Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 23. 5. 2017. u 12:47
Ana Kuharić
POZIV NA SUDJELOVANJE na godišnjem...

Ovogodišnji kongres Hrvatskog politološkog društva, Politološki razgovori 2017., bavi se temom odnosa demokracije i populizma. Time, nakon duljeg vremena sporadičnog i neredovitog održavanja našega najvažnijeg politološkog okupljanja, želimo ukazati na važnost redovite rasprave među stručnom i znanstvenom zajednicom, o najvažnijim problemima i događajima u suvremenoj politici i društvu. Skupom u 2017. godini obnavljamo uspješnu višedesetljetnu tradiciju profesionalnog okupljanja znanstvenika koji se bave politološkim, ali i sociološkim, ekonomskim, sigurnosnim, medijskim, filozofskim i drugim politologiji bliskim temama.

Temom „Slabljenje demokracije – jačanje populizma“, želimo otvoriti raspravu o odnosu ta dva politološki iznimno zanimljiva, ali kompleksna pojma. Cilj nam je analizirati posljednje političke, ekonomske i šire društvene događaje, u Hrvatskoj i inozemstvu, kako bismo razumjeli dosege i ograničenja u funkcioniranju političkih sustava, nadasve sustava vlasti, institucija i aktera. Od parlamentarizacije populističkih stranaka u Hrvatskoj, preko otvorenog zagovaranja iliberalne demokracije u nekim državama Srednje Europe, do referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, jasno je da rascjep između građana i elite sve više raste, te da je drugo desetljeće 21. stoljeća daleko od mirne i sigurne plovidbe kakvu je Francis Fukuyama predvidio početkom 1990-ih, raspravljajući o kraju povijesti do koje je došlo zbog pobjede tržišne ekonomije i liberalne demokracije. Pritom ne smijemo zanemariti ni rastući jaz u raspodjeli dohotka, kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini, ni proliferaciju lažnih informacija pod utjecajem društvenih mreža.
S obzirom na to, Hrvatsko politološko društvo poziva sve zainteresirane stručnjake, iz Hrvatske i inozemstva, da se prijave za sudjelovanje u ovogodišnjem kongresu koji će u nekoliko panela, okruglih stolova, plenarnih rasprava i predstavljanja knjiga, pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:

 1. Koji problemi i prilike postoje u daljnjoj demokratizaciji političkoga sustava Hrvatske?
 2. Na koji se način Europska unija i Hrvatska nose s populističkim pritiscima na politički sustav?
 3. Kakva je veza između rasta populizma i proliferacije sigurnosnih izazova u svijetu?
 4. Koje su veze i međuodnosi između šire društvene krize i rasta političkog populizma?
 5. Kakva je uloga starih i novih medija u očuvanju/izgradnji demokracije?
 6. Što nam komparativna politika govori o potencijalima uspjeha populizma danas i novim (protu)valovima demokratizacije?
 7. Kako se javne politike nose s populističkim pritiscima?
 8. Mogu li politička i socijalna teorija, a posebno kritički pristupi, pronaći odgovor na slabljenje temelja demokracije i jačanje podrške populizmu
 9. Na koji način ekonomija, pravo, sociologija, geografija i druge društvene i humanističke znanosti odgovaraju na te probleme?
 10. Leži li ključ očuvanja demokracije u obrazovanju građana za demokraciju i što o tome govori novi/stari građanski odgoj?
 11. Na koji način populizam utječe na razvitak i promjene u izbornim kampanjama i političkoj komunikaciji?

Pozivamo sve članove i članice Hrvatskog politološkog društva, znanstvenice i znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva, te sve zainteresirane, da pošalju prijedloge svojih konferencijskih izlaganja. Naslov izlaganja s kratkim sažetkom (maksimalno 350 riječi), ključnim riječima i svojim podacima, potrebno je prijaviti putem sustava EasyChair, na stranici https://easychair.org/conferences/?conf=hpr2017

Za eventualne probleme i upite javite se na email: dcepo@pravo.hr ili borna.zguric@fpzg.hr.

VAŽNE INFORMACIJE:

 • Mjesto održavanja: Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6, Zagreb
 • Rok za slanje sažetaka: 10. rujna 2017.
 • Obavijest o prihvaćanju sažetka: 1. listopada 2017.
 • Slanje konačnog rada: 1. studenog 2017.
 • Rok za uplatu kotizacije: 20. listopada 2017.
 • Kotizacija: 100,00 kn za osobe koje nisu članovi/ice HPD-a; besplatna kotizacija za članove/ice HPD-a
 • Uplata kotizacije na: Žiro račun: HR0823600001101230168 (Zagrebačka banka)
 • Kontakt: borna.zguric@fpzg.hr
Popis obavijesti