Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 10. 7. 2019. u 15:05
Ana Kuharić

S obzirom na informacije o akreditiranom programu Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, a koje su mahom netočne, u nastavku šaljem nekoliko činjenica vezanih u Studij i kolegij Istraživačko novinarstvo o čijem se navodnom 'ukidanju' očitavalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Kolegij Istraživačko novinarstvo izvodi se na Studiju novinarstva od 2004. godine. U izvođenju tog kao i niza drugih kolegija na Studiju novinarstva sudjeluju vanjski suradnici iz redova najboljih hrvatskih novinara i urednika. Na kolegiju Istraživačko novinarstvo kao suradnici, mentori pa i nositelji kolegija sudjelovali su, između ostalih, Davor Glavaš, Inoslav Bešker, Orlanda Obad, Slavica Lukić, Barbara Matejčić, Jagoda Bastalić, Hrvoje Šimičević, Sanja Despot, Ana Brakus i brojni drugi vrhunski profesionalci. Ranije kratke pauze u izvođenju kolegija bile su isključivo administrativne ili financijske prirode, vezane uz angažman vanjskih suradnika, s obzirom da nadležne institucije, na žalost, nisu na adekvatan način riješile njihovo angažiranje na studijima kao što je novinarstvo. Što se tiče sljedeće akademske godine, 2019./2020., kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva u okviru manjih izmjena na studiju kojima su zahvaćeni i drugi kolegiji. Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij. Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala.  Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija.

Što se tiče ostalih navoda iz pisma Hrvatskog novinarskog društva, želim istaknuti kako nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću. Štoviše, cijeli niz sveučilišnih programa u SAD-u ili Velikoj Britaniji nosi neku varijantu naziva Journalism & Public Relations. Spomenut ću ovdje, primjerice, University of Westminster, Richmond University, Indiana Universtiy – Purdue University itd. Usto, studenti Fakulteta političkih znanosti su samosvjesni mladi ljudi koji jako dobro znaju zbog čega upisuju Fakultet i žele li se baviti odnosima s javnošću, novinarstvom ili nekim drugim područjem za koje ih Fakultet obrazuje. Fakultet je izrazito ponosan na svoje studente i alumnije, bez obzira na studij, smjer ili usmjerenje koje upisuju i završavaju. 

Na kraju, iako kreiranje nastavnih programa spada u temeljnu definiciju autonomije sveučilišta, ovim putem želim istaknuti zadovoljstvo interesom za nastavne programe Fakulteta političkih znanosti. Ujedno s Hrvatskim novinarskim društvom dijelimo zabrinutost zbog lošeg stanja u novinarstvu u Hrvatskoj. Nadamo se da će ponovno aktiviranje izbornog kolegija „Istraživačko novinarstvo“ na FPZG-u značajno doprinijeti sveukupnoj borbi za očuvanje istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, ne samo u akreditiranim programima, nego i u praksi, kako bi studenti koji će taj kolegij slušati na Studiju novinarstva svoja znanja zaista mogli primijeniti u nekoj od hrvatskih redakcija. 

S poštovanjem,

Dekan

Prof.dr.sc. Zoran Kurelić

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: danas u 09:32
Toni Kliškić

Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu i Ured za studente organiziraju online interaktivno predavanje: "Životopisi i motivacijska pisma". Predavanje će se održati u četvrtak, 28. svibnja u 17:00 sati.

Prijavni obrazac možete pronaći na poveznici

Sadržaj predavanja

  • oblikovanje životopisa
  • oblikovanje motivacijskog pisma
Objavljeno: 7. 5. 2020. u 12:00
Uređeno: 7. 5. 2020. u 14:11
Toni Kliškić

Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Erasmus+ SMS natječaja za 2020./21. Rezultatima je moguće pristupiti na slijedećoj poveznici.

Čestitamo svim odabranim studentima!

Postupak žalbe:

Objavljeno: 18. 3. 2020. u 12:57
Uređeno: jučer u 17:45
Ana Kuharić

Sveučilište u Zagrebu odlučilo je produljiti rok studentima za prijavu radova za Rektorovu nagradu na mrežnim stranicama Sveučilišta do utorka 30. lipnja 2020. do 16 sati.

Odluku Sveučilišta možete pronaći na poveznici.

Dodatne informacije o natječaju dostupne su ovdje

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.