Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 6. 6. 2018. u 08:58
Uređeno: 6. 6. 2018. u 09:00
Ana Kuharić
Terenska nastava studentica i...

U periodu od 28. do 30. svibnja 2018. godine provedena je terenska nastava studentica i studenata Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Na terenskoj nastavi je sudjelovalo deset studentica i studenata koji su tokom akademske godine 2017./2018. pohađali predmet Upravljanje krizama.

Tijekom ljetnog semestra, na seminarskoj nastavi je dio studenata kroz cijeli semestar aktivno surađivao sa studenticama i studentima Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu pod vodstvom predmetnih nastavnika. Radili smo na zajedničkom mini projektu „Platforma suradnje RH i BiH”, a komunikacija se odvijala putem interneta.

Cilj zajedničkog rada je bilo detektirati razinu međusobne suradnje dviju država u području otklanjanja prirodnih i civilizacijskih velikih nesreća i katastrofa te kako unaprijediti postojeću. Uz navedeno, studenti su imali i posjet institucijama nadležnim za tematiku mini projekta, s hrvatske strane Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, sa strane naših kolega iz Sarajeva Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Tijekom tih posjeta studenti su intervjuirali čelnike navedenih institucija o predmetu istraživanje tijekom semestra.

Pored vrlo kvalitetnih samostalnih aktivnosti i rezultata pokazalo se izuzetno potrebnim da se studenti zagrebačkog i sarajevskog Fakulteta političkih znanosti upoznaju, razmjene stavove i kroz razgovor usuglase ključne odredbe prijedloga izmjena i dopuna Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Upravo je navedeno i provedeno tijekom terenske nastave u Sarajevu na Fakultetu političkih znanosti. Studenti i studentice oba fakulteta su raspravili ključne točke na kojima su radili cijeli semestar i približili stavove oko područja koja je potrebno i na koji način unaprijediti u budućoj suradnji dviju država.

Pored navedenog, studenti i studentice našeg Fakulteta tijekom kulturološkog razgledavanja Sarajeva organizirano su posjetili Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995.

Terenska nastava je u svim svojim segmentima ispunila predviđenu svrhu i cilj.

 

Popis obavijesti