Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 30. 10. 2018. u 00:03
Gea Ujčić

Hrvatski i svjetski stručnjaci za popperijansku filozofiju okupit će se 15. studenog na Fakultetu političkih znanosti. Profesor David Miller održat će predavanje na temu  “Putting Science to Work”, dok će profesor Jeremy Shearmur govoriti o Karlu Popperu i politici danas (“Karl Popper and Politics Today“). Miller i Shearmur u Zagrebu gostuju u sklopu znanstvenog skupa Karl Popper Today- Zagreb Popper Forum 2018. Forum zajedničkim snagama organiziraju Fakultet političkih znanosti, Filozofski fakultet, Institut za filozofiju i TheKarl Popper Charitable Trust.

PREDAVAČI: 
Jeremy Shearmur, profesor emeritus na Australian National University u Canberri
Profesor Shearmur je diplomirao na London School of Economics. Tamo je osam godina proveo kao asistent samog Karla Poppera. Podučavao je filozofiju na Sveučilištu u Edinburgu, političku teoriju na mančesterskom Sveučilištu, a predavao je i u Centre for Policy Studies u Londonu te na George Manson Sveučilištu u Virginiji . Jeremy Shearmur autor je brojnih  knjiga uključujući ''Političku misao Karla Poppera'' i ''Hayek i nakon''; uredio je zbornik H.B.Actiona ''The Morals of Markets and Related Essays'', a uređivao je i Popperovu knjigu ''After the Open Society''. Objavio je gotovo stotinu članaka, a njegova predavanja uvrštena su i u zbirku ''Great Minds of the Western Intellectual Tradition''.


David Miller, profesor na University of Warwick u Coventryju
Profesor David Miller već gotovo četrdeset godina podučava logiku na University of Warwick. Kao gostujući profesor predavao je u Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Indiji, Italiji, Meksiku, Tajlandu i SAD-u. Uređivao je knjigu ''Popper Selections'' ,koja je prevedena na dvanaest jezika; a napisao je djela ''Critical Rationalism: A Restatement&Defence''i ''Out of Error''. S Ianom Jarvijem  i Karlom Milfordom uredio je i knjigu ''Karl Popper: A Centenary Assessment''. 


O FORUMU: 
Freedom House i Economist Intelligence Unit upozoravaju kako se u posljednjem desetljeću smanjio broj demokracija u svijetu. Paralelno, sve su više vidljivi postupci kojima je cilj onemogućiti pravilno funkcioniranje sustava kočnica i ravnoteže (checks and balances) u demokracijama. Neki znanstvenici za to krive neoliberalizam, dok drugi problem vide u sve većem rascjepu između liberalizma i demokracije, dva ključna sastojka za opstanak funkcionalnih demokracija. 
Drugi problem s kojim se društvo suočava je kako se nositi s obiljem dostupnih informacija. Tu je još jednom prisutan rascjep između racionalnog i socijalnog, između tipova donošenja odluka (kognitivnih mogućnosti) i problema koje detektira bihevioristička ekonomija. Ova dva trenda ponovno popperijansku filozofiju čine iznimno aktualnom. 
Trenutni pomaci u razvijenim demokracijama, a još više u novima, ukazuju na to koliko su demokracije postale krhke u posljednje vrijeme. Isto tako, vidljivo je kako će demokracije postati nedorasle  i nedovoljne ako ih se ne učvrsti snažnim političkim i filozofskim bedemima. 
Kakvu ulogu popperijanska filozofija ima danas, pokušat će dokučiti vodeći hrvatski i svjetski stručnjaci na Zagreb Popper Forumu 2018. 

PROGRAM: 
Četvrtak, 15. studenog
Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Lepušićeva 6 , dvorana A
10:00 David Miller: “Putting Science to Work”
11:00 Jeremy Shearmur: “Karl Popper and Politics Today“
12:30 Diskusija
13:30 PAUZA
15:30 (Predavaona D) Doprinos hrvatskih sudionika (Puhovski, Flego,
Lalić, Polšek, Kulenović, Ivanković, Kurelić, Bracanović, Jolić, Kožnjak…)  i studenata
17:00 Pauza za kavu
17:30 Diskusija o aktualnosti popperijanske filozofije danas
Petak, 16. studenog
javno predavanje prof. Jeremy Shearmur
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3
09:30 Jeremy Shearmur: “Popper’s Critical Rationalism”
10:30 Diskusija sa znanstvenicima FFZG-a
11:00 Kratka šetnja i posjet Institutu za filozofiju
Predavanje prof. David Miller
Institut za filozofiju, Vukovarska 54
11:30 David Miller: “Deductivist Decision Making”
12:45 Diskusija sa znanstvenicima Instituta

DETALJE O ZNANSTVANOM SKUPU POTRAŽITE NA POVEZNICI : http://mudrac.ffzg.unizg.hr/~dpolsek/program%20shearmur%20miller.pdf

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: jučer u 20:45
Ana Kuharić

U ponedjeljak, 21.1.2019. otkazuje se seminarska nastava iz predmeta Komunikologija doc.dr.sc. Helene Popović zbog bolesti nastavnice. Mole se studenti da prate obavijesti na intranetu kako bi pravovremeno bili informirani o odradi. 

Objavljeno: 11. 1. 2019. u 10:28
Uređeno: 14. 1. 2019. u 10:09
Ana Kuharić
Promocija prvostupnika Politologije i...

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se 22. veljače 2019. godine SVEČANA  PROMOCIJA

  • ZA SVEUČILIŠNE PRVOSTUPNIKE  POLITOLOGIJE

        I. GRUPA u 10 sati (A-L)

        II. GRUPA u 11,30 sati (LJ-Ž)

  • ZA SVEUČILIŠNE PRVOSTUPNIKE  NOVINARSTVA

        I. GRUPA u 13 sati (A-L)

        II. GRUPA u 14,30 sati (LJ-Ž)

Više informacija dostupno je na poveznici

Objavljeno: 11. 1. 2019. u 10:23
Uređeno: 14. 1. 2019. u 10:08
Ana Kuharić
Promocija magistara Politologije i...

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se SVEČANA  PROMOCIJA

  • 8. veljače 2019. godine

     ZA MAGISTRE POLITOLOGIJE

     10 sati (A-G), 12 sati (H-M), 14 sati (N-Ž)

  • 15. veljače 2019. godine

     ZA MAGISTRE NOVINARSTVA

     10 sati (A-I), 12 sati (J-M), 14 sati (N-Ž)

Poziv za promociju dostavit će se poštom na kućnu adresu.

Objavljeno: 18. 12. 2018. u 12:45
Uređeno: 18. 12. 2018. u 12:45
Ana Kuharić

Uredništvo časopisa Mali Levijatan poziva sve zainteresirane studentice i studente da pošalju svoje radove za potencijalnu objavu u idućem broju časopisa.

Primaju se sve vrste stručnih članaka relevantnih za politologiju te prikazi i recenzije knjiga i izvještaji sa skupova, konferencija i ljetnih škola.

Radovi se primaju do 28. veljače 2019. godine na: casopis.malilevijatan@gmail.com

Više informacija dostupno na: http://fpzgunizg.wixsite.com/malilevijatan

Objavljeno: 29. 11. 2018. u 12:41
Ana Kuharić
Office 365 paketi za studente

Pozivaju se studenti preddiplomskih i diplomskih studija zainteresirani za korištenje Microsoft Office 365 paketa da se jave demonstratorima Informatičke službe na e-mail itdemonstratori@fpzg.hr. Nakon zaprimanja studentskog zahtjeva korisnički podaci se mogu preuzeti isključivo osobno radnim danom u prostoru biblioteke, u vremenu naznačenom u povratnoj e-mail obavijesti od strane IT demonstratora.

Studenti su dužni demonstratorima predočiti na uvid studentski indeks, iksicu ili osobnu iskaznicu te potpisati preuzimanje korisničkih podataka. Pravo na korištenje Office 365 paketa i dodijeljene fakultetske e-mail adrese prestaje istekom studentskih prava. Preuzete lozinke za pristup e-mail računu i instalacijama Office365 aplikacija studenti su obvezni zamijeniti na linkovima navedenima u zaprimljenom obrascu.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.