Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 10. 7. 2019. u 15:05
Ana Kuharić

S obzirom na informacije o akreditiranom programu Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, a koje su mahom netočne, u nastavku šaljem nekoliko činjenica vezanih u Studij i kolegij Istraživačko novinarstvo o čijem se navodnom 'ukidanju' očitavalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Kolegij Istraživačko novinarstvo izvodi se na Studiju novinarstva od 2004. godine. U izvođenju tog kao i niza drugih kolegija na Studiju novinarstva sudjeluju vanjski suradnici iz redova najboljih hrvatskih novinara i urednika. Na kolegiju Istraživačko novinarstvo kao suradnici, mentori pa i nositelji kolegija sudjelovali su, između ostalih, Davor Glavaš, Inoslav Bešker, Orlanda Obad, Slavica Lukić, Barbara Matejčić, Jagoda Bastalić, Hrvoje Šimičević, Sanja Despot, Ana Brakus i brojni drugi vrhunski profesionalci. Ranije kratke pauze u izvođenju kolegija bile su isključivo administrativne ili financijske prirode, vezane uz angažman vanjskih suradnika, s obzirom da nadležne institucije, na žalost, nisu na adekvatan način riješile njihovo angažiranje na studijima kao što je novinarstvo. Što se tiče sljedeće akademske godine, 2019./2020., kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva u okviru manjih izmjena na studiju kojima su zahvaćeni i drugi kolegiji. Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij. Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala.  Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija.

Što se tiče ostalih navoda iz pisma Hrvatskog novinarskog društva, želim istaknuti kako nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću. Štoviše, cijeli niz sveučilišnih programa u SAD-u ili Velikoj Britaniji nosi neku varijantu naziva Journalism & Public Relations. Spomenut ću ovdje, primjerice, University of Westminster, Richmond University, Indiana Universtiy – Purdue University itd. Usto, studenti Fakulteta političkih znanosti su samosvjesni mladi ljudi koji jako dobro znaju zbog čega upisuju Fakultet i žele li se baviti odnosima s javnošću, novinarstvom ili nekim drugim područjem za koje ih Fakultet obrazuje. Fakultet je izrazito ponosan na svoje studente i alumnije, bez obzira na studij, smjer ili usmjerenje koje upisuju i završavaju. 

Na kraju, iako kreiranje nastavnih programa spada u temeljnu definiciju autonomije sveučilišta, ovim putem želim istaknuti zadovoljstvo interesom za nastavne programe Fakulteta političkih znanosti. Ujedno s Hrvatskim novinarskim društvom dijelimo zabrinutost zbog lošeg stanja u novinarstvu u Hrvatskoj. Nadamo se da će ponovno aktiviranje izbornog kolegija „Istraživačko novinarstvo“ na FPZG-u značajno doprinijeti sveukupnoj borbi za očuvanje istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, ne samo u akreditiranim programima, nego i u praksi, kako bi studenti koji će taj kolegij slušati na Studiju novinarstva svoja znanja zaista mogli primijeniti u nekoj od hrvatskih redakcija. 

S poštovanjem,

Dekan

Prof.dr.sc. Zoran Kurelić

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: prije 17 minuta
Ana Kuharić

Preliminarne rang-liste za upis na diplomske studije dostupne su na poveznicama:

Prigovori se podnose u roku od 24 sata od objave u Urudžbeni ured.

Konačne rang liste objavit će se 24. rujna 2019. 

Objavljeno: 19. 9. 2019. u 15:01
Ana Kuharić

Točan redoslijed upisa u diplomske studije pročitajte u nastavku obavijesti

 

Objavljeno: 18. 9. 2019. u 11:24
Ana Kuharić

Obavještavaju se studenti koji su predali na obradu indeks za upis više godine studija da isti mogu podići u kabinetu broj 18 (4. kat) od 18. rujna svaki dan od 10 do 14 sati. 

Objavljeno: 13. 9. 2019. u 15:50
Uređeno: 13. 9. 2019. u 15:50
Ana Kuharić

Dana 13. rujna 2019. godine započeo je postupak savjetovanja s javnošću preko službene internetske stranice Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, objavom Nacrta Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o sveučilišnom poslijediplomskom doktorskom studiju „Politologija“.

Poziva se javnost da dostavi svoje prijedloge i mišljenja na Nacrt spomenutog Pravilnika u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka savjetovanja s javnošću, tj. zaključno do 12. listopada 2019. godine na e-mail adresu: javna.rasprava@fpzg.hr, s naznakom : „Prijedlozi i mišljenja na Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o sveučilišnom poslijediplomskom doktorskom studiju „Politologija“.

Objavljeno: 4. 9. 2019. u 09:29
Uređeno: 4. 9. 2019. u 09:30
Ana Kuharić

O projektu EUROSTUDENT VII

EUROSTUDENT VII je istraživanje o kvaliteti studentskog života i ekonomskim uvjetima studiranja koje se provodi u više od 30 zemalja Europe. Istraživanje je ujedno i najveće europsko istraživanje o kvaliteti studentskog standarda.

Cilj istraživanja je dobiti empirijske uvide koji su stvarni životni uvjeti studenata u pogledu obrazovnih iskustava, smještaja, prehrane, troškova studija, smještaja, međunarodne mobilnosti i mogućih prepreka za uspješan završetak studija.

Objavljeno: 3. 9. 2019. u 11:35
Uređeno: 3. 9. 2019. u 11:37
Ana Kuharić

SVE O UPISU U I. GODINU DIPLOMSKOG SVEUČILIŠNOG STUDIJA NOVINARSTVA, DIPLOMSKOG SVEUČILIŠNOG STUDIJA POLITOTOGIJE, DIPLOMSKOG SVEUČILIŠNOG STUDIJA POLITOTOGIJE; SMJER: NACIONALNA SIGURNOST U AK. GOD. 2019./2020. pročitajte u nastavku:

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.