Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 10. 7. 2019. u 15:05
Ana Kuharić

S obzirom na informacije o akreditiranom programu Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, a koje su mahom netočne, u nastavku šaljem nekoliko činjenica vezanih u Studij i kolegij Istraživačko novinarstvo o čijem se navodnom 'ukidanju' očitavalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Kolegij Istraživačko novinarstvo izvodi se na Studiju novinarstva od 2004. godine. U izvođenju tog kao i niza drugih kolegija na Studiju novinarstva sudjeluju vanjski suradnici iz redova najboljih hrvatskih novinara i urednika. Na kolegiju Istraživačko novinarstvo kao suradnici, mentori pa i nositelji kolegija sudjelovali su, između ostalih, Davor Glavaš, Inoslav Bešker, Orlanda Obad, Slavica Lukić, Barbara Matejčić, Jagoda Bastalić, Hrvoje Šimičević, Sanja Despot, Ana Brakus i brojni drugi vrhunski profesionalci. Ranije kratke pauze u izvođenju kolegija bile su isključivo administrativne ili financijske prirode, vezane uz angažman vanjskih suradnika, s obzirom da nadležne institucije, na žalost, nisu na adekvatan način riješile njihovo angažiranje na studijima kao što je novinarstvo. Što se tiče sljedeće akademske godine, 2019./2020., kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva u okviru manjih izmjena na studiju kojima su zahvaćeni i drugi kolegiji. Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij. Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi 'uhvatio' generaciju koja taj kolegij nije slušala.  Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o 'ukidanju' kolegija.

Što se tiče ostalih navoda iz pisma Hrvatskog novinarskog društva, želim istaknuti kako nije neobično da na istom fakultetu postoje studiji novinarstva i odnosa s javnošću. Štoviše, cijeli niz sveučilišnih programa u SAD-u ili Velikoj Britaniji nosi neku varijantu naziva Journalism & Public Relations. Spomenut ću ovdje, primjerice, University of Westminster, Richmond University, Indiana Universtiy – Purdue University itd. Usto, studenti Fakulteta političkih znanosti su samosvjesni mladi ljudi koji jako dobro znaju zbog čega upisuju Fakultet i žele li se baviti odnosima s javnošću, novinarstvom ili nekim drugim područjem za koje ih Fakultet obrazuje. Fakultet je izrazito ponosan na svoje studente i alumnije, bez obzira na studij, smjer ili usmjerenje koje upisuju i završavaju. 

Na kraju, iako kreiranje nastavnih programa spada u temeljnu definiciju autonomije sveučilišta, ovim putem želim istaknuti zadovoljstvo interesom za nastavne programe Fakulteta političkih znanosti. Ujedno s Hrvatskim novinarskim društvom dijelimo zabrinutost zbog lošeg stanja u novinarstvu u Hrvatskoj. Nadamo se da će ponovno aktiviranje izbornog kolegija „Istraživačko novinarstvo“ na FPZG-u značajno doprinijeti sveukupnoj borbi za očuvanje istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, ne samo u akreditiranim programima, nego i u praksi, kako bi studenti koji će taj kolegij slušati na Studiju novinarstva svoja znanja zaista mogli primijeniti u nekoj od hrvatskih redakcija. 

S poštovanjem,

Dekan

Prof.dr.sc. Zoran Kurelić

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 4. 11. 2019. u 13:51
Uređeno: 13. 11. 2019. u 15:10
Ana Kuharić
NATJEČAJ - Erasmus+ stručna praksa,...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2019./20. 2. krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 15.1.2020.-31.7.2020. Završetak mobilnosti je najkasnije 30.9.2020.
Tekst Natječaja nalazi se na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/2-krug-natjecaja-za-mobilnost-studenata-erasmus-strucna-praksa-akademska-godina-201920/. Rok za prijave je 29.11.2019. (postoji mogućnost i ranijeg zatvaranja natječaja u slučaju ranijeg isteka predviđenih sredstava / odnosno, produžetka u slučaju dostupnosti sredstava).

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.