Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 25. 4. 2018. u 08:58
Uređeno: 25. 4. 2018. u 08:58
Ana Kuharić

U periodu od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine trajao je znanstveno-istraživački projekt SAFTE koji je imao za cilj istražiti dostupnost malog i lakog oružja teroristima, na ilegalnom tržištu.

Svrha projekta je bila unaprijediti znanje i stručnost o ilegalnim tržištima naoružanja u zemljama Europske unije, istražiti načine kako teroristi dolaze do ilegalnog oružja na tim tržištima, koje su dosadašnje politike na nacionalnim razinama razvijene u svrhu sprečavanja i suzbijanja ovog fenomena te u konačnosti izraditi preporuke kako za Europsku uniju kao naručitelja istraživanja tako i za zemlje članice.

Projekt je sufinanciran od strane Europske komisije putem Fonda za unutarnju sigurnost (Internal Security Fund). Voditelj konzorcija je bio Flamanski institut za mir dok su partnerske institucije bile SIPRI, Scuola Universitaria Superiore Sant’Anna, Arquebus Solutions, Bureau Bruinsma i Small Arms Survey. U projektu je istraživano stanje u osam država Europske unije (Belgija, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Rumunjska i Velika Britanija), Ukrajina i Sjeverna Afrika.

Istraživački tim iz Republike Hrvatske je sačinjavao: dr. sc. Filip Dragović kao glavni istraživač; Krešimir Mamić, dipl. krim., istraživač; te, doc. dr. sc. Robert Mikac, istraživač.

Istraživanje za Republiku Hrvatsku je prvo takvo cjelovito provedeno istraživanje u kojem je spomenuti tim dobio na uvid i korištenje baze podataka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uz izrazitu potporu Glavnog ravnatelja policije i Ravnateljstva policije bez koje ne bi bilo moguće provesti detaljnu analizu. Pored navedenog, tijekom istraživanja prikupljena su 102 statistička upitnika o percepciji stručnjaka koji se bave ovim područjem, čiji rezultati su obrađeni IBM SPSS softverom, obavljeno je 20 intervjua sa srednjom i visokom razinom menadžmenta iz ključnih ministarstava i agencija te stručnjaka za oružje koji se bave predmetnom tematikom kao što je u nekoliko navrata posjećivana tvornica oružja HS Produkt d.o.o. iz Karlovca kako bi se stekao uvid u proces proizvodnje i zaštite oružja.

Dio rezultata istraživanja hrvatski istraživači su predstavili i na globalnoj Interpolovoj konferenciji održanoj u Dubrovniku tijekom jeseni 2017. godine.

Završna konferencija SAFTE projekta je održana 17. travnja 2018. godine u Flamanskom parlamentu gdje su pred velikim brojem okupljenih sudionika predstavljeni rezultati i preporuke projekta.

Link na SAFTE projekt: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/safte/project-overview

Link na publikacije projekta: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/safte/publications

Link na studiju slučaja Republike Hrvatske: http://www.flemishpeaceinstitute.eu/sites/vlaamsvredesinstituut.eu/files/wysiwyg/project_safte_croatia.pdf

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 11. 1. 2019. u 10:28
Uređeno: 14. 1. 2019. u 10:09
Ana Kuharić
Promocija prvostupnika Politologije i...

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se 22. veljače 2019. godine SVEČANA  PROMOCIJA

  • ZA SVEUČILIŠNE PRVOSTUPNIKE  POLITOLOGIJE

        I. GRUPA u 10 sati (A-L)

        II. GRUPA u 11,30 sati (LJ-Ž)

  • ZA SVEUČILIŠNE PRVOSTUPNIKE  NOVINARSTVA

        I. GRUPA u 13 sati (A-L)

        II. GRUPA u 14,30 sati (LJ-Ž)

Više informacija dostupno je na poveznici

Objavljeno: 11. 1. 2019. u 10:23
Uređeno: 14. 1. 2019. u 10:08
Ana Kuharić
Promocija magistara Politologije i...

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se SVEČANA  PROMOCIJA

  • 8. veljače 2019. godine

     ZA MAGISTRE POLITOLOGIJE

     10 sati (A-G), 12 sati (H-M), 14 sati (N-Ž)

  • 15. veljače 2019. godine

     ZA MAGISTRE NOVINARSTVA

     10 sati (A-I), 12 sati (J-M), 14 sati (N-Ž)

Poziv za promociju dostavit će se poštom na kućnu adresu.

Objavljeno: 18. 12. 2018. u 12:45
Uređeno: 18. 12. 2018. u 12:45
Ana Kuharić

Uredništvo časopisa Mali Levijatan poziva sve zainteresirane studentice i studente da pošalju svoje radove za potencijalnu objavu u idućem broju časopisa.

Primaju se sve vrste stručnih članaka relevantnih za politologiju te prikazi i recenzije knjiga i izvještaji sa skupova, konferencija i ljetnih škola.

Radovi se primaju do 28. veljače 2019. godine na: casopis.malilevijatan@gmail.com

Više informacija dostupno na: http://fpzgunizg.wixsite.com/malilevijatan

Objavljeno: 29. 11. 2018. u 12:41
Ana Kuharić
Office 365 paketi za studente

Pozivaju se studenti preddiplomskih i diplomskih studija zainteresirani za korištenje Microsoft Office 365 paketa da se jave demonstratorima Informatičke službe na e-mail itdemonstratori@fpzg.hr. Nakon zaprimanja studentskog zahtjeva korisnički podaci se mogu preuzeti isključivo osobno radnim danom u prostoru biblioteke, u vremenu naznačenom u povratnoj e-mail obavijesti od strane IT demonstratora.

Studenti su dužni demonstratorima predočiti na uvid studentski indeks, iksicu ili osobnu iskaznicu te potpisati preuzimanje korisničkih podataka. Pravo na korištenje Office 365 paketa i dodijeljene fakultetske e-mail adrese prestaje istekom studentskih prava. Preuzete lozinke za pristup e-mail računu i instalacijama Office365 aplikacija studenti su obvezni zamijeniti na linkovima navedenima u zaprimljenom obrascu.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.