Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 11. 4. 2019. u 19:41
Uređeno: 12. 4. 2019. u 10:52
Gea Ujčić
MIKKO SALO Finski stručnjak na FPZG-u...

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy“ održalo se na FPZG-u u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom.

Foto: Kristina Uremović/Global

“Moramo poticati ljude da razvijaju kritičko mišljenje te da žele i zahtijevaju točne i provjerene informacije”, istaknuo je Mikko Salo na predavanju koje je održao danas na Fakultetu političkih znanosti. Salo je jedan od suosnivača finskog Faktabaari, platforme za provjeru točnosti informacija dostupih u javnom diskursu.

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy” održalo se u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom.

Uvodnu riječ na predavanju imala je Virpi Turunen, zamjenica veleposlanika Finske u Hrvatskoj, koja je u skladu s temom predavanja poručila kako svi uvijek moramo provjeravati činjenice. Sve prisutne pozdravio je i dekan FPZG-a, prof.dr.sc. Zoran Kurelić, koji se zahvalio finskom veleposlanstvu i Agenciji za elektroničke medije što su omogućili održavanje ovog predavanja.

 

Foto: Kristina Uremović/Global

Osim o važnosti provjeravanja činjenica, Mikko Salo je objasnio važnost transparentnosti, posebno u okviru demokracije, jer kako kaže, bez transparentnosti nema ni prave demokracije. Budući da je Salo i savjetnik Europske komisije za pitanja lažnih vijesti i sprječavanje online dezinformacija, osvrnuo se na dolazeće izbore za Europski parlament.

“Važno je izgraditi povjerenje u izbore te pokrenuti i otvoriti javne debate. Mi stvaramo pritisak da se te debate održavaju i približe javnosti”, objasnio je Salo. Dodao je kako sebe vidi kao vršitelja tri važne misije, od čega je jedna održavanje debata, a druge dvije se odnose na borbu protiv dezinformacija i propagande te borbu za digitalnu medijsku pismenost i očuvanje privatnosti, posebno u okviru oglašivačkih industrija.

Za kraj, Salo je poručio kako je medijska pismenost ključna te da je potrebno obrazovati učitelje i dati im potrebne alate jer su oni ti koji obrazuju mlade generacije. 

Autorica: Zrinka Medak 

Članak je objavljen u Globalu, a možete ga pročitati na poveznici. 

Izvještaj s predavanja snimili su i vrijedni novinari Televizije student, a možete ga pogledati ovdje.

 

 

 

 

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 17. 4. 2019. u 13:26
Ana Kuharić
Konačni rezultati izbora za...

Na Fakultetu političkih znanosti su 26. i 27. ožujka održani izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti.

Na poveznici su dostupni konačni rezultati izbora za Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti.

Objavljeno: 16. 4. 2019. u 10:33
Gea Ujčić
1. krug natječaja za Erasmus+ stručnu...

Sveučilište u Zagrebu planira raspisati 1. krug natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak. god. 2019./20. u svibnju 2019. godine. Zainteresiranim studentima preporučamo da obrate pažnju na slijedeće poveznice:

 

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju Fakulteta političkih znanosti.

Objavljeno: 4. 4. 2019. u 09:05
Uređeno: 4. 4. 2019. u 09:12
Ana Kuharić
Ljetna škola iz političke teorije,...

Ljetna škola iz političke teorije, koju organizira Fakultet političkih znanosti u suradnji s Međunarodnim kulturnim centrom HGM-a, održat će se u Grožnjanu, od 16. do 21. srpnja 2019.

Tema ovogodišnje ljetne škole je: Politika putem prava. Pravna dimenzija politike u moderni.

Prijaviti se mogu studenti preddiplomske, diplomske razine studije, doktorski kandidati i poslijedoktoranti. Osigurano je sedam stipendija za polaznike iz Hrvatske.

Rok za prijavu je 1. svibnja 2019. Više informacija dostupno je na poveznici

Objavljeno: 27. 2. 2019. u 14:35
Uređeno: 27. 2. 2019. u 14:36
Ana Kuharić

Na temelju odredbi čl. 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019.

Prijava radova za Rektorovu nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu https://apps.unizg.hr/rektorova-nagrada/, a r​​​​​ok za prijavu na Natječaj na mrežnim stranicama Sveučilišta je petak 3. svibnja 2019. do 16 sati.

Rok za dostavu cijelih radova (uključujući i obrazloženje mentora, tj. potpisani ispis (iz prijave rada na mrežnim stranicama Sveučilišta) obrazloženja mentora po čemu izabrani rad udovoljava kriterijima izvrsnosti) povjerenstvu Fakulteta političkih znanosti je ponedjeljak 7. svibnja 2019. do 12 sati, putem Urudžbenog ureda, dekanat, I. kat.

 

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.