Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 25. 4. 2018. u 08:58
Uređeno: 25. 4. 2018. u 08:58
Ana Kuharić

U periodu od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine trajao je znanstveno-istraživački projekt SAFTE koji je imao za cilj istražiti dostupnost malog i lakog oružja teroristima, na ilegalnom tržištu.

Svrha projekta je bila unaprijediti znanje i stručnost o ilegalnim tržištima naoružanja u zemljama Europske unije, istražiti načine kako teroristi dolaze do ilegalnog oružja na tim tržištima, koje su dosadašnje politike na nacionalnim razinama razvijene u svrhu sprečavanja i suzbijanja ovog fenomena te u konačnosti izraditi preporuke kako za Europsku uniju kao naručitelja istraživanja tako i za zemlje članice.

Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije putem Fonda za unutarnju sigurnost (Internal Security Fund). Voditelj konzorcija je bio Flamanski institut za mir dok su partnerske institucije bile SIPRI, Scuola Universitaria Superiore Sant’Anna, Arquebus Solutions, Bureau Bruinsma i Small Arms Survey. U projektu je istraživano stanje u osam država Europske unije (Belgija, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Rumunjska i Velika Britanija), Ukrajina i Sjeverna Afrika.

Istraživački tim iz Republike Hrvatske je sačinjavao: dr. sc. Filip Dragović kao glavni istraživač; Krešimir Mamić, dipl. krim., istraživač; te, doc. dr. sc. Robert Mikac, istraživač.

Istraživanje za Republiku Hrvatsku je prvo takvo cjelovito provedeno istraživanje u kojem je spomenuti tim dobio na uvid i korištenje baze podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uz izrazitu potporu Glavnog ravnatelja policije i Ravnateljstva policije bez koje ne bi bilo moguće provesti detaljnu analizu. Pored navedenog, tijekom istraživanja prikupljena su 102 statistička upitnika o percepciji stručnjaka koji se bave ovim područjem, čiji rezultati su obrađeni IBM SPSS softverom, obavljeno je 20 intervjua sa srednjom i visokom razinom menadžmenta iz ključnih ministarstava i agencija te stručnjaka za oružje koji se bave predmetnom tematikom kao što je u nekoliko navrata posjećivana tvornica oružja HS Produkt d.o.o. iz Karlovca kako bi se stekao uvid u proces proizvodnje i zaštite oružja.

Dio rezultata istraživanja hrvatski istraživači su predstavili i na globalnoj Interpolovoj konferenciji održanoj u Dubrovniku tijekom jeseni 2017. godine.

Završna konferencija SAFTE projekta je održana 17. travnja 2018. godine u Flamanskom parlamentu gdje su pred velikim brojem okupljenih sudionika predstavljeni rezultati i preporuke projekta.

Link na SAFTE projekt: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/safte/project-overview

Link na publikacije projekta: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/safte/publications

Link na studiju slučaja Republike Hrvatske: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/sites/vlaamsvredesinstituut.eu/files/wysiwyg/project_safte_croatia.pdf

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 22. 5. 2019. u 14:45
Uređeno: 22. 5. 2019. u 14:46
Ana Kuharić

Informatička služba Fakulteta političkih znanosti raspisuje NATJEČAJ za demonstratora/icu

Primaju se dva (2) izvršitelja/ice (početak rada 1.06.2019. te 1.07.2019.)

Objavljeno: 21. 5. 2019. u 14:43
Ana Kuharić

Predavanje Axela Kaisera (Čile) "Southamerican political context and the economic development" u srijedu, 22. svibnja 2019., umjesto u 12,00 sati održat će se s početkom u 16,00 sati u Vijećnici Fakulteta.

Objavljeno: 21. 5. 2019. u 14:10
Uređeno: 22. 5. 2019. u 12:06
Ana Kuharić

Fakultet političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za sufinanciranje kraćih studijskih studentskih putovanja svibanj 2019.

Objavljeno: 8. 5. 2019. u 11:38
Gea Ujčić
Erasmus+ stručna praksa

EUROPARC federacija iz Regensburga traži studente koji bi kod njih obavljali Erasmus+ stručnu praksu. U slučaju da ste zainteresirani više informacija možete pronaći na slijedećoj poveznici:https://bit.ly/2PRXs6B.

Sveučilište u Zagrebu uskoro će raspisati 1. krug natječaja za Erasmus+ stručnu praksu.

 

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.