Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar
Izvođači: Goran Čular - Seminar
Dario Nikić Čakar - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 23. 1. 2020. u 11:56
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pod Evidencija 13 možete vidjeti svoje rezultate II kolokvija iz PS-a. Studenti koji su iz dva kolokvija dobili najmanje 13 bodova dobili su ocjenu iz pisanog ispita. Ostali izlaze na pisani ispit na jednom od redovnih rokova.

Također, svi mogu vidjeti trenutno ukupno stanje bodova i ocjenu (ocjene iz prikaza stranaka će se upisati kad se prikazi pročitaju i ocijene). U bodove iz diskusije svima su uračunati i bodovi iznad 20 za dolaske na predavanja i seminare, a onda formirana ocjena po sljedećoj raspodjeli: 0-3 = 0, 4-6 =0,1, 7-9 =0,2, 10-12=0,3, 13-15=0,4 i 16 i više = 0,5.

Svima koji imaju 20 i više bodova iz dolazaka, a bio im je preventivno uskraćen potpis, sada im je vraćen i mogu slobodno prijavljivati ispitne rokove.

Studenti koji su položili pisani ispit preko kolokvija i koji su zadovoljni bodovima mogu izaći na usmeni na koji god ispitni rok žele, s tim da ga prijave. Studenti koji pod ispitnim rokom pišu pisani ispit također moraju prijaviti ispit. Studenti koji nisu zadovoljni bodovima iz pisanog ispita jednostavno ponovo izlaze na pisani ispit, a prethodni ispit i osvojeni bodivi im se poništavaju.

Uvid u II kolokvij za zainteresirane bit će u petak, 24. siječnja u 11:15. 

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Popis obavijesti