Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 11. 4. 2019. u 19:41
Uređeno: 12. 4. 2019. u 10:52
Gea Ujčić
MIKKO SALO Finski stručnjak na FPZG-u...

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy“ održalo se na FPZG-u u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom.

Foto: Kristina Uremović/Global

“Moramo poticati ljude da razvijaju kritičko mišljenje te da žele i zahtijevaju točne i provjerene informacije”, istaknuo je Mikko Salo na predavanju koje je održao danas na Fakultetu političkih znanosti. Salo je jedan od suosnivača finskog Faktabaari, platforme za provjeru točnosti informacija dostupih u javnom diskursu.

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy” održalo se u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom.

Uvodnu riječ na predavanju imala je Virpi Turunen, zamjenica veleposlanika Finske u Hrvatskoj, koja je u skladu s temom predavanja poručila kako svi uvijek moramo provjeravati činjenice. Sve prisutne pozdravio je i dekan FPZG-a, prof.dr.sc. Zoran Kurelić, koji se zahvalio finskom veleposlanstvu i Agenciji za elektroničke medije što su omogućili održavanje ovog predavanja.

 

Foto: Kristina Uremović/Global

Osim o važnosti provjeravanja činjenica, Mikko Salo je objasnio važnost transparentnosti, posebno u okviru demokracije, jer kako kaže, bez transparentnosti nema ni prave demokracije. Budući da je Salo i savjetnik Europske komisije za pitanja lažnih vijesti i sprječavanje online dezinformacija, osvrnuo se na dolazeće izbore za Europski parlament.

“Važno je izgraditi povjerenje u izbore te pokrenuti i otvoriti javne debate. Mi stvaramo pritisak da se te debate održavaju i približe javnosti”, objasnio je Salo. Dodao je kako sebe vidi kao vršitelja tri važne misije, od čega je jedna održavanje debata, a druge dvije se odnose na borbu protiv dezinformacija i propagande te borbu za digitalnu medijsku pismenost i očuvanje privatnosti, posebno u okviru oglašivačkih industrija.

Za kraj, Salo je poručio kako je medijska pismenost ključna te da je potrebno obrazovati učitelje i dati im potrebne alate jer su oni ti koji obrazuju mlade generacije. 

Autorica: Zrinka Medak 

Članak je objavljen u Globalu, a možete ga pročitati na poveznici. 

Izvještaj s predavanja snimili su i vrijedni novinari Televizije student, a možete ga pogledati ovdje.

 

 

 

 

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 22. 7. 2019. u 08:49
Ana Kuharić

Nakon provedenih upisa u I. godinu preddiplomskog studija u akad. god. 2019./2020. ostalo je slobodnih mjesta za rujanski rok, kako slijedi:

  • Studij politologije – 5 mjesta za redovite studente i 5 mjesta za strane studente​
  • Studij novinarstva - 2 mjesta za redovite studente i 5 mjesta za strane studente
Objavljeno: jučer u 07:39
Ana Kuharić

Službe Fakulteta koriste kolektivni godišnji odmor od 22. srpnja do 23. kolovoza 2019.

Nakon ljetnog odmora, službe započinju s radom 26. kolovoza 2019                                 

Objavljeno: 19. 7. 2019. u 14:46
Uređeno: 19. 7. 2019. u 14:49
Ana Kuharić

Dragi studenti,

na poveznici je dostupna odluka o uvjetima upisa u višu godinu studija u akad. god. 2019/2020., a u nastavku pročitajte detaljne upute za upis u više godine studija. 

Objavljeno: 11. 6. 2019. u 12:16
Uređeno: 11. 6. 2019. u 12:17
Ana Kuharić

Studentska referada prije odlaska na kolektivni godišnji odmor radit će za svoje korisnike do 15. srpnja 2019. godine.

Dani od 16. do 19. srpnja 2019. godine predviđeni su za upise nove generacije studenata za akademsku godinu 2019./20.

Studentska referada u te dane radit će samo hitne predmete.

Molimo studente odnosno korisnike usluga studentske referade da na vrijeme zatraže potrebne potvrde, prijepise ocjena i sl.  

Nakon ljetnog odmora, referada započinje s radom od 19. kolovoza 2019. godine.

Studentska referada

Objavljeno: 5. 6. 2019. u 14:06
Uređeno: 6. 6. 2019. u 12:20
Ana Kuharić

Nakon što student položi zadnji ispit na sveučilišnom preddiplomskom studiju politologije ili novinarstva, odnosno nakon što izvrši sve obveze po nastavnom planu i programu upisanog preddiplomskog studija, treba u studentsku referadu na obradu donijeti indeks kako bi mu bila izdana potvrda o stečenom akademskom nazivu, koja je neophodna pri prijavi za upis na sveučilišni diplomski studij.

Uz indeks je potrebno priložiti potvrdu o uplati 150,00 kn (Odluka o visini naknade za tiskanje diplome i dopunskih isprava ), X-icu, te unesenu ovjeru u indeksu da nema zaduženja u biblioteci.

Studentska referada

Objavljeno: 31. 5. 2019. u 11:15
Ana Kuharić

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, CENTAR ZA POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE raspisuje NATJEČAJ za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO za stjecanje akademskog naziva: sveučilišni specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva u akademskoj godini 2019./2020.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.