Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 18. 4. 2019. u 18:30
Uređeno: 25. 4. 2019. u 13:10
Gea Ujčić
Napredni istraživački seminari na...

Celebrity populizam i lažne vijesti  samo su neki od aktualnih društvenih fenomena kojima će se baviti serijal naprednih istraživačkih seminara (Advanced Research Seminar – ARS) na Fakultetu političkih znanosti. Napredni istraživački seminari zamišljeni su kao platforma za predstavljanje inovativnih pristupa političkim i sociološkim temama, ali  i kao forum za intelektualnu raspravu. 

Izniman politički uspjeh europskih kandidata koji dolaze iz svijeta show businessa, poput Beppea Grilla u Italiji, Pawela Kukiza u Poljskoj, Jona Gnarra na Islandu, Marijana Šareca u Sloveniji ili Volodymyra Zelenskog u Ukrajini znanstvenike iz područja političke komunikacije zainteresirao je za fenomen celebrity populizma. Kakve su posljedice uspona celebrity populista za političku komunikaciju bit će riječi u izlaganju profesorice Marijane Grbeše, u četvrtak 25. travnja u 15 sati u Vijećnici Fakulteta. 


Tjedan kasnije, 2. svibnja, ARS se bavi još jednim trenutno vrlo aktualnim društvenim  fenomenom- lažnim vijestima. Pojmovi „fake news“, „alternative facts“, „post-truth politics“„filter bubbles“ i „echo chambers“ predstavljeni su kao prijetnja demokraciji, no jesu li građani ''žrtve fake newsa'' ili aktivni agenti? U svjetlu aktualnih događanja na hrvatskoj političkoj sceni i sve većeg fokusa na lažne vijesti, cilj je ovog seminara raspraviti jesu li lažne vijesti uistinu toliko moćno oružje koje može ugroziti demokraciju ili smo u prvom redu ipak „žrtve“ fake news histerije koja doprinosi rastu nepovjerenja, cinizma i apatije.Odgovore na postavljena pitanja izložit će asistentica i predavačica na FPZG-u Milica Vučković u četvrtak, 2. svibnja, u 15 sati u Vijećnici Fakulteta političkih znanosti.

 

A profesor Garrath Williams (Department of Politics, Philosophy & Religion, Lancaster University, UK https://www.lancaster.ac.uk/ppr/about-us/people/garrath-williams) održat će u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 15h, u Vijećnici, seminar na engleskom, na temu Employment and responsibility. 

 

Sažetak: Alongside parenting, employment represents the most significant channel by which most of us contribute to society. Employment structures many of our daily responsibilities and the forms of accountability to which we are subject. Employment is often understood in contractual terms: crudely, employers hand over money; in return, employees give time, skill, effort and obedience. As some political theorists have argued, it is mystifying to represent this as an exchange between equals. Moreover, there’s little responsibility in just doing as someone tells you – perhaps even less, if you’re just in it for the cash. In this paper, I offer a different understanding of employment relations, stressing their public significance as the basis for forms of collective action. In doing so, I hope to make sense of some familiar (non-contractual) aspects of employment relations. I also aim to show their importance if employment is to represent a legitimate mode of structuring people’s responsibilities and if accountability relations in workplaces are to be defensible.

 

 

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 22. 5. 2019. u 14:45
Uređeno: 22. 5. 2019. u 14:46
Ana Kuharić

Informatička služba Fakulteta političkih znanosti raspisuje NATJEČAJ za demonstratora/icu

Primaju se dva (2) izvršitelja/ice (početak rada 1.06.2019. te 1.07.2019.)

Objavljeno: 21. 5. 2019. u 14:43
Ana Kuharić

Predavanje Axela Kaisera (Čile) "Southamerican political context and the economic development" u srijedu, 22. svibnja 2019., umjesto u 12,00 sati održat će se s početkom u 16,00 sati u Vijećnici Fakulteta.

Objavljeno: 21. 5. 2019. u 14:10
Uređeno: 22. 5. 2019. u 12:06
Ana Kuharić

Fakultet političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za sufinanciranje kraćih studijskih studentskih putovanja svibanj 2019.

Objavljeno: 8. 5. 2019. u 11:38
Gea Ujčić
Erasmus+ stručna praksa

EUROPARC federacija iz Regensburga traži studente koji bi kod njih obavljali Erasmus+ stručnu praksu. U slučaju da ste zainteresirani više informacija možete pronaći na slijedećoj poveznici:https://bit.ly/2PRXs6B.

Sveučilište u Zagrebu uskoro će raspisati 1. krug natječaja za Erasmus+ stručnu praksu.

 

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.