Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Političko ponašanje

Političko ponašanje


OSNOVNI PODACI

Šifra:

92712

ECTS:

7.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Iako vuče korijene puno dalje u prošlosti, područje političkog ponašanja pozicioniralo se unutar politologije tijekom 40ih godina prošlog stoljeća. Na krilima kvantitativnih metodoloških napredaka, istraživači ovog područja doprinijeli su razumijevanju načina na koji građani razmišljaju o politici, donose političke odluke, razvijaju političke preferencije, politički se aktiviraju itd. No, područje političkog ponašanje ne može se reducirati na kvantitativne pristupe i na glasačko ponašanje. Ono uključuje, između ostalog, proučavanje ponašanja političkih elita, grupa i političkih pokreta; proučavanje političkog nasilja, traumatskih događaja, političke kulture, i medija; te korištenje niza različitih metodoloških alata, poput analize procesa donošenja odluka, dubinskih intervjua, interpretativnih pristupa itd.
Stoga, cilj ovog kolegija je dvojak. Prvo, studenti će se upoznati s klasičnim pristupima i nalazima političkog ponašanja. Kroz prizmu sociološkog, sociopsihološkog, i pristupa teorije racionalnog izbora obradit će se teme glasovanja, političkih vrijednosti, ideologije, političke participacije itd. Drugo, studenti će se upoznati s novijim pristupima i temama političkog ponašanja, poput emocija u politici, ponašanja političkih elita, on-line političkog ponašanja, kulturalnih procesa itd. Po završetku kolegija, studenti će moći koristiti niz teorijskih okvira, metodoloških i analitičkih alata kako bi razumjeli i istraživali ponašanje političkih aktera.

LITERATURA:

  1. Hans-Dieter Klingemann; Oxford Handbook of Political Behavior; Oxford University Press, USA (2007), str. (object Object)


NASTAVA

1. SEMESTAR

Usmjerenje EUROPSKI STUDIJI: HRVATSKA I EUROPA dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje POLITIČKI SUSTAV HRVATSKE dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni


3. SEMESTAR

Usmjerenje Strateško komuniciranje DN 3. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA

izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan:

Četvrtkom u 11:00, uz obaveznu najavu putem maila


14.10.2022

VAŽNA OBAVIJEST - raspored u grupe

Poštovane kolegice i kolege,

provjerio sam s prodekanicom za nastavu i situacija je sljedeća - ni novinari ni politolozi nemaju nikakvih kolizija u terminima naših seminara, što znači da se ne moramo razdvajati po smjeru i možemo slobodno se rasporediti kako god želimo. S obzirom da je trenutačno stanje da je u jednoj grupi preko 40 studenata, a u drugoj niti 20, plan je sljedeći:

  1. Formirat ćete grupe, 3 ili 4 osobe u grupama. Možete se zadržati na grupama koje ste ste formirali na početku ili se skroz razbiti, spojiti međusobno s kolegama iz druge seminarske grupe itd. Meni je svejedno. Bitno je da svatko od vas ima svoju istraživačku grupu. S obzirom da vas je na popisu 66, imat ćemo oko 20 grupa.
  2. Jedan član/ica iz svake istraživačke grupe mi mora poslati mail (kosta.bovan@fpzg.hr) najkasnije u sljedeći utorak, 18.10., s popisom svih članova grupe.
  3. Ja ću vaše istraživačke grupe podijeliti po u dvije seminarske grupe - S1 i S2, svaka će sadržavati nekih 10 istraživačkih grupa.
  4. S obzirom da studenti/ce koji imaju termin u 15:30 imaju rupu od sat i pol između predavanja i semimara, na pola semestra ćete zamijeniti termine. Drugim riječima, ako ste u S1 onda ćete prvi dio semestra imati seminarsku nastavu u 13:45, a drugi dio semestra u 15:30. Mislim da je to pravedno.

Na ovaj način zadržavamo to da možete raditi u istraživačkim grupama kojima hoćete, a imamo pravednu raspodjelu termina.

Kako bi stigao napravit podjelu u grupe da znate za četvrtak, molim da se držite roka i javite mi najkasnije u utorak grupe. Napomena -> u ovoj fazi je dovoljno da formirate grupu, ne morate fiksirati još temu istraživanja.

Srdačan pozdrav,

Kosta Bovan

Popis obavijesti