonična emisija, Wave FM, Zion Radio, Zvučni zid, Zvuk sobice i Zvjezdoznanci.

Od 18. studenoga 2009. signal Radio Studenta moguće ja uhvatiti i u najudaljenijim dijelovima Zagreba. Antena koja je od 1996. stajala na šest metara visokom krovu zgrade Fakulteta političkih znanosti premještena je na krov tzv. Zagrebtowera čija je visina 80 metara.