Jezik | Language: HRV ENG


Objavljeno: 8. 10. 2021. u 08:53
Uređeno: 8. 10. 2021. u 09:08
Nika Jelavić
Napredni istraživački seminar -...

Dr. sc. Federico Tenca Montini u svom će predavanju govoriti o temi doktorskih istraživanja koja je provodio na sveučilištima u Teramu i u Zagrebu (cotutelle de thèse), čije rezultate je nedavno objavio u svojoj monografiji u Italiji (Il Mulino, 2020) i u Hrvatskoj (Srednja Europa, 2021). Utemeljeno na novim arhivskim istraživanjima, predavanje će se baviti, na osnovi analize građe sačuvane u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, djelovanjem jugoslavenske diplomacije, povezivanjem sa Zapadom poslije sukoba s Informbiroom i odnosom prema Slobodnom Teritoriju Trsta.

Novo predavanje u okviru Advanced Research Seminara (ARS) održat će se na hrvatskom jeziku u petak, 22. listopada 2021., od 12.00 do 13.30 sati u seminaru I.

 

Opširnije o temi predavanja:

Periodizacija će pratiti dva najvažnija događaja: Rezoluciju Informbiroa iz 1948. i Odluku od 8. listopada 1953., kojom su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučili rješavati nedovršenog Slobodnog teritorija Trsta njegovom podjelom između Italije i Jugoslavije. Predavanje će pokazati kako je upravo jugoslavensko nezadovoljstvo zbog nepovoljnog rješenja teritorijalnog spora s Italijom imalo krupne posljedice koje su utjecale na razvoj jugoslavenske vanjske politike u kasnijim godinama.

 

Popis obavijesti