Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 30. 10. 2018. u 00:03
Gea Ujčić

Hrvatski i svjetski stručnjaci za popperijansku filozofiju okupit će se 15. studenog na Fakultetu političkih znanosti. Profesor David Miller održat će predavanje na temu  “Putting Science to Work”, dok će profesor Jeremy Shearmur govoriti o Karlu Popperu i politici danas (“Karl Popper and Politics Today“). Miller i Shearmur u Zagrebu gostuju u sklopu znanstvenog skupa Karl Popper Today- Zagreb Popper Forum 2018. Forum zajedničkim snagama organiziraju Fakultet političkih znanosti, Filozofski fakultet, Institut za filozofiju i TheKarl Popper Charitable Trust.

PREDAVAČI: 
Jeremy Shearmur, profesor emeritus na Australian National University u Canberri
Profesor Shearmur je diplomirao na London School of Economics. Tamo je osam godina proveo kao asistent samog Karla Poppera. Podučavao je filozofiju na Sveučilištu u Edinburgu, političku teoriju na mančesterskom Sveučilištu, a predavao je i u Centre for Policy Studies u Londonu te na George Manson Sveučilištu u Virginiji . Jeremy Shearmur autor je brojnih  knjiga uključujući ''Političku misao Karla Poppera'' i ''Hayek i nakon''; uredio je zbornik H.B.Actiona ''The Morals of Markets and Related Essays'', a uređivao je i Popperovu knjigu ''After the Open Society''. Objavio je gotovo stotinu članaka, a njegova predavanja uvrštena su i u zbirku ''Great Minds of the Western Intellectual Tradition''.


David Miller, profesor na University of Warwick u Coventryju
Profesor David Miller već gotovo četrdeset godina podučava logiku na University of Warwick. Kao gostujući profesor predavao je u Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Indiji, Italiji, Meksiku, Tajlandu i SAD-u. Uređivao je knjigu ''Popper Selections'' ,koja je prevedena na dvanaest jezika; a napisao je djela ''Critical Rationalism: A Restatement&Defence''i ''Out of Error''. S Ianom Jarvijem  i Karlom Milfordom uredio je i knjigu ''Karl Popper: A Centenary Assessment''. 


O FORUMU: 
Freedom House i Economist Intelligence Unit upozoravaju kako se u posljednjem desetljeću smanjio broj demokracija u svijetu. Paralelno, sve su više vidljivi postupci kojima je cilj onemogućiti pravilno funkcioniranje sustava kočnica i ravnoteže (checks and balances) u demokracijama. Neki znanstvenici za to krive neoliberalizam, dok drugi problem vide u sve većem rascjepu između liberalizma i demokracije, dva ključna sastojka za opstanak funkcionalnih demokracija. 
Drugi problem s kojim se društvo suočava je kako se nositi s obiljem dostupnih informacija. Tu je još jednom prisutan rascjep između racionalnog i socijalnog, između tipova donošenja odluka (kognitivnih mogućnosti) i problema koje detektira bihevioristička ekonomija. Ova dva trenda ponovno popperijansku filozofiju čine iznimno aktualnom. 
Trenutni pomaci u razvijenim demokracijama, a još više u novima, ukazuju na to koliko su demokracije postale krhke u posljednje vrijeme. Isto tako, vidljivo je kako će demokracije postati nedorasle  i nedovoljne ako ih se ne učvrsti snažnim političkim i filozofskim bedemima. 
Kakvu ulogu popperijanska filozofija ima danas, pokušat će dokučiti vodeći hrvatski i svjetski stručnjaci na Zagreb Popper Forumu 2018. 

PROGRAM: 
Četvrtak, 15. studenog
Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Lepušićeva 6 , dvorana A
10:00 David Miller: “Putting Science to Work”
11:00 Jeremy Shearmur: “Karl Popper and Politics Today“
12:30 Diskusija
13:30 PAUZA
15:30 (Predavaona D) Doprinos hrvatskih sudionika (Puhovski, Flego,
Lalić, Polšek, Kulenović, Ivanković, Kurelić, Bracanović, Jolić, Kožnjak…)  i studenata
17:00 Pauza za kavu
17:30 Diskusija o aktualnosti popperijanske filozofije danas
Petak, 16. studenog
javno predavanje prof. Jeremy Shearmur
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3
09:30 Jeremy Shearmur: “Popper’s Critical Rationalism”
10:30 Diskusija sa znanstvenicima FFZG-a
11:00 Kratka šetnja i posjet Institutu za filozofiju
Predavanje prof. David Miller
Institut za filozofiju, Vukovarska 54
11:30 David Miller: “Deductivist Decision Making”
12:45 Diskusija sa znanstvenicima Instituta

DETALJE O ZNANSTVANOM SKUPU POTRAŽITE NA POVEZNICI : http://mudrac.ffzg.unizg.hr/~dpolsek/program%20shearmur%20miller.pdf

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: jučer u 12:31
Ana Kuharić

Otkazuje se nastava prof. dr. sc. Zrinjke Peruško i to: 

  • u utorak, 19.3.2019. iz predmeta Sociologija medija (predavanja i seminari)
  • u srijedu, 20.3.2019. iz predmeta Uvod u medijske sustave (otkazuju se samo predavanja, seminarska nastava ostaje po rasporedu)

Odrada u dogovoru s predmetnom nastavnicom. 

Objavljeno: 12. 3. 2019. u 17:48
Uređeno: 12. 3. 2019. u 17:50
Ana Kuharić
Europski Forum Alpbach - natječaj za...

Prijavite se za stipendije za Europski Forum Alpbach Krovna tema: „Liberty and Security" 14.08. - 30.08.2019. Alpbach, Austrija. Europski Forum Alpbach (EFA) austrijska je multidisciplinarna konferencija koja svake godine okuplja više od 5.000 sudionika iz cijeloga svijeta, preko 900 govornika i predavača te više od 700 stipendista iz preko 70 zemalja. EFA nudi mladim profesionalcima i studentima iz cijelog svijeta mogućnost aktivnog sudjelovanja i dodatnog usavršavanja u bogatom edukacijskom i stručnom programu te priliku za networking s brojnim sudionicima, ekspertima i uglednim osobama. Prijaviti se mogu svi studenti i osobe s diplomom do 30 godina. Stipendija pokriva troškove sudjelovanja, smještaj (bed & breakfast) te džeparac od 17,00 EUR/dan. Rok prijave je 29.03.2019 u 12:00.

Više informacija dostupno je na poveznici ili na: https://www.alpbach.org/en/forum/forum2019/

Objavljeno: 27. 2. 2019. u 15:53
Uređeno: 1. 3. 2019. u 09:53
Gea Ujčić
Natječaj za dodjelu stipendija...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj objavljuju Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Francuske Republike za akademsku godinu 2019./2020.

STIPENDIJE ZA STUDIJ I STRUČNO USAVRŠAVANJE - ZA SVA ZNANSTVENA PODRUČJA

1. Sedam stipendija u trajanju od devet mjeseci za diplomski i poslijediplomski studij svih znanstvenih disciplina.

2. Šest mjeseci stipendija za diplomsko i poslijediplomsko stručno usavršavanje u trajanju od jednog  do tri  mjeseca.

Rok za podnošenje prijava je 5. travnja 2019. godine. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 27. 2. 2019. u 14:35
Uređeno: 27. 2. 2019. u 14:36
Ana Kuharić

Na temelju odredbi čl. 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019.

Prijava radova za Rektorovu nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu https://apps.unizg.hr/rektorova-nagrada/, a r​​​​​ok za prijavu na Natječaj na mrežnim stranicama Sveučilišta je petak 3. svibnja 2019. do 16 sati.

Rok za dostavu cijelih radova (uključujući i obrazloženje mentora, tj. potpisani ispis (iz prijave rada na mrežnim stranicama Sveučilišta) obrazloženja mentora po čemu izabrani rad udovoljava kriterijima izvrsnosti) povjerenstvu Fakulteta političkih znanosti je ponedjeljak 7. svibnja 2019. do 12 sati, putem Urudžbenog ureda, dekanat, I. kat.

 

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.