Jezik | Language: HRV ENG
FAQ za brucoše
 1. GDJE JE I ŠTO JE FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI
  Sve o našem fakultetu u nekoliko riječi. 
 2. X-ica
  Ukratko o xici, najčešći problemi i njihova rješenja.
 3. PRIJEVOZ
  Za one izvan Zagreba, upute kako što bezbolnije doći do fakulteta različitim prijevoznim sredstvima.
 4. SMJEŠTAJ
  Za sve one koji su van Zagreba
 5. STUDENTSKI SERVIS
  Kada se u vama probudi želja za radom i svojom "lovom", pogledajte ovdje za više informacija. 
 6. ZABAVA
  Da si skratite duge studentske dane i razbijete monotoniju tijekom godine, pogledajte što vam preporučamo u vodiču. 

______________

1. GDJE JE I ŠTO JE FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu osnovan je 1962. godine kao visoko učilište u okviru Sveučilišta u Zagrebu. To je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u državi.

 

Kako doći do našeg fakulteta?

Automobilom:

Idite Avenijom Marina Držića u smjeru sjevera, skrenite kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije desno u ulicu Ljudevita Posavskog, nakon toga prva ulica desno je Lepušićeva. Tamo se nalazi naš Fakultet.

Tramvajem:

Od autobusnog kolodvora linijama broj 5 ( u smjeru Kvaternikovog trga) i 7 (u smjeru Dubrave - silazak kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije)

Od Glavnog željezničkog kolodvora linijama broj 2 (u smjeru Žitnjaka) i 6 (u smjeru Sopota - silazak kod Branimirove tržnice)

Od Trga bana Josipa Jelačića linijama 1 i 17 (u smjeru Borongaja - silazak na Trgu Žrtava Fašizma)

na vrh ^

2. X-ICA

Studentska iskaznica (xica) identifikacijski je dokument pomoću kojeg studenti ostvaruju svoja prava. Studentska je iskaznica u obliku magnetske kartice a sadrži naziv sveučilišta i ustanove visoke naobrazbe kojoj korisnik kartice pripada, godinu izdavanja iskaznice, broj iskaznice, ime i prezime te, fotografiju i potpis vlasnika.

Na poleđini iskaznice nalazi se magnetska traka s upisanim brojem iskaznice, što očitavanjem iskaznice na magnetskom čitaču omogućuje  identifikaciju vlasnika iskaznice.

Iskaznica vrijedi do kraja studija.

Namjena
“X“ je sredstvo ostvarivanja prava na subvencioniranu prehranu, odnosno plaćanja u studentskim restoranima. Isto tako, svim studentima pružila se mogućnost dobivanja popusta u pojedinim gospodarstvenim i kulturnim institucijama.

Način upotrebe
Sva prodajna mjesta u kojima se upotrebljava studentska iskaznica označena su posebnim "X" naljepnicama.

X ovdje nije nepoznanica
U svim restoranima studentske prehrane potrebno je, nakon izabranog obroka, predati iskaznicu "X" blagajnici, koja će provjeriti stanje subvencije te odbiti vrijednost naručena obroka, a nesubvencionirani dio naplatiti u kunama.

Ostali uvjeti
Studentska iskaznica “X” neprenosiva je, što znači da se njome može služiti samo osoba na čije ime glasi. Kršenje pravila o uporabi iskaznice smatra se zlouporabom.

Na zahtjev osoblja prodajnog mjesta, korisnik je dužan dati na uvid studentsku iskaznicu.

U slučaju gubitka iskaznice student je dužan odmah o tome obavijestiti referadu te podići obrazac za ponovno izdavanje studentske iskaznice. Ponovno izdavanje studentske iskaznice se naplaćuje. Ispunjeni obrazac studenti su dužni predati u informatički centar.

Za sve ostale probleme pišite na: xica@fpzg.hr

na vrh ^

3. PRIJEVOZ

Svaki dolazak u veći grad nužno implicira pitanje- kuda sad? Kako se to vama ne bi dogodilo, pokušat ćemo vam objasniti bit zagrebačkog prijevoza.

Zagrebački gradski prijevoz je ZET, iliti Zagrebački električni tramvaj. ZET obuhvaća linije tramvaja i autobusa.

Osim, linija ZET-a, postoje neke privatne linije autobusa koje uglavnom obuhvaćaju prigradski prijevoz, ali voze i kroz neke stanice u gradu. Naravno, ZET-ove karte ne vrijede za te posebne prijevoze. Ne preporučamo vam korištenje tih posebnih linija jer biste se ako mogli lako izgubiti ili naći negdje u predgrađu.

Naravno, da ne zaboravimo najsigurniji, ali i najskuplji prijevoz- TAXI. Na neki važnijim mjestima u gradu postoji taxi, npr. na autobusnom i željezničkom kolodvoru, u blizini glavnog trga, u Ilici (Britanski trg). na Črnomercu, na Savskom mostu... u slučaju ako pak ne znate gdje se nalazite možete nazvati broj 060 800 800 i pozvati TAXI.

U blizini Fakulteta pol. znanosti voze linije tramvaja  1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 17. Ako krenete linijama 2, 6, 8 možete sići kod Autobusnog kolodvora ili na njemu susjedne stanice Branimirova tržnica. Tada samo malo pružite korak na sjever na Trg kralja Petra Krešimira IV (do zgrade MORH-a ili do zgrade Radničkog doma) za detalje obrati pažnju na Gdje je i što FPZ....

Ako krenete linijama 5 ili 7, siđite na stanici Trga kralja Petra Krešimira IV.  (stanica iza Autobusnog kolodvora).

Ako idete linijama 1, 9 ili 17, trebate sići na stanici Šubićeva ulica. Tada, samo na jug i priča kreće od Krešimirovog trga...

IZVAN ZAGREBA

Većina studenata u Zagrebu putuju i van Zagreba. Naravno, neki ne žive u Zagrebu, a neki jednostavno putuju. U osnovi možete koristiti tri vrste prijevoza;

O svim detaljima se možete poslužiti ponuđenim adresama... važno je napomenuti da obratite pažnju, pri svakoj vrsti prijevoza, o mogućim popustima za studente.

na vrh ^

4. SMJEŠTAJ

STUDENTSKI DOMOVI

OK, upisali ste se na fakultet, dobili Index, vašu X- icu i došli u Zagreb, spremni na nove pobjede… ali, treba se negdje i smjestit ( osim ako ste student iz Zagreba pa imate svoju kućicu, stančić, odnosno osiguran smještaj, pa nemate ovakvih briga).

Svi vi ostali, imate dvije opcije:

 1. Biti podstanar
 2. Smjestiti se u studentskom domu

Što se tiče prve opcije, ima raznih ponuda, i cijene su različite od centra prema Novom Zagrebu. No, gdje god tražili, pristojan smještaj ne možete naći ispod 100 EURA. Oglasi u kojima se nudi smještaj, odnosno traži cimer / cimerica, nalaze se na raznim mjestima po Zagrebu. Prvenstveno, u SC- u, na oglasnoj ploči, i po oglasnim pločama na fakultetima. No, bilo bi vam korisno kupiti i neku vrstu oglasnika, i na taj način se informirati. Idući korak: nazovite broj iz ponude koja vam odgovara, i obavezno otiđite u «inspekciju» vaše potencijalne nastambe. Stvari na koje morate obratiti pozornost: valjan WC  s tušem, pristojan krevet, radni stol, po mogućnosti mala kuhinja. I ako ovo sve nađete za (u prosjeku) 100-150 EURA, a da to sve skupa pristojno izgleda i nije miljama udaljeno od tramvaja, uspjeli ste. No, ako želite nešto malo otmjenije, bliže centru grada, a usto imate dobar budžet, ima i boljih ponuda, s većim sobama, vlastitom kuhinjom, kupaonicom, strojevima za pranje rublja i ostalim napravama, za cijenu od nekih 200-250 EURA na dalje. 

Ako je vaša opcija iz bilo kojeg razloga studentski dom - nemate tako bogat budžet, volite upoznavati nove ljude, upoznati studentski život u pravom smislu, možete učiti uz buku i volite tulume- ako ste se prepoznali, čitajte pažljivo iduće retke.

U Zagrebu ima 4 studentska doma: «Cvjetno naselje»,  «Stjepan Radić», «Ante Starčević» i «Lašćina».

Sve počinje s predavanjem dokumenata u SC- u ( detaljnije informacije potražite na www.sc.hr ), nakon čega ulazite u natječaj, i čekate rezultate.  Kad saznate da ste dobili dom, slijedi useljavanje i  upoznavanje novog cimera / ice, i vaš studentski život službeno može početi.

Da krenemo… ako ste dobili dom «Cvjetno naselje», bit ćete smješteni u jednom od domova koji su na boljem glasu. Veličina soba- prihvatljiva, namještaj novi, a neke sobe imaju čak vlastite kupaonice i kuhinje. Tu je i TV- sala, tulumara, škola za strane jezike, prostorija s kompjutorima, i na kraju, vrlo važno za svakog studenta- menza. I to sa slastičarnom, a nakon što se najedete, kalorije potrošite u plesnoj školi.  Dom je smješten malo dalje od prometa i buke grada pa je vrlo povoljan za marljive studente voljne da uče punom parom. Dakle, ako imate dobre ocjene ( jer za ovaj dom se traži najviše bodova),  pokušajte… sretno! 5- ica vas vodi direktno do faxa.

Studentski dom «Stjepan Radić», svima poznatiji kao «Sava», nalazi se pokraj Jaruna, i to je dom s najvećim brojem smještenih studenata. Veličina soba varira od paviljona do paviljona, pa tako imate premale sobice ( uglavnom u starijim paviljonima), i sobe normalne veličine, s novim namještajem, zasebnom kupaonicom i kuhinjom  u novijim paviljonima ( za koje se traži i više bodova). Također, dom ima TV- salu, neophodnu tulumaru, ambulantu, 2 restorana, fast food, i slastičarnu, a za one koji žele učiti ples tu je i plesna škola. Studentski popularna mjesta za izlaske su blizu, a sam dom odvojen je od buke tramvaja, no tulumi i zabave nisu strani stanarima ovog doma, zato se pripremite na ostale oblike buke.
Do FPZG- a odavde je najbrže doći tramvajem broj 5.

«Ante Starčević», ili «Šara»  smješten je u blizini doma «Cvjetno naselje», pa to osigurava i blizinu menze. Nedavno je renoviran, pa je to sad jedan od bolje uređenih domova.

Studentski dom «Lašćina» smješten je u blizini Kvaternikovog trga. Okružen parkovima pruža povoljnu atmosferu za učenje, bez buke gradskog prometa. Veličina soba je primjerena za 2 osobe, sobe su dvokrevetne, a muzičari imaju svoj posebni paviljon. Dom ima menzu, TV- salu, tulumaru… 10 minuta hoda do tramvaja, gdje vas 5 ili 7 vode direktno do našeg fakulteta.

Eto, na vama je da odaberete... uživajte, gdje god bili, jer ovo su vam najbolji dani...

 

na vrh ^

5. STUDENTSKI SERVIS

Kako doći do Student Servisa?

Studentski servis, koji omogućava privremeno i povremeno zapošljavanje studenata, odnosno svojih korisnika, nalazi se na drugom katu zgrade Studentskog Centra, na adresi Savska cesta 25. Smješten je na vrlo prometnom mjestu u centru grada; prema tome većina tramvajskih linija vozi kroz to područje. Uglavnom to su 2, 4, 9, 12, 13, 14 i 17.

Kako postati korisnik Student Servisa?

Opće odredbe o učlanjenju u STUDENT SERVIS ZAGREB pročitajte OVDJE.

Članovi Student Servisa mogu biti:

 • redovni studenti
 • redoviti učenici srednjih škola završnih razreda (samo u periodu od 15.06. - 30.09. tj. tokom ljetnih praznika)

Za učlanjenje je potrebno donijeti:

 • potvrdu s faksa o statusu redovnog studenta
 • indeks
 • osobnu iskaznicu na uvid
 • jednu fotografiju

Osim toga potrebno je imati otvoreni žiro račun u banci, ovisno o mjestu upisa: Zagrebačka, Privredna, Podravska, Međimurska… Nakon toga dobivate iskaznicu i svoj broj što vam omogućuje da dobijete ugovor i naplatite svoj rad.

Za obnovu članstva treba donijeti potvrdu s fakulteta o statusu redovnog studenta i iskaznicu servisa od prethodne godine.

Kako pronaći posao?

Informacije o ponuđenim poslovima možete dobiti na oglasnoj ploči Studentskog Centra smještenoj u međukatu zgrade ili na web stranici http://www.sczg.hr/servis.php

Ostale informacije možete dobiti na broju telefona 01/4593-671 ili šalteru Student Servisa.

Osim preko Student Servisa posao možete pronaći i preko oglasa. U tom slučaju, nakon obavljenog posla treba donijeti ugovor u student servis, zajedno sa šifrom tvrtke da bi se omogućila transakcija.

Student servis ne osigurava radni staž i trajno zaposlenje, ali osigurava mogućnost članovima Servisa da dobrim obavljanjem poslova daju naručitelju najbolje preporuke za svoje stalno zaposlenje.

Za kraj upozorenje kao student studentu: puno rada u studentskom servisu nikako nije proporcionalan broju položenih ispita.

na vrh ^

6. ZABAVA

DISKOTEKE I KLUBOVI

U večernjim izlascima studenti uglavnom posjećuju:

 • Club Aquarius, Aleja Matije Ljubeka bb 
 • Saloon, Tuškanac 1a
  Ukoliko se želite kretati medu "kremom" i "šminkerajem"

Za rockere i njima srodne:

 • Spunk, Hbz bb
 • Tvornica, Šubićeva

Punkeri će se pronaći u:

 • "Močvari", Trnjanski nasip bb

I još:

 • Kset, Unska 3
 • Sax, Palmotićeva 22
 • Kaptol Pub, Kaptol 4
 • The Best, Jarunska bb
 • Pauk, SD "Stjepan Radić", Jarunska 2
 • Sokol Klub, Trg m. Tita 8
 • Papaja, Schlosserove stube 2

KAFIĆI

OKOLICA FAKSA

 • Tvornica, GP

OPĆENITO

Prava studentska "prebivališta" svakako su 3 kafića na Savi pored SD «Stjepan Radić»:

 • Roko, Akademija, In bar

Popularna ulica, ljeti preplavljena terasama;

 • Tkalčićeva ulica (pored gl. trga)
 • Kafići na Cvjetnom trgu također su udarno studentsko mjesto i odredišta Zg elite

SPORT I REKREACIJA

NA FAKULTETU

Možete se uključiti u:

 • Košarku, nogomet, tenis, veslanje, rukomet

obratiti se prof. Z.Maliću

U sastavu tjelesnog odgoja su:

 • pješačke ture na Sljeme
 • plivanje na bazenu Mladost
 • aerobik i drugi sportovi u dvorani Ekonomskog fakulteta

OSTALO

Malonogometni turniri:

 • Zavičajnog Kluba Hercegovaca
 • Z.K.Dubrovčana
 • Međudomski turnir

Košarkaški turniri

Odbojkaški turniri za studentice i studente

Posjetite:
Bazeni:

 • Sportski park Mladost, Jarunska 5
 • Zimsko Plivalište Mladost, Trg sportova 10
 • RSC Šalata, Schlosserove stube 2

Klizališta:

 • Dom Sportova, Trg sportova 11
 • ŠRC Šalata, Schlosserove stube 2

KULTURA

MUZEJI

Izdvajamo:

 • Muzej mimara, Rooseveltov trg 5
 • Tehnički muzej, Savska cesta 18
 • Muzej grada Zagreba, Opatička 20

KAZALIŠTA

 • Kazalište Kerempuh, Ilica 31
 • HNK, Trg M.Tita 15
 • Dramsko kaz. Gavella, Frankopanska 8
 • Teatar & TD, Savska 25

KINO

Svakako među najboljima;

 • Centar Kaptol, Nova Ves 11
 • Blitz-Cinestar, u sklopu Branimir Centra, Branimirova 29

Najjeftinije je (samo 10 kn) u:

 • "Forumu", SD S. Radića
   
 • Kinematograf
 • Studentski centar, Savska 25